5 Ιουλίου 2015: Η μέρα που δίχασε την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Στις 5 Ιουλίου 2015 η Ελλάδα πέρασε πιο κοντά από ποτέ από το παγόβουνο, αλλά με μια kolotoumba συνέχισε να πλέει στην Ευρώπη
Δέκα χρόνια μετά, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 δεν φαντάζει ως πράξη δημοκρατικής ενδυνάμωσης, αλλά ως θεσμική εκτροπή υπό το πρόσχημα της λαϊκής ετυμηγορίας. Ένα ερώτημα ακατανόητο, για μια συμφωνία που είχε ήδη αποσυρθεί, χρησιμοποιήθηκε για να νομιμοποιήσει πολιτικά έναν τυχοδιωκτισμό χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική.

Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εγκλωβισμένη στις ίδιες της τις αυταπάτες, οδήγησε τη χώρα στο χείλος του ευρωπαϊκού γκρεμού, επέβαλε capital controls, υπονόμευσε τους θεσμούς και με όσα και όπως τα διαχειρίστηκε, διέσπειρε διχαστικό λόγο μεταξύ των Ελλήνων.

Το «Όχι» των πολιτών μετατράπηκε εντός ημερών σε «Ναι», αποκαλύπτοντας την κενότητα και του αφηγήματος και του ερωτήματος.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, δεν χρειάζεται να ξανανοίξουμε τις πληγές, ούτε να χωριστούμε σε πλατείες. Οφείλουμε να θυμόμαστε όσα συνέβησαν τότε, όσα μας έκαναν να αγωνιούμε για την ουσία και το μέλλον της χώρας.

Οφείλουμε, αν μάθαμε από το δημοψήφισμα του 2015, να μην υποτιμήσουμε ξανά τη δύναμη του λαϊκισμού. Για να μην υποστούμε ξανά τα όσα προκαλεί η ψευδαίσθηση των εύκολων λύσεων.

Στις 5 Ιουλίου 2015 η Ελλάδα πέρασε πιο κοντά από ποτέ από το παγόβουνο. Στην πραγματικότητα, έπεσε πάνω του, αλλά με μια μανούβρα πολιτικής αναστροφής (=kolotoumba) και πολύ περισσότερο με την καθολική παραδοχή, ότι πρέπει πάντα να ανήκουμε στη Δύση, το καράβι δεν βυθίστηκε.

Ότι ακόμα ψάχνει να βρει λιμάνι, είναι μια άλλη συζήτηση.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Βουλή: Δωρεά δύο σκύλων-διασωστών στον Ελληνικό Ερυθρό...

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά-διασώστες που είναι πολύτιμοι αρωγοί σε όλες...

Εκλογές: Πώς θα ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Πακέτο μέτρων προκειμένου να διευκολυνθούν...

Βουλή: Δωρεά δύο σκύλων-διασωστών στον Ελληνικό Ερυθρό...

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά-διασώστες που είναι πολύτιμοι αρωγοί σε όλες...

Εκλογές: Πώς θα ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Πακέτο μέτρων προκειμένου να διευκολυνθούν...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Βιβλιοπαρουσίαση από το «Οξυγόνο» και τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς στο Εργατικό Κέντρο Χανίων

«Η άνοιξη σταμάτησε στα Τέμπη» Βιβλιοπαρουσίαση από το «Οξυγόνο»...

Ανάρτηση Λευτέρη Αυγενάκη για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής...

Ο Δήμος Ρεθύμνης τιμάται το Σάββατο με το σήμα του «φιλικού προς το ποδήλατο προορισμού»

Μια σημαντική διάκριση θα απονεμηθεί στον Δήμο Ρεθύμνης το...