Επενδυτικό «πράσινο φως» για έρευνες νότια της Κρήτης – Fast Track για υδρογονάνθρακες – «Προχωράμε γρήγορα σε γεωτρήσεις»

Ημερομηνία:

Σήµα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει fast track διαδικασίες, προκειµένου να διευκολύνει και να επιταχύνει τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα µας, έστειλε προς Chevron και ExxonMobil ο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, από το Χιούστον του Τέξας, όπου βρέθηκε προκειµένου να συναντηθεί µε τους επικεφαλής των δύο αµερικανικών κολοσσών.

Η επίσκεψη Παπασταύρου στην πετρελαϊκή «Μέκκα» των ΗΠΑ, µε τη συνοδεία του υφυπουργού Ενέργειας, Νίκου Τσάφου, και του επικεφαλής της Ελληνικής ∆ιαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνη Στεφάτου, είχε και έντονο άρωµα διαπραγµατεύσεων για την προµήθεια πρόσθετων ποσοτήτων υγροποιηµένου φυσικού αερίου και διακίνησής τους µέσω του ελληνικού στόλου πλοίων LNG.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.695.1_en.html?gdpr=1#fid=goog_1723632268Στο πλαίσιο αυτό, συµπεριελήφθη στο πρόγραµµά του η συνάντηση µε υψηλόβαθµα στελέχη της εταιρείας Cheniere Energy, της µεγαλύτερης στις ΗΠΑ και 2ης στον κόσµο. Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε ο Στ. Παπασταύρου µε τον πρόεδρο της Chevron International Exploration and Production, Κλέι Νεφ, και την αντιπρόεδρο, Λιζ Σβαρτζ, ανέφερε ότι η επίσκεψή του καταδεικνύει «την πρόθεσή µας να προχωρήσουµε τη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισµού όσο ταχύτερα γίνεται». Η ελληνική αποστολή, στόχος της οποίας ήταν να µεταφέρει το µήνυµα εκ µέρους της ελληνικής κυβέρνησης ότι φιλοδοξεί να οικοδοµήσει συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα στις έρευνες µε τις αµερικανικές πετρελαϊκές βιοµηχανίες που έχουν εκδηλώσει ή έχουν σε εξέλιξη έρευνες στην ευρύτερη περιοχή νότια της Κρήτης, εισέπραξε αντίστοιχο µήνυµα.

MuteΣύµφωνα µε πληροφορίες, η Chevron που διεκδικεί τα προς παραχώρηση «οικόπεδα» σε Κρήτη και Ν. Πελοπόννησο, έστειλε το µήνυµα ότι η Ελλάδα αποτελεί «κοµµάτι του παζλ» της ευρύτερης παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο (δραστηριοποιείται στο Ισραήλ, ως η µεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου της χώρας, αλλά και σε Αίγυπτο και Κύπρο) και ότι επιδιώκει να χτίζει µακροχρόνιες σχέσεις στις χώρες, όπου αναπτύσσει ερευνητικά προγράµµατα και εξορύξεις. Το µήνυµα αυτό έχει την ερµηνεία ότι, από τη στιγµή που εισέλθει ως παραχωρησιούχος στα θαλάσσια οικόπεδα της χώρας, για τα οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον, θα κινηθεί µε ταχείς ρυθµούς και ότι δεν αντιµετωπίζει ευκαιριακά την Ελλάδα.

Αντίστοιχο µήνυµα φέρεται να µετέφερε χθες στην ελληνική αποστολή και ο αντιπρόεδρος της ΕxxonMobil, Τζον Αντρίλ, µε επίκεντρο των συζητήσεων τις προοπτικές και τα σχέδια του αµερικανικού κολοσσού για την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην περίπτωση της Exxon, η οποία µπήκε πρώτη στις ελληνικές παραχωρήσεις, αναµένεται να αποσαφηνιστεί ο οδικός χάρτης για τα επόµενα βήµατά της στις δύο περιοχές της Κρήτης (δυτικά και νοτιοδυτικά), που έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία της µε τη Helleniq Energy. Στην περίπτωση του µπλοκ Νοτιοδυτικά της Κρήτης, το γεγονός ότι πρόκειται για πιο ώριµη παραχώρηση, σηµαίνει ότι η λήψη της απόφασης για ερευνητική γεώτρηση αναµένεται πιθανότατα εντός του τρέχοντος έτους.

parapolitika.gr

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Συμμετοχή του Βουλευτή Ρεθύμνης Μανόλη Χνάρη στη...

«Στρατηγική μας στόχευση η στήριξη του αγροτικού κόσμου, όχι...

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και...

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου»,...

Συμμετοχή του Βουλευτή Ρεθύμνης Μανόλη Χνάρη στη...

«Στρατηγική μας στόχευση η στήριξη του αγροτικού κόσμου, όχι...

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και...

Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου»,...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related