Φαγητό: Μήπως τρώτε πολύ αλάτι;

Αυτές είναι οι ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν ότι καταναλώνετε πολύ αλάτι καθημερινά…

Φαγητό: Μήπως τρώτε πολύ αλάτι;

Ενώ γνωρίζουμε ότι το αλάτι μπορεί να γίνει επιβλαβές για την υγεία σε υπερβολικές ποσότητες, το νάτριο είναι ένα απολύτως απαραίτητο μέταλλο για το σώμα. Ο συγκεκριμένος ηλεκτρολύτης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων και την υποστήριξη των σωστών μυϊκών συσπάσεων.

Ωστόσο, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας. Εάν αναρωτιέστε εάν τρώτε καθημερινά πολύ αλάτι, υπάρχουν κάποιες απλές ενδείξεις που θα σας προειδοποιήσουν:

Διψάτε συνέχεια
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατανάλωση αλμυρών τροφών αυξάνει την δίψα μας. Όμως γιατί συμβαίνει; Όταν η συγκέντρωση του νατρίου στο αίμα αυξάνεται, η έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης ενεργοποιείται έτσι ώστε το σώμα να διατηρεί υγρά που βοηθούν στην αραίωσή του.

Τα νευρικά σήματα του εγκεφάλου μπορεί επίσης να προάγουν το αίσθημα της δίψας, σύμφωνα με μελέτη δημοσιευμένη στο ​Current Biology.

Για να αποτραπεί η αφυδάτωση, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε σωματικά συμπτώματα όπως ξηροστομία. Αυτό είναι το σώμα σας που σας «ειδοποιεί» ότι πρέπει να πιείτε περισσότερο νερό για να επανυδατώσετε τα κύτταρα σας.

Έχετε κατακράτηση
Όπως είδαμε παραπάνω, όσο περισσότερο νάτριο καταναλώνετε τόσο μεγαλύτερη μπορεί να είναι η κατακράτηση υγρών από το σώμα.

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό να πίνετε περισσότερο νερό όταν αισθάνεστε φουσκωμένοι, στην πραγματικότητα μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε πιο γρήγορα από την υπερβολική πρόσληψη αλατιού.

Η αυξημένη κατανάλωση υγρών, όπως το νερό, μπορεί να «ξεπλύνει» τα πάντα – συμπεριλαμβανομένης της περίσσειας νατρίου – από το σύστημα.

Το σπιτικό φαγητό σας φαίνεται άνοστο
Εάν έχετε συνηθίσει να τρώτε επεξεργασμένες τροφές, με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, τότε είναι πιθανό το σπιτικό φαγητό ή ακόμα και φρέσκες τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης , ωμοί ξηροί καρποί και σπόροι, να σας φαίνονται άνοστα μιας και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Αυτό διότι όσο περισσότερο καταναλώνετε τηγανιτά ή υπερβολικά αλατισμένα φαγητά, οι γευστικοί σας κάλυκες συνηθίζουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο αλμυρής γεύσης.

Η αρτηριακή σας πίεση αυξάνεται
Το αλάτι δεν είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Τα γονίδια, το στρες, το βάρος, το αλκοόλ αλλά και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας αποτελούν παράγοντες που την επηρεάζουν εξίσου.

Όμως η χρόνια κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου προάγει την κατακράτηση υγρών, η οποία με την σειρά της μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Πόσο αλάτι είναι πάρα πολύ;
Η American Heart Association (AHA) συνιστά να καταναλώνετε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου ημερησίως. Αυτή είναι περίπου η ποσότητα αλατιού σε ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού.

Όμως ακόμα και αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι υψηλός. Η «ιδανική» πρόσληψη αλατιού είναι περίπου 1.500 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, ειδικά για όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την American Heart Association.

Τα σχόλια είναι κλειστά.