Χωρίς καθεστώς προστασίας κινδυνεύει να μείνει η Γυάρος – Προειδοποίηση WWF

Ημερομηνία:

Τον επόμενο μήνα λήγει η πέμπτη και τελευταία υπουργική απόφαση για τη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή. Το προεδρικό διάταγμα που απαιτείται για να σωθεί η Γυάρος εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

Η Γυάρος, σημαντικό καταφύγιο για τη μεσογειακή φώκια και μια ποικιλία άλλων ειδών, κινδυνεύει να χάσει το καθεστώς προστασίας τον επόμενο μήνα αν η κυβέρνηση δεν εκδώσει εσπευσμένα το προεδρικό διάταγμα που εκκρεμεί από το 2018, προειδοποιεί το WWF Ελλάς.

Το νησί, περισσότερο γνωστό ως τόπος εξορίας στη διάρκεια της Χούντας, είναι ενταγμένη από το 2011 στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 και το 2019 έγινε η πρώτη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στις Κυκλάδες.

Χάρη σε ένα σύστημα απομακρυσμένης επιτήρησης, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, οι παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 85%, συμβάλλοντας στη διατήρηση εμβληματικών ειδών και οικοτόπων., ένα δίκτυο παρακολούθησης που σήμερα διαχειρίζεται ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Οι παραλίες και οι σπηλιές του νησιού φιλοξενούν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus), ενώ στις απόκρημνες ακτές της βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη αποικία του πτηνού μύχου (Puffinus yelkouan) στον κόσμο.

Κάτω δε από την επιφάνεια της θάλασσας έχουν καταγραφεί οικότοποι προτεραιότητας, όπως λιβάδια ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) και κοραλλιογενείς ύφαλοι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας προειδοποιεί ότι τον Ιούλιο λήγει η ισχύς της πέμπτης και υποχρεωτικά τελευταίας υπουργικής απόφασης με την οποία διατηρείται το καθεστώς προστασίας.

Λύση μπορεί να δοθεί μόνο με προεδρικό διάταγμα, το οποίο αποτελεί υποχρέωσης της Πολιτείας αλλά εκκρεμεί εδώ και μια επταετία.

Η επιστολή είναι η δεύτερη που αποστέλλει η οργάνωση στην κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του 2024, μέχρι στιγμής όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

Το WWF Ελλάς είχε σημαντικό ρόλο στον καθορισμό καθεστώτος προστασίας και συμμετείχε στην ανάπτυξη ενός δικτύου απομακρυσμένης επιτήρησης που βοήθησε να μειωθεί κατά 85% η παράνομη αλιεία γύρω από το νησί.

Η οργάνωση συμμετείχε επίσης στη δημιουργία της ιστοσελίδας gyaros-story.gr που επιτρέπει στο κοινό να ταξιδέψει εικονικά στο νησί και να ανακαλύψει τον φυσικό πλούτο της.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Συχνοί οι θαλάσσιοι καύσωνες στην Κρήτη –...

ΑΜΕΣΗ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ...

«Κλιματικά καταφύγια»: Η λύση όταν ο υδράργυρος...

Με την ενεργειακή φτώχεια να αφήνει τους ανθρώπους πιο...

Συχνοί οι θαλάσσιοι καύσωνες στην Κρήτη –...

ΑΜΕΣΗ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ...

«Κλιματικά καταφύγια»: Η λύση όταν ο υδράργυρος...

Με την ενεργειακή φτώχεια να αφήνει τους ανθρώπους πιο...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δήμος Πλατανιά:Συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, στο Λιμάνι Κολυμπαρίου

“Συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, στο Λιμάνι Κολυμπαρίου του...

H Εθνική Λυρική Σκηνή ταξιδεύει στην Ελλάδα

Πρόγραμμα περιοδειών Ιούλιος 2025 – Ιούλιος 2026 Η Εθνική Λυρική Σκηνή...