Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας – Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου προσέρχεται στον χώρο του Πολυτεχνείου για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη όσων αντιστάθηκαν
Μισός αιώνας ακριβώς συμπληρώνεται σήμερα, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στους φοιτητές που αντιστάθηκαν και πολέμησαν τη δικτατορία για τη Δημοκρατία.

Μεγάλη και συγκινητική είναι η προσέλευση του κόσμου στον χώρο του Πολυτεχνείου από νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά μπαίνουν στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος για να αφήσουν λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων.

Κάποια παιδιά αφήνουν και ζωγραφιές για την ελευθερία και την ειρήνη. «Το Πολυτεχνείο ζει. Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», γράφουν, μεταξύ άλλων, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στη μάχη της μνήμης ενάντια στη λήθη.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται σε διακριτική απόσταση. Με εντολή της Αστυνομίας, οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο θα κλείσουν στις 14:00 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Επίσης τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Χ95 Σύνταγμα – Αερολ. Αθηνών (Express) θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό του μετρό Κατεχάκη.

Ο εορτασμός της 50ης επετείου θα κορυφωθεί με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, φορέων, κομμάτων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

13:41 Κλειστή η Πατησίων μεταξύ Ομονοίας και Λεωφόρου Αλεξάνδρας και όλοι οι κάθετοι δρόμοι
13:32 Στήθηκαν τα πρώτα μπλοκ

13:27 Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Ομπρέλας στη πορεία για το Πολυτεχνείο
Την πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνιση κάνουν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που οδήγησε στη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, μέσω ανακοίνωσης τους, τα μέλη της Ομπρέλας επισημαίνουν ότι η παρουσία τους στην πορεία είναι «πρώτο βήμα για τη συσπείρωση και την ανασύνταξη του χώρου της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς». Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στην οδό Σταδίου, μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, στις 15:30.

13:15 ‘Εκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου

13:09 Το ωράριο λειτουργίας των μουσείων
Σε ενημέρωση για τη λειτουργία των Μουσείων στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε ότι λόγω των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου το ωράριο λειτουργίας του Επιγραφικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου Λυκείου, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, διαμορφώνεται ως εξής:

-Επιγραφικό Μουσείο: 08:30-13:00
-Νομισματικό Μουσείο: 08:30-13:00

-Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου: 08:00-13:00

13:05 Πλήθος κόσμου με λουλούδια και ζωγραφιές
Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται στον χώρο του Πολυτεχνείου στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη των ανθρώπων που αντιστάθηκαν και πολέμησαν για τη Δημοκρατία.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά μπαίνουν στο προαύλιο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, εκεί όπου πριν από μισό αιώνα χιλιάδες φοιτητές και πολίτες έζησαν την εξέγερση.

Όλοι αφήνουν από ένα γαρύφαλλο πάνω στην πόρτα του ιδρύματος, η οποία βρίσκεται ξαπλωμένη στο προαύλιο. Είναι η πόρτα που γκρέμισε το τανκ, προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να μπουν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα για να συλλάβουν τους διαδηλωτές.

12:58 Μήνυμα Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε το μήνυμα του για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην αρχή, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η εξέγερση παραμένει μία από τις σημαντικότερες σελίδες της ιστορίας της Ελλάδας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Ο Νοέμβρης του ‘73, λοιπόν, συνεχίζει να εμπνέει μέσα από τη διαρκή ανανέωση των αιτημάτων του». Συνεχίζει λέγοντας πως η «Μια χώρα με ενωμένη την κοινωνία της, που διεκδικεί μία καλύτερη καθημερινότητα και αναπτύσσεται προς όφελος όλων των πολιτών της.»

12:55 Κατέθεσε στεφάνι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στεφάνι κατέθεσε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Κατόπιν, ανέφερε ότι «Σήμερα που η δημοκρατία είναι εδραιωμένη και ισχυρή, χρέος μας παραμένει η προάσπισή της με το ίδιο πάθος και την ίδια ακλόνητη βούληση που έδειξαν οι πολιορκημένοι εκείνοι νέοι πριν από πενήντα ολόκληρα χρόνια».

Ειδικότερα, κατά την δήλωσή της η κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Μισόν αιώνα μετά, το Πολυτεχνείο διατηρεί τον υψηλό του συμβολισμό, ως η κορυφαία πράξη αντίστασης κατά της δικτατορίας και της καταπάτησης της ελευθερίας. Πράξη που δεν υπήρξε αυτονόητη, ούτε ανέξοδη.» Περισσότερα εδώ.

12:50 Απροσπέλαστο το κέντρο της Αθήνας – Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί
Φρούριο θυμίζει το κέντρο της Αθήνας σήμερα (17/11), καθώς κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι πύλες του ιδρύματος θα ανοίξουν στις 9:00 και θα κλείσουν στις 13:00, για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση μνήμης στις 14:00.

Την ίδια ώρα, έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες συγκεντρώσεις σε Κλαυθμώνος και Πολυτεχνείο από φοιτητικούς συλλόγους, ενώ στις 15:00 θα ξεκινήσει η καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.