ΔΕΘ – Τσίπρας: LIVE η συνέντευξη Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί, στις 13:00 σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Δείτε live τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

Είχε προηγηθεί η χθεσινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, απ’ όπου, με το σύνθημα «μία νέα αρχή με την κοινωνία», ξεδίπλωσε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμή της ομιλίας του αποτέλεσαν οι προτάσεις του κόμματός του για στήριξη της μεσαίας τάξης, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους, υποσχόμενος την κατάργηση του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο όπως υποστήριξε απέτυχε παταγωδώς και είναι πηγή κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

Κατά την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όταν το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ανέλυσε ο κ. Τσίπρας προβλέπει διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες, καθώς και κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα.

Στην ομιλία του κ. Τσίπρα ιδιαίτερη θέση είχαν οι προτάσεις του για τους νέους, δεν έλειψαν και οι προτάσεις για τους νέους, που τα όνειρα τους, όπως είπε, «για να ανθίσουν δεν χρειάζονται Megabytes και χαρτζιλίκια, αλλά μια χώρα που τους νοιάζεται, τους στηρίζει, τους δίνει προοπτική και φιλοδοξία να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους».

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι «η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι η κυβέρνηση ενός κόμματος», κάνοντας λόγο ένα νέο δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης «που θα εμπνέει ασφάλεια στο πολίτη, με στόχο την ανθεκτικότητα, τη σταθερότητα, την προβλεψιμότητα».

«Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να αναλάβουμε και πάλι το βάρος της ευθύνης» κατέληξε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, «έτοιμοι προγραμματικά, πιο έμπειροι και πιο ώριμοι, αποφασιστικοί και με γνώση της ευθύνης μας».

 

Τσίπρας: Είναι οξύμωρο να μου λέει ο Μητσοτάκης να μη μιλώ για τη μεσαία τάξη, όταν το κόμμα του ήταν εκείνο που τη συνέτριψε

Τσίπρας: Συνταγματική υποχρέωση για όλα τα δημόσια πρόσωπα να καταθέτουν δήλωση «πόθεν έσχες»

«Όταν καταθέτεις ελλιπές ή ψευδές

“πόθεν έσχες” οφείλεις να δίνεις επαρκείς εξηγήσεις και απαντήσεις και όχι στοχοποιήσεις τα Μέσα που σε ελέγχουν. Θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με δημοσιεύματα περί ψευδούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από την πλευρά του πρωθυπουργού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικό κόμμα, δεν είναι ντετέκτιβ, ούτε δημοσιογράφος, ούτε εισαγγελέας. Έχουμε ζητήσει στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου εξηγήσεις για το θέμα αυτό», συνέχισε.

Τσίπρας: Ο ΒΟΑΚ και το Καστέλι πρέπει να προχωρήσουν χωρίς επιβάρυνση για την Κρήτη

Τσίπρας για εθνικά θέματα: Η κυβέρνηση έχει ένα έλλειμμα εθνικής στρατηγικής
«Όταν μεσούσης της κρίσης στα ελληνοτουρκικά το Oruc Reis είχε καταντήσει “πλοίο της γραμμής” και έβγαινε ο τότε υπουργός του επιτελικού κράτους και έθετε ως “κόκκινη γραμμή» τα έξι μίλια, τότε τι να περιμένουμε;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση δρα στα εθνικά θέματα με λογικές “βλέποντας και κάνοντας”. Έκανε λάθος που δεν αξιοποίησε επαρκώς την εκλογή Μπάιντεν ως προς τα ελληνοτουρκικά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε στρατηγική διαλόγου, ούτε στρατηγική υπεράσπισης των εθνικών μας θεμάτων. Άρα είναι αναγκαίο, αυτή την ώρα, να υπάρξει μια εθνική στρατηγική με προοπτική λύσης των διαφορών του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε.

Τσίπρας για Μπογαδάνο και Πλεύρη: Ο κ. Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια και «χαϊδεύει» τα αφτιά της Ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, άρα οι πολίτες δεν έχουν πλέον παρά να περιμένουν ακόμη και την υπουργοποίηση του κ. Μπογδάνου», δήλωσε σε σκωπτικό τόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, «ο πρωθυπουργός επιχείρησε μια “πολυσυλλεκτικότητα” στο χώρο της Δεξιάς, η οποία μπορεί κατά την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών να τη θεωρούσε πλεονέκτημα αλλά πλέον είναι μειονέκτημα, γιατί απλά “πατάει σε δύο βάρκες”».

«Δεν βρήκε ο κ. Μητσοτάκης να πει ούτε μία λέξη για τη δημιοσιοποίηση των ονομάτων από τον κ. Μπογδάνο, το οποίο θεωρώ ότι ήταν μια αθλιότητα από πλευράς του. Και ήταν εξίσου άθλιο ότι την ίδια ημέρα έσπευδε να παρουσιάσει τα στοιχεία της πολιτογράφησης του Γιάννη Αντετοκούνμπο».

