Αν θέλετε να φτάσετε μέχρι τα βαθιά σας γηρατειά, φροντίστε να έχετε πλούσια κοινωνική ζωή, συνιστούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με εκατοντάδες εθελοντές διαπίστωσαν πως όσοι συμμετείχαν σε κοινωνικές δραστηριότητες ζούσαν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι απομονώνονταν.
Κοινωνικές δραστηριότητες που φάνηκε να δρουν προστατευτικά ήταν:
Η αλληλεπίδραση με άλλα άτομα
Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες
Η ομαδική ενασχόληση με χόμπι
Η εθελοντή εργασία
«Η κοινωνική ζωή είναι κάτι περισσότερο από στάση ζωής. Σχετίζεται ισχυρά με την υγιή γήρανση και τη μακροζωία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ashraf Abugroun, επίκουρος καθηγητής Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (JAGS). Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί τέσσερα χρόνια 2.268 εθελοντές, μέσης ηλικίας 72-73 ετών. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν τον τρόπο ζωής τους. Τους υπέβαλλαν επίσης σε διάφορες εξετάσεις.
Αναλόγως με την κοινωνική ζωή που είχαν, οι επιστήμονες τους ταξινόμησαν εν συνεχεία σε τρεις ομάδες ως εξής:
Χαμηλή κοινωνική ζωή (743 εθελοντές)
Μέτρια (738 συμμετέχοντες)
Έντονη (787 εθελοντές)
Στη συνέχεια, εξέτασαν εάν η κοινωνικότητά τους συσχετιζόταν με την μακροζωία τους.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν έντονη κοινωνική ζωή είχαν κατά 42% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της μελέτης.
Όσοι είχαν μέτρια κοινωνική ζωή διέτρεχαν κατά 47% χαμηλότερο κίνδυνο.
Αναλόγως με τα είδη των κοινωνικών συναναστροφών τους, ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους μειωνόταν ως εξής:
Κατά 51% όταν προσέφεραν εθελοντικό έργο
Κατά 28% όταν συμμετείχαν σε κοινωνικές ή αθλητικές ομάδες
Κατά 18% όταν φρόντιζαν/έπαιζαν με τα εγγόνια τους
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η πλούσια κοινωνική ζωή «έκοβε» χρόνια από τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων. Η βιολογική ηλικία είναι αυτή που έχουν τα σωματικά κύτταρα. Είναι ανεξάρτητη από τη χρονολογική ηλικία, δηλαδή από την ημερομηνία γεννήσεώς μας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συμμετέχοντες με χαμηλή κοινωνική ζωή είχαν βιολογική ηλικία κατά 1,5 χρόνο μεγαλύτερη από τη χρονολογική. Αντιθέτως, όσοι ήσαν πολύ κοινωνικοί είχαν βιολογική ηλικία χαμηλότερη κατά 3,8 χρόνια από την χρονολογική τους. Με άλλα λόγια, με την αυξημένη κοινωνικότητα ο οργανισμός τους παρέμενε νεότερος απ’ ό,τι στ’ αλήθεια ήσαν.
Πώς μπορεί όμως η κοινωνική ζωή να μειώνει τη βιολογική ηλικία; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι καθοριστικό ρόλο παίζει η αυξημένη φυσική δραστηριότητα που αναπόφευκτα επιφέρει αλλά και η συντροφικότητα που αισθάνονται οι ηλικιωμένοι.
Πηγή: iatropedia.gr / ΠΑΤΡΙΣ