Κρήτη:Εκλογή νέου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ

Ημερομηνία:

Ο κ. Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα, και Καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, εξελέγη ομόφωνα χθες, Κυριακή 26 Ιανουαρίου, Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης και Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ από επταμελή Επιτροπή Κριτών, αποτελούμενη από κορυφαίους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, με Πρόεδρο την κα Ελίζα Κονοφάγου, Καθηγήτρια στο Columbia University, και αναμένεται ο διορισμός του.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ, καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στον νεοεκλεγέντα, δηλώνοντας: «Συγχαίρουμε τον καθ. Βασίλη Χαρμανδάρη για την ομόφωνη εκλογή του, μεταξύ ιδιαίτερα αξιόλογων υποψηφίων. Είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Χαρμανδάρης θα έχει μια εξαιρετικά επιτυχημένη και δημιουργική θητεία, και το ΙΤΕ θα μπορέσει να συνεχίσει απρόσκοπτα την ανοδική του πορεία, με γνώμονα την επιστημονική αριστεία».

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Καθ. Β. Χαρμανδάρη

Ο Βασίλης Χαρμανδάρης είναι καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και του Αστεροσκοπείου Σκίνακα.

Έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1989 και το διδακτορικό του δίπλωμα στην Αστροφυσική από το Iowa State University (ΗΠΑ). Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο CEA/Saclay (Γαλλία) και υπότροφος Marie Curie στο Αστεροσκοπείο Παρισιού (Γαλλία).

Το 1999 και μέχρι το 2005 εργάστηκε στο Τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Cornell (ΗΠΑ), και στη συνέχεια επέτρεψε στην Ελλάδα ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Διατελεί Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ από το 2019. Το επιστημονικό του έργο επικεντρώνεται στην κατανόηση του μηχανισμού παραγωγής ενέργειας σε πυρήνες γαλαξιών στο κοντινό και μακρινό σύμπαν, χρησιμοποιώντας κυρίως παρατηρήσεις από διαστημικά τηλεσκόπια.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας καθώς και μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών επιτροπών. Την περίοδο αυτή είναι μέλος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής Διαστημικών Επιστημών του του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (SSAC/ESA), μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτο Έρευνας για τους Θεμελιώδεις Νόμους του Σύμπαντος (IRFU) στο CEA (Γαλλία) καθώς και μέλος του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Του έχουν απονεμηθεί το βραβείο κοινωνικής προσφοράς από το Παν. Κρήτης για το έτος το 2023 και ο τίτλος του ιππότη του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων από τη Γαλλική Δημοκρατία το 2024.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

«Ντύνονται» τουρίστες αλλά είναι… εφοριακοί – Σαρωτικοί...

Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ οι έλεγχοι...

Γεωργία Ξυλούρη: Δράσεις στη μνήμη της δασολόγου...

Οι φιλοπεριβαλλοντικές εκδηλώσεις θα γίνουν αύριο στα Ανώγεια. Φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις...

«Ντύνονται» τουρίστες αλλά είναι… εφοριακοί – Σαρωτικοί...

Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ οι έλεγχοι...

Γεωργία Ξυλούρη: Δράσεις στη μνήμη της δασολόγου...

Οι φιλοπεριβαλλοντικές εκδηλώσεις θα γίνουν αύριο στα Ανώγεια. Φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί- Επιστρατεύεται η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας...

Καιρός: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο – Πότε έρχονται τα 40άρια

Σε κλοιό καύσωνα τις επόμενες ημέρες η χώρα. Επικαιροποιήθηκε το...

Από τον Ιούνιο έχουν ξεσπάσει 1.050 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα

Πάνω από χίλιες οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε...

«Ντύνονται» τουρίστες αλλά είναι… εφοριακοί – Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ στα Χανιά

Τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά ενώ οι έλεγχοι...