Εβδομήντα επιστήμονες, επτά ιδρύματα και δεκαεπτά δομές, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Το νησί πρωτοπορεί για τη θωράκισή του – Σάρκα και οστά παίρνει η υλοποίηση του Περιφερειακού Μηχανισμού.

Με τη βούλα της Περιφερειακής Επιτροπής που καλείται σήμερα να δώσει την έγκρισή της, προχωρά και επισήμως η συγκρότηση του Περιφερειακού Μηχανισμού για την Κλιματική Αλλαγή που ενώνει σε συμμαχία τις δυνάμεις 70 επιστημόνων διαφορετικών ειδικοτήτων, 7 ιδρύματα και 17 Δομές, με σκοπό να θωρακιστεί η Κρήτη μπροστά στην κλιματική κρίση.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που αποτελεί πανελλαδική πρωτιά με σκοπό το νησί να γίνει πρότυπο ανθεκτικής περιφέρειας. «Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα ορόσημο για την κλιματική κρίση στην Κρήτη. Η έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του Περιφερειακού Μηχανισμού υποστήριξης της περιφέρειας Κρήτης για Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή δεν είναι απλώς η θεσμική έναρξη ενός έργου· είναι η πρώτη πράξη μιας ενιαίας, ολοκληρωμένης και καινοτόμας συμμαχίας για το μέλλον του νησιού.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα, το οποίο φέρνει κοντά όλα τα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης, καθώς και φορείς όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο, δημιουργώντας ένα ενιαίο οικοσύστημα παρακολούθησης, αξιολόγησης, εκπαίδευσης, ενημέρωσης και κοινωνικής ενεργοποίησης για την προσαρμογή του νησιού στην κλιματική αλλαγή».

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος δεν κρύβει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι για το σκοπό αυτό, έχει ήδη διασφαλιστεί το ποσό του 1 εκ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Αναστασάκης

Πώς θα λειτουργήσει ο Περιφερειακός Μηχανισμός και ποιοι συμμετέχουν;

Όπως εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης «η κλιματική κρίση είναι εξ ορισμού ένα διατομεακό και σύνθετο ζήτημα. Για να απαντήσουμε σε αυτήν με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, οφείλουμε να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας. Σήμερα, όλα τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης ενώνουν τις δυνάμεις τους με εμβληματικούς φορείς διεθνούς κύρους -το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Harvard, την καθηγήτρια Φοίβη Κουντούρη και την πρωτοβουλία AE4RIA- δημιουργώντας μια ισχυρή διεπιστημονική Κλιματική Συμμαχία».

Συγκεκριμένα συμμετέχει το ΕΛΜΕΠΑ το Ινστιτούτο Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η Σχολή Πολυτεχνική, η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, η Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας, η Σχολή Επιστημών Υγείας, το Harvard University ως εθελοντική υποστήριξη Συνεργ. ΜΑΙΧ. Επίσης συμμετέχει το Πολυτεχνείο Κρήτης και συγκεκριμένα η Σχολή Χημικών Μηχανικών και η Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης συμμετέχουν, η Σχολή Χημείας, η Σχολή Βιολογίας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Από το ΙΤΕ συμμετέχουν το Εργ. Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον, το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας.

Ακόμα συμμετέχει το ΕΛΚΕΘΕ, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Οι επιστήμονες όλων των παραπάνω φορέων μπαίνουν σε ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας για να χτίσουν το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής το οποίο αφενός θα συνδέεται, θα φιλοξενεί και θα διατηρεί δομημένες βάσεις δεδομένων κλιματικής πληροφορίας που θα αφορά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, αφετέρου θα καταγράφει και θα κωδικοποιεί τα μέτρα και τις δράσεις που υλοποιούνται σε επίπεδο Περιφέρειας στο πλαίσιο της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, και θα βοηθά στην αξιολόγησή τους και τον επαναπροσδιορισμό τους σε βάθος χρόνου.

Προβλέπεται δηλαδή ότι η παρακολούθηση της προόδου εφαρμογής του Περιφερειακού Μηχανισμού, θα στηρίζεται σε κατάλληλο δίκτυο συλλογής δεδομένων και δείκτες παρακολούθησης (μεταβολή κλιματικών δεδομένων, αξιολόγηση της προόδου υλοποίησης μέτρων και δράσεων με ποσοτικοποίηση βασικών παραμέτρων ανά τομέα).

Ο κ. Αναστασάκης διευκρινίζει ότι ο Περιφερειακός Μηχανισμός δεν αποτελεί απλά ένα Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής, αλλά στοχεύει πέρα από την Παρακολούθηση και Αξιολόγηση της μεταβολής του κλίματος, στην δημιουργία ενός Ενιαίου Οικοσυστήματος που θα λειτουργεί συντονισμένα και συντεταγμένα και θα αλληλεπιδρά προς την κατεύθυνση της Προσαρμογής του νησιού στην κλιματική αλλαγή και εν τέλει στην βιωσιμότητα του.

