Η ακρίβεια «σερβίρει» ανασφάλεια στους επιχειρηματίες της εστίασης στο Ρέθυμνο

ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ Η ΚΙΝΗΣΗ, ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ
Η ακρίβεια «σερβίρει» ανασφάλεια στους επιχειρηματίες της εστίασης στο Ρέθυμνο

Τα καλύτερα είναι μπροστά μας, αλλά από το …2023 και μετά, είναι η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη
Ανεβαίνει η κίνηση, ανεβαίνουν όμως και τα έξοδα για τα καταστήματα της εστίασης στο Ρέθυμνο! Ο Αύγουστος έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά, ξεπερνώντας ήδη τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα. Η τρέχουσα τουριστική σεζόν θα ήταν η καλύτερη των τελευταίων ετών, αν έλειπε απ’ τη μέση ένας σοβαρός και βασικός παράγοντας: Η ακρίβεια. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου, όποτε καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τον ανεφοδιασμό τους, πληρώνουν περισσότερα απ’ την προηγούμενη φορά – ήτοι λίγες μέρες νωρίτερα!

Η ζημιά θεωρείται δεδομένη, παρότι το ταμείο θα γίνει στο τέλος. Τα όσα χρήματα, δε, εξοικονομηθούν και μείνουν στην άκρη, είναι δεδομένο ότι θα χρησιμεύσουν για τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες, που εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν κι άλλο τον επόμενο χειμώνα.

Οι καταστηματάρχες έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές των τιμοκαταλόγων τους, δίχως να μπορούν να καλύψουν την «χασούρα» που επιβάλλει ο υψηλός πληθωρισμός.

Το κλίμα αστάθειας ενισχύει η έλλειψη προσωπικού, που έχει επηρεάσει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα: Είναι γεγονός πώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στις παραδόσεις ορισμένων πρώτων υλών, σε αυτή τη φάση λόγω «βραχυκυκλώματος» στις τροφοδοσίες.

Οι ελαφρύνσεις στο ρεύμα, ενδεχομένως και στο ΦΠΑ για βασικά τρόφιμα – σενάριο το οποίο συζητείται – είναι καλοδεχούμενες απ’ τον επιχειρηματικό κόσμο. Το «κλειδί», όμως, που θ’ …ανοίξει την πόρτα της σταδιακής εξομάλυνσης σε όλους τους κοινωνικοοικονομικούς τομείς, όπως συμφωνούν πολλοί, βρίσκεται στον τερματισμό του πολέμου στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Οικονομική «αιμορραγία»

«Τα πράγματα από πλευράς κίνησης, τώρα τον Αύγουστο, είναι λίγο καλύτερα σε σχέση με τον Ιούλιο. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στου Έλληνες τουρίστες που παραθερίζουν στο Ρέθυμνο. Αυτοί είναι που δίνουν την παραπάνω ώθηση στην αγορά του Ρεθύμνου, τουλάχιστον στην εστίαση» δηλώνει στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών Εστίασης Ρεθύμνου Χάρης Αυγουστάκης, ο οποίος εκτιμά ότι τα πράγματα θα κυλήσουν με τους ίδιους ρυθμούς έως και την τελευταία (ημερολογιακή) εβδομάδα του καλοκαιριού.

Όλα καλά κι όλα ωραία, με τη διαφορά ότι το μεγάλο «αγκάθι» που (τους) προκαλεί οικονομική «αιμορραγία», είναι οι διαδοχικές ανατιμήσεις.

«Το πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει είναι ότι παρά την αύξηση των τζίρων, δεν θα υπάρξουν τα ανάλογα κέρδη, διότι δυστυχώς τα τιμολόγια των αγορών καθημερινά αυξάνονται – αν όχι καθημερινά κάθε εβδομάδα, οι τιμές πάνε προς τα πάνω και ποτέ προς τα κάτω» περιγράφει ο κ. Αυγουστάκης.

