Η Αικατερίνη Κόπακα, καλύτερη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ημερομηνία:

Αικατερίνη Κόπακα: Βράβευση για την Εξαίρετη Πανεπιστημιακή Διδασκαλία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιος Πηχωρίδης» για το ακαδημαϊκό έτος 2023–2024 τιμάται η Αικατερίνη Κόπακα, ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως αναγνώριση της μακρόχρονης και πολυσχιδούς προσφοράς της στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης, εστιάζοντας σε τεκμηριωμένες φοιτητικές αξιολογήσεις και γραπτές μαρτυρίες αποφοίτων, κατέληξε στην επιλογή της καθηγήτριας Κόπακα, επισημαίνοντας την ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα της διδακτικής της δραστηριότητας και την ουσιαστική συμβολή της στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025, στις 18:30, στο Φοιτητικό Κέντρο «ΞΕΝΙΑ» στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον Πρύτανη, Καθηγητή Γεώργιο Μ. Κοντάκη, την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Αγγέλα Καστρινάκη, και την Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ελευθερία Ζέη.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το έργο της τιμώμενης, καθώς και ο θεσμός του βραβείου. Η Σουζάνα Παπαδοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Μαθηματικών, θα αναφερθεί στη μνήμη του αείμνηστου Στέλιου Πηχωρίδη, ενώ οι υποψήφιοι διδάκτορες Ευθύμης Θέου και Ελένη Χρειαζομένου θα παρουσιάσουν τη διαδικασία υποβολής της υποψηφιότητας. Ο καθηγητής Γιάννης Χαμηλάκης (Brown University) θα αναπτύξει το έργο της Αικατερίνης Κόπακα. Η τελετή θα κορυφωθεί με την απονομή του βραβείου από τον Πρύτανη και την κεντρική ομιλία της καθηγήτριας με τίτλο: «Διδάσκοντας Προϊστορική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης». Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει η υποψήφια διδάκτορας Ελένη Περάκι.


Η επιστημονική διαδρομή της Αικατερίνης Κόπακα

Η Αικατερίνη Κόπακα ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην École des Hautes Études en Sciences Sociales και στο Πανεπιστήμιο Paris I – Sorbonne, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με αντικείμενο την εσωτερική διαρρύθμιση της κατοικίας και τις οικιακές πρακτικές στην Κρήτη και τη Θήρα κατά την Εποχή του Χαλκού.

Από το 1985 υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως διδάσκουσα στον τομέα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται σε ποικίλες θεματικές:

– Την Εποχή του Χαλκού στον Αιγαιακό και Μεσογειακό χώρο
– Την οργάνωση της κατοικίας και την καθημερινότητα με έμφαση στο φύλο
– Την τελετουργική ζωή και την παραγωγή κρασιού στην αρχαιότητα
– Τους νησιωτικούς πολιτισμούς της Γαύδου και της Δίας
– Την ιστορία της αρχαιολογικής έρευνας στην Κρήτη

Έχει τιμηθεί με υποτροφίες από το Ίδρυμα Alexander von Humboldt και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές σε Γαλλία, Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα. Ξεχωριστή θέση στη δράση της κατέχει η διεύθυνση της διεπιστημονικής έρευνας στη Γαύδο (δεκαετία 1990) και η επιφανειακή έρευνα στο νησί Δία (από το 2010).


Η αξία της Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας

Το Βραβείο «Στέλιος Πηχωρίδης» θεσμοθετήθηκε το 1999 από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη μνήμη του διακεκριμένου μαθηματικού και πανεπιστημιακού δασκάλου, και απονέμεται κάθε χρόνο ως αναγνώριση της υψηλής ποιότητας πανεπιστημιακής διδασκαλίας.

Κεντρική φιλοσοφία του θεσμού αποτελεί η ανάδειξη της διδασκαλίας ως αυτόνομης και ύψιστης λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος. Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης επικεντρώνονται:

– Στην σταθερά υψηλή αξιολόγηση του διδακτικού έργου από φοιτητές
– Στην εμπλοκή σε καινοτόμες διδακτικές πρακτικές
– Στην επιβλεπόμενη φοιτητική έρευνα και την επαγγελματική πορεία των αποφοίτων
– Στη συνεισφορά σε προγράμματα διά βίου μάθησης
– Στην προσφορά στην εκπαίδευση των πολλών, ιδίως μέσω βασικών μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου

Το συγγραφικό και ερευνητικό έργο συνεκτιμώνται, όχι όμως ως κύρια βάση για τη βράβευση, αλλά ως ενισχυτικά στοιχεία. Ειδικές περιπτώσεις επιτρέπουν την απονομή σε ερευνητές με περιορισμένη διδακτική δραστηριότητα, εφόσον έχουν δημιουργήσει ισχυρή επιστημονική «σχολή».

Τέλος, το ακαδημαϊκό ήθος θεωρείται αυτονόητη προϋπόθεση και κρίνεται μόνον σε περιπτώσεις ιδιαίτερης ηθικής στάσης που μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα προς μίμηση.

Εκτενές Βιογραφικό: εδώ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και...

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου»,...

Ηράκλειο:Νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους...

Υπεγράφη από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη και...

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και...

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου»,...

Ηράκλειο:Νέα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους...

Υπεγράφη από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη και...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related