Δημοκρατία… τώρα στη Βολιβία : Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος η Ανιες χωρίς απαρτία

Ημερομηνία:

Η Τζανίνε Ανιες, κεντροδεξιά πολιτικός και δικηγόρος, ως χθες Τρίτη δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την έλλειψη απαρτίας στην εθνοσυνέλευση.

Για το… «κλίμα κοινωνικής ειρήνης»
Επιχειρηματολογώντας για την απόφασή της, δήλωσε ότι είναι ανάγκη «να αποκατασταθεί το κλίμα κοινωνικής ειρήνης» καθώς η χώρα παραμένει βυθισμένη σε πολιτική κρίση.«Θέλουμε να προκηρύξουμε εκλογές το συντομότερο», πρόσθεσε η γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, που ανήγγειλε ότι θα αναλάμβανε την προεδρία μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή Εβο Μοράλες και όλων όσοι μπορούσαν να τον διαδεχθούν βάσει του Συντάγματος, δηλαδή του αντιπροέδρου του Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, της προέδρου και του αντιπροέδρου της Γερουσίας, καθώς και του προέδρου της Βουλής.

«Δεν απαιτείται απόφαση»
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βολιβίας χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας της χώρας, με μεταβατικό ρόλο, από τη δεύτερη αντιπρόεδρο της Γερουσίας Τζανίνε Ανιες, παρά το γεγονός ότι δεν επικυρώθηκε από τα δύο σώματα της εθνοσυνέλευσης της χώρας, καθώς δεν υπήρξε απαρτία.

Τα μέλη του Κογκρέσου που ανήκουν στο Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες, κόμμα που ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών, δεν προσήλθαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απαρτία για την επικύρωση της παραίτησης του προέδρου και της μεταβίβασης της εξουσίας.

«Δοθέντος του ότι η μεταβίβαση της εξουσίας λαμβάνει χώρα συνεπεία παραιτήσεως (…) δεν απαιτείται απόφαση του Κογκρέσου», ανέφερε το Συνταγματικό Δικαστήριο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Περίπλοκο ταξίδι Μοράλες
Ο Μοράλες έφθασε χθες Τρίτη στο Μεξικό – που του προσέφερε πολιτικό άσυλο – με μεγάλη καθυστέρηση, έπειτα από περίπλοκο ταξίδι εξαιτίας της άρνησης του Περού να επιτρέψει στο μεξικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο τον μετέφερε να προσγειωθεί για ανεφοδιασμό.

Μετά την άφιξή του, διαβεβαίωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται», δύο ημέρες μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση έπειτα από τρεις εβδομάδες κινητοποιήσεων και ταραχών με τρεις νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, αφού η αντιπολίτευση απέρριψε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Οκτωβρίου καταγγέλλοντας ότι αποτελούσε προϊόν νοθείας.

Πηγή: ΑΠΕ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Πάπας Φραγκίσκος: Η επιστολή που άφησε σε...

Ο Πάπας Φραγκίσκος φρόντισε πριν τον θάνατό του να...

Αίτνα: Το ηφαίστειο εκρήγνυται ξανά – Σε...

Η Αίτνα είναι το ψηλότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο...

Πάπας Φραγκίσκος: Η επιστολή που άφησε σε...

Ο Πάπας Φραγκίσκος φρόντισε πριν τον θάνατό του να...

Αίτνα: Το ηφαίστειο εκρήγνυται ξανά – Σε...

Η Αίτνα είναι το ψηλότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ιστορική αλλαγή ΠΟΥ κατά της παχυσαρκίας: Θα στηρίξει για πρώτη φορά φάρμακα αδυνατίσματος

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από παχυσαρκία,...

Τι φταίει για την έλλειψη εργαζομένων; 80.000 κενές θέσεις μόνο σε τουρισμό και εστίαση

Οι δυσοίωνες προβλέψεις που καταγράφουν οι μελέτες και η...

Έπιασε τη μέλλουσα σύζυγό του στο κρεβάτι με τον κολλητό του και εκείνη τον κατηγόρησε για απόπειρα βιασμού

Σκηνοθετώντας μια υποτιθέμενη ερωτική συνάντηση, ο 27χρονος πήγε στο...

Βασίλης Καλογήρου: Τι δείχνουν οι ιστολογικές εξετάσεις για την αιτία θανάτου – Πού καταλήγουν οι έρευνες

Θέμα λίγων ημερών είναι η ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής έκθεσης...