«Για εφέτος δεν περιμένουμε κάτι, ώστε να πέσουν οι τιμές. Ίσως δούμε μειώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Από εκεί και πέρα, τίποτε άλλο» θα προσθέσει.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών Εστίασης Ρεθύμνου, όπως και οι συνάδελφοί του, διαπιστώνει πώς «Οι πρώτες ύλες συνεχώς αυξάνονται, δυστυχώς δεν μένουν ούτε καν σταθερές.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα είμαστε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Εβδομαδιαίως τουλάχιστον αγοράζουμε τις πρώτες μας ύλες με αύξηση!».

Μάλιστα, αναμένεται και νέος γύρος αυξήσεων, διπλός κιόλας, οσονούπω.

«Δεν περιμένουμε να ομαλοποιηθεί κάτι. Το ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή, έχουμε μπροστά μας μία αρκετά δύσκολη κατάσταση η οποία θα πάρει χρόνο. Απ’ ό,τι φαίνεται το 2023 θα μας βρει με τα ίδια δεδομένα κι ενδεχομένως και χειρότερα» διαβλέπει το κ. Αυγουστάκης.

«Από το χειμώνα, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα»

Μολονότι ο τελικός απολογισμός αργεί ακόμα, υπολογίζεται ότι τα κέρδη επιχειρήσεων θα είναι μειωμένα έως και 40%, πάντα σε σύγκριση με το 2018 και το 2019.

«Στις καλές περιπτώσεις θα είναι 30%. Από εκεί και πέρα, μπορεί να πάμε στο 40% κι ενδεχομένως και κάτι παραπάνω» υποστηρίζει ο κ. Αυγουστάκης.

Τα καταστήματα της εστίασης προσπαθούν να ισορροπήσουν σε ένα τεντωμένο… σχοινί, απορροφώντας όσο μπορούν τους όποιους οικονομικούς «κραδασμούς» προκύπτουν, θέλοντας να διατηρήσουν σταθερή την πελατεία τους.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνει τόσο μεγάλη αύξηση στους τιμοκαταλόγους. Δεν μπορούμε να ανεβάσουμε τις τιμές μας, όπως αντίστοιχα έχουν ανέβει οι πρώτες ύλες. Θα χάσουμε πελάτες» σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών Εστίασης Ρεθύμνου. «Ο κόσμος βιώνει καθημερινά στο δικό του πορτοφόλι, στο δικό του νοικοκυριό, το ίδιο πρόβλημα. Άρα, πώς θα μείνουν χρήματα για να ξοδέψει στη διασκέδασή του;» θα αναρωτηθεί επίσης, παρατηρώντας πως «Τώρα υπάρχει ρευστότητα κι ενδεχομένως τα πράγματα να είναι καλά. Από το χειμώνα, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Είμαι απόλυτα βέβαιος».

Αυτό το διάστημα προσδιορίζεται χρονικά απ’ τον ίδιο, «Εκεί κατά τον Οκτώβριο, ίσως και λίγο πριν», προς το κλείσιμο της σεζόν. «Θα ζορίσουν από τότε τα πράγματα. Ενδεχομένως σε λίγο καιρό να έχουμε κι έλλειψη προϊόντων» είναι η πρόβλεψή του.

Με φειδώ

Ό,τι συμβαίνει στα σούπερ μάρκετ, το αυτό ισχύει και στην εστίαση. Η κατανάλωση είναι πιο μειωμένη.

«Σίγουρα είναι πιο μαζεμένοι οι πελάτες. Κι είναι λογικό. Βιώνουμε μία οικονομική κρίση, τώρα, η οποία είναι λίγο διαφορετική από την οικονομική κρίση που βιώσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Υπάρχουν δυσκολίες. Δεν είναι χειρότερη από την προηγούμενη, αλλά είναι στα ίδια επίπεδα. Και δεν ξέρουμε τον τρόπο που θα διορθωθεί αυτό» παραδέχεται ο κ. Αυγουστάκης.