«Ο κ. Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια σε “χαϊδεύει” τα αφτιά της Ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Τσίπρας για πρόωρες εκλογές: Εάν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός ας το κάνει. Συμμέτοχος σε αυτή την ευθύνη δεν θα γίνω
«Δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ τέτοια αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε έτοιμο. Εκείνο, όμως που παρατηρεί ο πρωθυπουργός είναι μια ταχέως επιταχυνόμενη φθορά και αυτή θέλει ακριβώς να αποφύγει», είπε ο κ. Τσίπρας

«Τα περί γαλοπούλας, οι κουτσαβακισμοί, οι ψευτομαγκιές δεν δείχνουν πυγμή αλλά μάλλον αδυναμία. Εγώ είμαι εδώ και θα είμαι εκεί σε όποια αντιπαράθεση. Να δούμε εκείνος πού θα είναι», συνέχισε.

Τσίπρας: Αναγκαία η στελέχωση της κυβέρνησης με ικανούς ανθρώπους από την κοινωνία
Τσίπρας για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ
«Απαιτείται όχι μόνον ρύθμιση των πόρων, αλλά και ανακατανομή των πόρων εντός του συστήματος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ζήτηση για συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών αλλά δεν υπάρχει προσφορά. Κι αυτό, γιατί οι νέοι γιατροί, είτε προτιμούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, είτε φεύγουν σε μια άλλη χώρα.

Αυτό, εάν θέλουμε να το σταματήσουμε, πρέπει να αποφασίσουμε μια γενναία ανακατανομή των πόρων του ΕΣΥ. Τα μέτρα που προτείνουμε για την Υγεία είναι κοστολογημένα στα 2+1 δισ. ευρώ (σ.σ. το 1 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Ποιος από τη μεσαία τάξη έχει ακίνητη περιουσία αξίας 800.000 ευρώ;
«Μόλις για το 0,4% των Ελλήνων – βάσει ΕΛ.ΣΤΑΤ. – θα νομοθετήσει φοροελαφρύνσεις ο κ. Μητσοτάκης. Ας ερχόταν εδώ να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος. Δεν το έκανε ποτέ», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να έχει τέτοιες οικονομικές δυνατότητες. Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για μια κοινωνική ομάδα, στην οποία ανήκει και ο ίδιος βάσει του «πόθεν έσχες» του. Αυτό είναι ανήθικο», συνέχισε.

Τσίπρας για κυβερνητικές συνεργασίες: Καθοριστικός ο ρόλος της λαϊκής ετυμηγορίας
«Το κρίσιμο δίλημμα που υπάρχει αυτή την ώρα είναι εάν η χώρα θα συνεχίσει σε μια νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κατεύθυνση την οποία πρεσβεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή εάν θα έχει μια δημοκρατική κυβέρνηση με συγκεκριμένους στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε δε: «Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής, με στόχο να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

«Πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές, μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός που είναι η λαϊκή ετυμηγορία που θα κρίνει τις προϋποθέσεις συνεργασίας και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε με νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσίπρας για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς: Απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες άνω των 60 ετών και προς τους έφηβους να εμβολιαστούν
Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει καταστεί «πρωταθλήτρια» σε κρούσματα και θανάτους στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα.

«Αυτή την παταγώδη αποτυχία και την πολιτική ευθύνη κάποιος πρέπει να την πιστωθεί. Σίγουρα όχι οι υγειονομικοί και όχι οι πολίτες», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο εμβολιασμός που είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο, δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να προχωρήσει. Τα νούμερα είναι αρκετά χαμηλά. Υπάρχουν και γι’ αυτό ευθύνες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των πολιτών, γιατί δεν μπορεί να πείσει. Αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες, η κυβέρνηση φρόντισε, αντί να προμοτάρει το μήνυμα, να προωθήσει το μέσο».

«Η προοπτική του τείχους ανοσίας απομακρύνεται οριστικά. Το ζήτημα είναι να πείσουμε όλους τους πολίτες να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί έναντι των εμβολίων. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ζήτημα που αφορά την ανθρώπινη ζωή», συνέχισε.

«Εγώ διαρκώς επαναλαμβάνω και τονίζω την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Απευθύνω δε έκκληση προς τους πολίτες άνω των 60 ετών και προς τους έφηβους, να εμβολιαστούν. Ναι στη ζωή, ναι στον εμβολιασμό και όχι σε μια λογική αυταρχισμού που θα φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας για τις πρόωρες εκλογές: Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης – Ας το τολμήσει και να πάμε σε πρόωρες κάλπες
«Έχω απαντήσει πολλές φορές σε αυτό το ερώτημα, λέγοντας πολύ απλά ότι “δεν θα γίνω Μητσοτάκης”. Ο κ. Μητσοτάκης έχει βάσει Συντάγματος την ευθύνη για το χρόνο των εκλογών. Ας τις κάνει όποτε θέλει, ας το τολμήσει», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας για τους νέους: Ο κ. Μητσοτάκης στοχοποιεί πάντα τους νέους
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το ζήτημα της νέας γενιάς πρέπει να αντιμετωπιστεί, όχι με gigabytes αλλά με πραγματικούς μισθούς.

