Η απογραφή του 2021 αλλάζει συσχετισμούς στις εκλογικές περιφέρειες – Τι θα γίνει με 16 έδρες

Ημερομηνία:

Ανακατατάξεις φέρνει στο πολιτικό σκηνικό και ιδίως στις εκλογές – εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές- η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την ΕΛΣΤΑΤ της απογραφής του πληθυσμού.
Η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του νόμιμου πληθυσμού της χώρας μετά την απογραφή του 2021 φέρνει αλλαγές στον εκλογικό χάρτη ενώ ταυτόχρονα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την δυνατότητα προκήρυξης εκλογών καθώς απομένει ακόμη ένα τυπικό ζήτημα, αυτό της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων στο ΦΕΚ.

Συγκριτικά με την απογραφή του 2011 ο νόμιμος πληθυσμός μειώθηκε στην δεκαετία που διήλθε κατά 187.397 πολίτες. Συνολικά έχουν απογραφεί 9.716.889 το 2021, ενώ το 2011 είχαν απογραφεί 9.904.286.

ΤΟ ΦΕΚ θα πρέπει να δημοσιευθεί έως τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και τυπικά θα ανακοινωθεί ανά νομό ο αριθμός των εδρών στις βουλευτικές εκλογές (αλλά και στις εκλογές του Οκτωβρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Άλλες περιφέρειες βγαίνουν κερδισμένες καθώς θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή από περισσότερους βουλευτές και άλλες χαμένες.

Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κομμάτων πριν από την επίσημη ανακοίνωση:.

Κερδίζουν έδρες
Ανατολικής Αττικής +2, Β1 Β. Τομέα +1, Β2 Δυτ. Τομέα +1, Β3 Νότιου Τομέα +2, Α’ Θεσσαλονίκης + 1, Αχαΐας +1.

Ο νέος εκλογικός χάρτης διαμορφώνει νέα δεδομένα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος. Ειδικά στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή.

Ποιές περιφέρειες χάνουν έδρες
Από μία έδρα χάνουν οι περιφέρειες: Α’ Πειραιώς, Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας.

Τώρα, στα κομματικά επιτελεία υπολογίζουν με τα κουμπιουτεράκια τον ακριβή αριθμό των εδρών που μπορούν να διεκδικήσουν, τις τριεδρικές και τα υπόλοιπα στις περιφέρειες για τις καραμπόλες του εκλογικού νόμου.

Είναι ενδεικτικό ότι η Κορινθία για μόλις 45 κατοίκους κατάφερε να διατηρήσει την 4η έδρα, όπως και η Ημαθία για 246 κατοίκους ενώ η μονοεδρική της Ευρυτανίας στην επόμενη απογραφή κινδυνεύει να μην υπάρχει αφού τυπικά βγάζει 0,7 της έδρας, καθώς και η μονοεδρική των Γρεβενών υπερβαίνει τη μία έδρα για 459 κατοίκους.

Προς ανακοίνωση ψηφοδελτίων
Από τη Δευτέρα τα κόμματα αφού θα έχουν κάνει τους υπολογισμούς για τις έδρες ανά εκλογική περιφέρεια θα αρχίσουν να ανακοινώνουν και τα ψηφοδέλτια τους, αφήνοντας και κάποιες θέσεις ανοικτές για εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Πάντως όπως είχε γράψει το in.gr από τις 6 Δεκεμβρίου η πιο πιθανή ημερομηνία των εκλογών είναι η Κυριακή των Βαΐων.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ εξελέγη ο Κωστής Χατζηδάκης

Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού...

Διακρίθηκε με 11 βραβεία στα Sports Marketing...

Δυναμική ήταν η παρουσία του ΟΠΑΠ, για ακόμη μια...

Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ εξελέγη ο Κωστής Χατζηδάκης

Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Κωστής Χατζηδάκης στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού...

Διακρίθηκε με 11 βραβεία στα Sports Marketing...

Δυναμική ήταν η παρουσία του ΟΠΑΠ, για ακόμη μια...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Αντίο στα δύο λίτρα νερό την ημέρα: Πόσο πρέπει να πίνετε, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη

Διαφορές στην ποσότητα νερού που χρειάζεται κάθε άτομο. Σε όλο...

Η καρδιά της κρητικής γαστρονομίας θα χτυπήσει στο Γάζι

Κάλεσμα στους πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης για συμμετοχή στο...

Η συμβουλή που άφησε ο Πάπας Φραγκίσκος στα νέα ζευγάρια

Γιατί συσχέτισε τη λειτουργία της οικογένειας και των ζευγαριών...

Οι γυναίκες στα χωριά της Κρήτης στο φάσμα της κατάθλιψης

Ο καθηγητής Αλ. Βγόντζας στην «Π»: «Οι άνδρες στα...