Μια ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ σε κάποια τρόφιμα, ίσως έδινε λίγο παραπάνω «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

«Είναι μία λύση. Οποιοδήποτε μέτρο παρθεί για τη μείωση οποιασδήποτε τιμής πρώτων υλών θα βοηθήσει. Διότι, ειλικρινά δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσουν οι ανατιμήσεις, οι οποίες γίνονται συνεχώς. Μια ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν θα βοηθούσε μόνο εμάς τους επαγγελματίες, θα βοηθούσε και τον καταναλωτή σε καθημερινή βάση. Γιατί η ελάφρυνση θα φαινόταν αμέσως – αμέσως στο σούπερ μάρκετ» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου καταστηματαρχών Εστίασης Ρεθύμνου.

Κληθείς να σχολιάσει το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνουν στην τοπική αγορά οι ξένοι επισκέπτες του Ρεθύμνου, θα πει: «Δεν έχουμε καλή ποιότητα. Έχει χαμηλώσει σε σχέση με άλλα χρόνια. Υπάρχουν αυτοί που ξοδεύουν, που είναι καλοί πελάτες, αλλά το ποσοστό των τουριστών που ξοδεύουν λιγότερα έχει αυξηθεί από τα μέσα Ιουνίου και μετά».

«Ξεχωριστή» χρονιά, αστάθεια και αγωνία

Τα μαγαζιά της εστίασης βιώνουν κάτι το «πολύ ξεχωριστό» εφέτος το καλοκαίρι που ξεπερνά τις προσδοκίες, υπογραμμίζει στα «Ρ.Ν.» ο Όθωνας Χριστουλάκης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

«Η κίνηση συνεχίζει να είναι εξαιρετικά καλή. Υπάρχει αρκετός κόσμος στο Ρέθυμνο. Τα μαγαζιά της εστίασης βιώνουν κάτι το πολύ ξεχωριστό. Θα το χαρακτήριζα πρωτόγνωρο από πλευράς ποιότητας και δουλειάς. Θα έλεγα ότι είμαστε καλύτερα από το 2019. Είναι πάρα πολύ καλά τα δεδομένα αυτή τη στιγμή. Από τις πληροφορίες που έχω, η σεζόν θα τραβήξει μέχρι 10 Νοέμβρη» επισημαίνει, προσθέτοντας ωστόσο: «Αυτό που μας στενοχωρεί είναι η αστάθεια των τιμών για τις προμήθειές μας από την αγορά. Ενίοτε υπάρχει κι ένα καινούργιο δεδομένο: Η έλλειψη κάποιων πραγμάτων. Η προμήθεια κάποιων ειδών καθυστερεί για κάποιες μέρες».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστουλάκη, η έλλειψη προσωπικού έχει δημιουργήσει «αταξία» στην τροφοδοτική αλυσίδα.

Ο γνωστός εστιάτορας του Ρεθύμνου επιλέγει να βλέπει τη «φωτεινή» πλευρά των γεγονότων, αν και αδυνατεί να γνωρίζει με τί ταμείο θα πέσει η αυλαία της τουριστικής περιόδου.

«Δεν ξέρουμε αν θα βγάλουμε κέρδη. Διότι, παρότι ξέρουμε ότι θα υπάρχει μία συνεχής ροή αυξήσεων στις πρώτες ύλες, εμείς δεν αλλάζουμε αντίστοιχα τις τιμές μας» εξηγεί.

Κατά μέσο όρο, τα καταστήματα της εστίασης έχουν ανεβάσει γύρω στο 10-12% προς τα πάνω τις τιμές τους.

Ο κ. Χριστουλάκης εμφανίζεται ικανοποιημένος απ’ την ποιότητα των επισκεπτών του Ρεθύμνου.

«Ο κόσμος που έρχεται είναι καλός. Αυτό το διάστημα έχουμε πολλές οικογένειες. Εισπράττω ότι είναι όλοι ευχαριστημένοι. Δεν υπάρχει μουρμούρα» θα αναφέρει, αγωνιώντας όπως κι άλλοι συνάδελφοί του για τους επόμενους μήνες: «Ανησυχούμε για το χειμώνα, κυρίως για το ενεργειακό. Επίσης, ο κόσμος όταν έχει ακούει διάφορα και βιώνει δυσκολίες, θα κοιτάξει να κρατηθεί. Θα κοιτάξει να μειώσει τα περιττά έξοδα».https://rethnea.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.