Προσδιορισμός Κρίσιμων Δεικτών και Εκτίμηση Κλιματικού Ρίσκου

Ανάμεσα στα ζητούμενα του Περιφερειακού Μηχανισμού είναι ο προσδιορισμός των κρίσιμων δεικτών και η εκτίμηση του κλιματικού ρίσκου, που αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των εκάστοτε αποτελεσματικών στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ανά τομέα πολιτικής.

Οι συγκεκριμένοι δείκτες θα παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές και τις επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες πάνω στο νησί, καθώς και τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνδέονται με τις φυσικές καταστροφές.

Μέσω της συστηματικής παρακολούθησης και ανάλυσης αυτών των δεικτών, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της Περιφέρειας της Κρήτης θα μπορούν να εντοπίσουν ευάλωτους τομείς, να αξιολογήσουν τις πιθανές απώλειες και να σχεδιάσουν προληπτικές δράσεις.

Το συγκεκριμένο υποέργο όχι μόνο ενισχύει την ανθεκτικότητα της περιφέρειας, αλλά και προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη της, εξασφαλίζοντας ότι οι στρατηγικές που αναπτύσσονται είναι ενημερωμένες και ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών του νησιού.

Βασική παράμετρος που αποτελεί υποέργο του Περιφερειακού Μηχανισμού είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων της περιφέρειας της Κρήτης με σκοπό την καλύτερη δυνατή αφομοίωση και προώθηση των προτεραιοτήτων της Περιφερειακής Στρατηγικής για την αναπόφευκτη προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Η επιθυμητή αλλά ουσιαστικά και αναγκαία προώθηση των επιλεγμένων προτεραιοτήτων στην τοπική κοινωνία και στους εγχώριους παραγωγικούς φορείς θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσα από δράσεις εξωστρέφειας και ευαισθητοποίησης, αλλά και ανάπτυξη διαδραστικών έργων μικρής κλίμακας προς την κατεύθυνση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Περιφερειακού Μηχανισμού;

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Αναστασάκη «από κοινού, έχουν τεθεί τρεις μεγάλες προτεραιότητες. Η πρώτη είναι η συστηματική αξιολόγηση της τρωτότητας κρίσιμων τομέων όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον.

Η δεύτερη είναι η ενεργοποίηση της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας μέσω δράσεων επιμόρφωσης, ενημέρωσης, σεμιναρίων και πιλοτικών παρεμβάσεων. Η τρίτη είναι η δημιουργία μιας ανοιχτής ψηφιακής πλατφόρμας με προτάσεις και δυνητικές δράσεις συνεισφοράς υψηλής απόδοσης και μετρήσιμου αποτελέσματος, στο πλαίσιο της ESG στρατηγικής κάθε οργανισμού ή επιχείρησης που θέλει να συμβάλει.

Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει την υλοποίηση 5 υποέργων, 27 δράσεων και 28 παραδοτέων, πλήρως ευθυγραμμισμένων με τα μέτρα του Περιφερειακού σχεδιασμού για την προσαρμογή της Κρήτης στην κλιματική αλλαγή. Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται το Παρατηρητήριο, ένας μηχανισμός παρακολούθησης που θα βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, με ψηφιακές υποδομές και συνεργασία με διεθνή και εθνικά επιστημονικά δίκτυα.

Μέσα από την ανάλυση του παρόντος και του μελλοντικού κλίματος με υψηλή χωρική ανάλυση, θα έχουμε για πρώτη φορά τα εργαλεία να σχεδιάσουμε δράσεις βασισμένες στη γνώση και όχι στην αβεβαιότητα.

Η Κρήτη, με σταθερά βήματα, γίνεται πρότυπο ανθεκτικής περιφέρειας. Στόχος μας είναι η επιστήμη να γίνει πράξη, και η πράξη να μετατραπεί σε καθημερινό όπλο απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Και θα συνεχίσουμε αντίστοιχα».

 

PATRIS.GR

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Λασίθι:Υποβολή προσφοράς για την εργασία «Διαχείριση ανεπιτήρητων...

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα προβεί σε εκτέλεση της...

Το Ρέθυμνο ανοίγει την αγκαλιά του ...

Η κοινωνία του Ρεθύμνου που ούτως ή άλλως έχει...

Λασίθι:Υποβολή προσφοράς για την εργασία «Διαχείριση ανεπιτήρητων...

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου θα προβεί σε εκτέλεση της...

Το Ρέθυμνο ανοίγει την αγκαλιά του ...

Η κοινωνία του Ρεθύμνου που ούτως ή άλλως έχει...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τα κρούσματα καρκίνου σε γυναίκες

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας. Διάφορα επιστημονικά στοιχεία...

Ιδρύεται Εθνική Αρχή εποπτείας της αγοράς

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του ανέφερε ότι οι αυξήσεις...

Το καλοκαιρινό φρούτο που βοηθά στη δυσπεψία

Τα φρούτα είναι γνωστά για τα πολύτιμα οφέλη τους...

Ρέθυμνο: Τιμήθηκε ο Μιχάλης Τρούλης για την πολυσήμαντη προσφορά του στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

Στο πλαίσιο μιας σεμνής και ιδιαίτερα συγκινητικής εκδήλωσης τιμήθηκε...