Αναδρομικά συνταξιούχων: Απόφαση «σταθμός» ανοίγει τον δρόμο για επιστροφή χρημάτων

Ημερομηνία:

Τον δρόμο για την επιστροφή αναδρομικών σε περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους ανοίγει απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 647/2019, που εκδόθηκε από το διοικητικό εφετείο της Αθήνας στις 20 Φεβρουαρίου και αφορά τους νόμους 4051 και 4093 που έφεραν μειώσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που εκδίδεται μετά τις αγωγές που επέβαλαν οι συνταξιούχοι, η οποία δικαιώνονται και οριστικά οι συνταξιούχοι του ταμείου νομικών με αναδρομικά δυο ετών (Ιούλιος 2015 – Ιούνιος 2017).

Ο εν λόγω συνταξιούχος θα λάβει 3.070 ευρώ συν τόκους και επιπλέον 500 ευρώ ως ηθική αποζημίωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Απόφαση – καταπέλτης

Στην εκδίκαση αγωγής του κατά του ΕΦΚΑ είχε δικαιωθεί από το Πρωτοδικείο για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 που είχε στη σύνταξή του από το Ταμείο Νομικών στο διάστημα από 1/7/2015 έως 30/6/2017.

Ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση τον Οκτώβριο του 2018, η οποία εκδικάστηκε στις 10 Ιανουαρίου στο 9ο Μονομελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Το δικαστήριο, όπως αναφέρεται στο πλήρες σκεπτικό της απόφασης, απέρριψε την έφεση του ΕΦΚΑ και δικαίωσε οριστικά και αμετάκλητα τον συνταξιούχο, ο οποίος πλέον παίρνει τα αναδρομικά των 3.570 ευρώ που του αναλογούν με τελεσίδικη δικαστική εφετειακή απόφαση.

Το Εφετείο ήταν καταπέλτης κατά του ΕΦΚΑ, καθώς απορρίφθηκαν όλες οι αιτιάσεις του και κρίθηκε οριστικά ότι οι εν λόγω μειώσεις είναι παράνομες διότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 2287-2290 του Ιουνίου του 2015, και από τότε θα έπρεπε να σταματήσουν να επιβάλλονται.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας καθώς είναι η πρώτη που δικαιώνει συνταξιούχο με τελεσίδικα αναδρομικά και χωρίς άλλο περιθώριο ελιγμών από τον ΕΦΚΑ.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις, απρόσιτα ακόμη και βασικά...

Ακρίβεια σε έξαρση, νοικοκυριά σε απόγνωση - Ενοίκια, διατροφή,...

Ανανεώνονται τα ευρώ – Πώς θα είναι...

Η ΕΚΤ θεωρεί πλέον ότι έχει έρθει η στιγμή...

Ακρίβεια: Νέες ανατιμήσεις, απρόσιτα ακόμη και βασικά...

Ακρίβεια σε έξαρση, νοικοκυριά σε απόγνωση - Ενοίκια, διατροφή,...

Ανανεώνονται τα ευρώ – Πώς θα είναι...

Η ΕΚΤ θεωρεί πλέον ότι έχει έρθει η στιγμή...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τίμιος Σταυρός: – Τα έθιμα της γιορτής

Τίμιος Σταυρός: Γιατί γιορτάζεται στις 14 Σεπτεμβρίου – Τα...

Παγκόσμιο στίβου: Με άνεση στον τελικό ο Εμμανουήλ Καραλής

Ο Εμμανουήλ Καραλής πήρε την πρόκριση για τον πρώτο...

Ρέθυμνο: Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Ιωάννου του Ξένου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΙΕΡΟΥ...