Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απαγορεύει για κατανάλωση τον λαγοκέφαλο

Ημερομηνία:

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, μέσω του Τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων & Αλιείας της Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της, σας ενημερώνει ότι:
Μετά από συχνές αναφορές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι ο Λαγοκέφαλος, μπορεί να καταναλωθεί αν κάποιος γνωρίζει πώς να τον καθαρίσει, καθώς και πληροφορίες ότι έχουν γίνει απόπειρες κατανάλωσης του συγκεκριμένου είδους, εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών, των επαγγελματιών & ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με το ψάρι Lagocephalus sceleratus (λαγοκέφαλος) το οποίο έχει εξαπλωθεί και εγκατασταθεί στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 853/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τον καθορισμό ειδικών κανόνων υγιεινής για τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, απαγορεύεται να διατίθενται στην αγορά προϊόντα που παράγονται από τα δηλητηριώδη ψάρια των οικογενειών Tetraodontidae (όπου συμπεριλαμβάνεται και ο λαγοκέφαλος) (L 139/55/30-4-2004).

Πρόκειται για είδος εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (tetradoxin ΤΤΧ) που περιέχει, η οποία βρίσκεται και στη σάρκα του ψαριού και δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα.
Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος. Δεν είναι επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός αν καταναλωθεί.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Νίκος Αντωνακάκης:Προτείνονται για χρηματοδότηση δύο σημαντικά έργα...

Ο Νίκος Αντωνακάκης Διευθυντης του Πολιτικού Γραφείου του Βουλευτή...

Σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων στην Αγία Πελαγία...

Τα δύο οχήματα κάτω από άγνωστες συνθήκες συγκρούστηκαν μεταξύ...

Νίκος Αντωνακάκης:Προτείνονται για χρηματοδότηση δύο σημαντικά έργα...

Ο Νίκος Αντωνακάκης Διευθυντης του Πολιτικού Γραφείου του Βουλευτή...

Σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων στην Αγία Πελαγία...

Τα δύο οχήματα κάτω από άγνωστες συνθήκες συγκρούστηκαν μεταξύ...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η Ελλάδα στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια με βασικά είδη διατροφής στη Γάζα

Η ανακοίνωση έγινε μία ημέρα από την επικοινωνία που...

ΦΠΑ: Το κρυφτούλι της κυβέρνησης και η αφαίμαξη των «συνήθων υποζυγίων»

Η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...

Ηράκλειο: Σοβαρός τραυματισμός οικοδόμου μετά από πτώση

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει για άλλη μια φορά τις...