Ο κ. Μητσοτάκης τους πρότεινε ένα εξευτελιστικό πρόγραμμα με gigabytes κι ένα πρόγραμμα που δεν πριμοδοτεί με 1.200 ευρώ, αλλά με περίπου 100 ευρώ το μήνα τους νέους εργαζόμενους.

«Σκοπός του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι νέοι άνθρωποι να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν εδώ», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην πρόταση για αναδιαμόρφωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και στην πρόταση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Χρειάζεται ένα συνολικότερο όραμα και πρέπει να γίνει εθνικός στόχος η καταπολέμηση του brain drain αλλά και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Τζανακόπουλος: Καταθέτουμε άμεσα εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα για μια διαφορετική πορεία της χώρας
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει σήμερα ένα άμεσα εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα για μια διαφορετική προοδευτική πορεία της χώρας», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM 97.8».

«Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε χθες ένα συνολικό εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο ξεκινά από μια εντελώς διαφορετική αντίληψη για την οικονομία, την κοινωνία, την εργασία και καταλήγει σε μια εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σημειώνοντας δε ότι «το σχέδιο αυτό είναι απόλυτα κοστολογημένο», ανέφερε ότι «βρίσκεται στην περιοχή των 5 δισ., κάτι λιγότερο από 3% του ΑΕΠ». Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε ότι «το σχέδιό μας έρχεται να αντιμετωπίσει το τεράστιο κύμα ακρίβειας, για το οποίο η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο».

«Προτείνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις όπως είναι η αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης –μέτρο το οποίο πήρε και η Ισπανία για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια», είπε.

«Πολύ κρίσιμο μέτρο είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ήδη δείγμα γραφής, όταν το 2018, επί κυβερνητικής του θητείας, αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 11% -κάτι που είχε να γίνει 10 χρόνια στην Ελλάδα- και μάλιστα για τους νέους κατά 27% καθώς κατήργησε τον απαράδεκτο υποκατώτατο», επισήμανε.

«Σήμερα υπάρχει ανάγκη για αύξηση του κατώτατου μισθού και είναι ένα μέτρο που παίρνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία και την εξαγγελία Σολτς στη Γερμανία.

Τόνισε ότι «όπως είδαμε να συμβαίνει και το 2018, αυτή η παρέμβαση όχι μόνο δεν θα πλήξει αλλά θα ενισχύσει την ανάπτυξη, θα τονώσει την κατανάλωση, θα στηρίξει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα και τελικά θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας».

Όσον αφορά τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, σχολίασε ότι «και σε αυτό το ζήτημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δείγμα γραφής, όταν το 2019 είχε προχωρήσει σε μεγάλη ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, με πολύ μεγάλο κούρεμα όχι μόνο προσαυξήσεων αλλά και κεφαλαίου, πράγμα το οποίο έδωσε σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τη δυνατότητα να ξαναβρούν τα πατήματά τους, να πάρουν σύνταξη, να επανέλθουν σε μια κανονικότητα στη σχέση τους με τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Χρειάζεται μια σαφώς διαφορετική πολιτική και οικονομική πορεία στη χώρα», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, λέγοντας ότι «στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης κυβερνά για το 5% της ελληνικής κοινωνίας».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με άλλες πολιτικές δυνάμεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «θα απευθυνθούμε σε όλα τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά».

«Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι –και θα είναι- πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική, θα διαμορφωθούν και εκείνες οι πολιτικές προϋποθέσεις έτσι ώστε να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση», τόνισε. «Όλοι θα κληθούν να αναλάβουν την πολιτική τους ευθύνη», κατέληξε.

Τσίπρας: Υποσχέθηκε «μία νέα αρχή», κατώτατο μισθό 800 ευρώ, διαγραφή χρέους, μεταρρυθμίσεις

Είχε προηγηθεί η χθεσινή ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, απ’ όπου, με το σύνθημα «μία νέα αρχή με την κοινωνία», ξεδίπλωσε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αιχμή της ομιλίας του αποτέλεσαν οι προτάσεις του κόμματός του για στήριξη της μεσαίας τάξης, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους, υποσχόμενος την κατάργηση του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο όπως υποστήριξε απέτυχε παταγωδώς και είναι πηγή κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος.

Καλησπέρα σας! Ξεκινάει η ζωντανή κάλυψη της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σε λίγη ώρα από τώρα και συγκεκριμένα στη 13:00 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

.https://www.cnn.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.