Γεώργιος Λογιάδης:Συγκίνηση στο ταφικό μνημείο της Θάσου για τον αεροπόρο Ιωάννη Εμμανουήλ Λογιάδη

Ημερομηνία:

Πολέμησε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Τον πρόγονο της οικογένειας Λογιάδη, τον Ιωάννη Λογιάδη του Εμμανουήλ, τίμησε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, που πριν μερικές ημέρες βρέθηκε στη Θάσο.

Ο Ιωάννης Λογιάδης, γιος του Εμμανουήλ, Υπουργού Οικονομικών επί Κρητικής Πολιτείας, ήταν αξιωματικός της αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννήθηκε το 1897 στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο του 1917 ορκίστηκε έφεδρος Σημαιοφόρος αεροπόρος και στη συνέχεια κατατάχθηκε στη Ναυτική Αεροπορική Υπηρεσία.
Πήρε μέρος στις επιχειρήσεις του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από το αεροδρόμιο Πρίνου, Θάσου. Συγκεκριμένα το Αεροδρόμιο του Καζαβητίου (1916 – 1918), που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, και τους δικούς του νεκρούς, στις μάχες για την ελευθερία.

Ο μόλις 20 ετών αεροπόρος, επιστρέφοντας από πολεμική αποστολή στην Καβάλα στις 2 Δεκεμβρίου 1917, βρήκε το θάνατο όταν το αεροσκάφους του Bristol συγκρούστηκε με άλλο ελληνικό κοντά στο αεροδρόμιο της Θάσου.
Τη ζωής τους έχασαν επίσης, ο Σημαιοφόρος Βασίλειος Σακετόπουλος και ο Δίοπος Γεώργιος Οικονόμου. Εκείνη τη μοιραία ημέρα επέστρεφαν από διατεταγμένη πολεμική αποστολή στην περιοχή της Καβάλας.
Σπουδαία κεφάλαια της ιστορίας, διέσωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θάσου, και όσοι υπηρετούσαν εκείνη την εποχή στο αεροδρόμιο του Καζαβητίου.

Το πρώτο μνημείο για να τιμηθεί η μνήμη Ελλήνων και ξένων πεσόντων ανεγέρθηκε το 1957. Κάτω από τη βάση του, θάφτηκαν και οστά στρατιωτών.
Τον Ιούνιο του 2012, κατασκευάστηκε ένα νέο μνημείο, στο λιμάνι της Θάσου όπου τιμήθηκαν οι πεσόντες που έπεσαν υπέρ πατρίδος, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Μόνο δέος και συναισθήματα που δεν μπορούν να καταγραφούν νιώθει κανείς μπροστά στο μεγαλείο αυτών των ανθρώπων» ανέφερε ο κ. Γιώργος Λογιάδης, τονίζοντας ότι οι μνήμες πρέπει να μένουν πάντα ζωντανές.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τα ντοκουμέντα της απόφασης για τη Μονή...

Το δικαστικό έγγραφο του Εφετείου της Ισμαηλίας που έκρινε...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Άλλη μία κρίση...

Στην... Κόλαση της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός...

Τα ντοκουμέντα της απόφασης για τη Μονή...

Το δικαστικό έγγραφο του Εφετείου της Ισμαηλίας που έκρινε...

Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Άλλη μία κρίση...

Στην... Κόλαση της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δασικές πυρκαγιές: εκσυγχρονισμός και συμμετοχή των πολιτών

Σημαντικές διαπιστώσεις προέκυψαν από την πρώτη εσωτερική διαδικτυακή συζήτηση...

To πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό από την αναταραχή στο Ισραήλ

Γεωπολιτική αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο, που θα έχει αντίκτυπο...

Μέση Ανατολή: Σήματα Ιράν σε Ισραήλ και ΗΠΑ μέσω τρίτων για αποκλιμάκωση

Το Ιράν φέρεται να έστειλε μηνύματα στο Ισραήλ και...

Οι επιχειρηματικές επιπτώσεις της σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν στην Ελληνική Οικονομία

Η κατάσταση επηρεάζει αρνητικά τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο...