Κρήτη: Καζάνι που βράζει οι αγροτοκτηνοτρόφοι για επιδοτήσεις και νέα ΚΑΠ- Τι ειπώθηκε στη συνέλευση στον Προφήτη Ηλία

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης μετά τις «τσεκουρεμένες» επιδοτήσεις και την νέα ΚΑΠ. Με το θέμα να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση του πρωτογενή τομέα, το Σάββατο 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Προφήτη Ηλία, παρουσία βουλευτών αλλά και φορέων του τόπου, όπως μεταξύ άλλων πάρθηκε η απόφαση από τα μέλη της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και τους παρευρισκόμενους, να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να αποκατασταθεί η «κατάφορη αδικία» που συντελέστηκε σε βάρος του αγροτικού κόσμου του νησιού.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή, όπως τονίζουν σε δηλώσεις τους στο Press Office Online (poo.gr),http://poo.gr/ σε στάση αναμονής αναμένοντας τις κινήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ και κυβέρνησης ως προς το σοβαρό αυτό ζήτημα προκειμένου να αποφασίσουν και εκείνοι εάν και εφόσον το θέμα δεν λυθεί, πως θα αντιδράσουν. Να σημειωθεί πως οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης θέτουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για τη μείωση των επιδοτήσεων, αλλά και να καταθέσουν αγωγή κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταλογίζοντας στη διοίκηση ευθύνες για όποια λάθη έφεραν τον κτηνοτροφικό κόσμο σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σε ευρεία μάλιστα σύσκεψη των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης παρουσία εκπροσώπων από όλο το νησί που πραγματοποιήθηκε στο Πέραμα Ρεθύμνου, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει μία οργανωμένη αντίδραση από την Κρήτη αλλά και από συλλόγους από την υπόλοιπη χώρα. Στις σκέψεις τους, αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα είναι είτε να απαντήσουν με ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, είτε να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις στα περιφερειακά τμήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλη την Κρήτη. Επίσης, αποφασίστηκε να αποσταλεί εξώδικο στη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όσον αφορά στις μειωμένες προκαταβολές της φετινής βασικής ενίσχυσης και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σε σχέση με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, να τονιστεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις κατεγράφησαν μειώσεις σε ποσοστό 20% και σε άλλες μέχρι και πάνω από το 30% , ξεχειλίζοντας το ποτήρι της οργής των αγροτοκτηνοτρόφων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης στον Προφήτη Ηλία έγινε μια παρουσίαση από τον Γεωπόνο Νίκο Μπουνάκη της πορείας από το 2015 έως σήμερα αναφορικά με το που οδηγήθηκαν τα χρήματα και όπως τόνισε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών – Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «αυτά που γίνονται αποτελούν την καταστροφή των καλλιεργειών της Κρήτης. Δεν λαμβάνουν καν υπόψη η κάθε καλλιέργεια τι εργατοώρες έχει. Οδήγησαν τα χρήματα του νησιού σε άλλες περιοχές. Η Κρήτη δεν λαμβάνεται υπόψη ως νησιωτική περιοχή, αλλά ως ηπειρωτική χώρα, πράγμα απαράδεκτο. Χρειάζεται λοιπόν μια επιτροπή- και ευχαριστώ τους βουλευτές που παρευρέθηκαν στην σύσκεψη-για να περισώσουμε αυτή τη στιγμή το νησί μας. Η οικονομική κατάσταση στην οποία θα περιέλθει το νησί με αυτές τις πολιτικές θα είναι τα καταστροφική».

«Υπάρχει μια κατάφορη αδικία πάνω στους αγρότες, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν το λόγο που έγινε αυτό. Θεωρώ ότι χρειάζεται μια στάση αναμονής διότι βλέπουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ να έχει οπισθοχωρήσει και να κάνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Θέλουμε να δούμε ποια θα είναι αυτή η ενδιάμεση πληρωμή, τι θα περιλαμβάνει και αναλόγως θα κινηθούμε», τόνισε στη διάρκεια της συνέλευσης στον Προφήτη Ηλία, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος Μιχάλης Καμπιτάκης.

Από την πλευρά του ο Γεωπόνος Νίκος Μπουνάκης που στο πλαίσιο της σύσκεψης στον Προφήτη Ηλία, έκανε και την παρουσίαση της πορείας των χρηματοδοτήσεων και της παραγωγής της χώρας μας, σημείωσε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα με τις άμεσες ενισχύσεις γιατί από ότι φάνηκε από τις πληρωμές που έγιναν, έχουμε ένα τεράστιο έλλειμα στο νησί. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια άδικη κατανομή των ενισχύσεων η οποία δεν βοηθά στους στόχους που έχει η ΚΑΠ και είναι αναποτελεσματική για την αγροτική μας οικονομία. Πέρυσι η χώρα μας ξόδεψε πάνω από 10 δις για να εισάγει τρόφιμα. Ο αγροτικός τομέας μας έχει τα τελευταία χρόνια συρρικνωθεί κατά 20% σε σχέση με παλιότερα. Πρέπει λοιπόν να δώσουμε το μήνυμα στην πολιτεία ότι βρισκόμαστε σε λάθος κατεύθυνση».

Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων οι βουλευτές

Το παρών στην σύσκεψη στον Προφήτη Ηλία έδωσαν αρκετοί βουλευτές του νομού Ηρακλείου. Μεταξύ αυτών ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης ο οποίος δήλωσε σχετικά ότι «σε συνέχεια της αδιανόητης αστοχίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και της κυβέρνησης με την αιφνίδια περικοπή των ενισχύσεων των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα στις οποίες στήριξαν όλο τον σχεδιασμό τους για την χρονιά που πέρασε και παράλληλα με αφορμή τη νέα ΚΑΠ, ως αντιπολίτευση, ακούμε τις προτάσεις τους για να μπορούν αυτές να μεταλαμπαδευτούν στο ελληνικό κοινοβούλιο και να βρεθεί η κατάλληλη λύση».

Με τη σειρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης είπε «στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών της Κρήτης αλλά κυρίως για να μπορέσουμε να διορθώσουμε την μεγάλη αδικία που έχει υποστεί η Κρήτη μέσα από την ανακατανομή των ενισχύσεων από την Ε.Ε. Εμείς από την πλευρά μας και προεκλογικά είχαμε εκφράσει την επιθυμία να καθίσουμε και να αναθεωρήσουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τους πόρους και τις χρηματοδοτήσεις που δίδονται στην Κρήτη και στους αγρότες μας. Νομίζω ότι μετά την τελευταία, άδικη πληρωμή η οποία αδίκησε στο μέγιστο τους Κρήτης αγρότες, πλέον αυτή η ανάγκη είναι μια προτεραιότητα».

«Όσοι εκπλήσσονται και πέφτουν από τα σύννεφα σε σχέση με τις μεγάλες μειώσεις στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν σκόπιμα ή είναι άσχετοι. Εδώ και χρόνια γνωρίζουμε ότι η Νέα Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), θα σημάνει σημαντική μείωση των επιδοτήσεων. Φέτος αυτή η μείωση ήταν στα 488 εκατομμύρια ευρώ από τα 657 εκατομμύρια ευρώ που ήταν πέρυσι. Όταν η νέα ΚΑΠ είχε έρθει για ψήφιση στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, μόνο το ΚΚΕ δεν την είχε ψηφίσει. Ας βγάλει λοιπόν ο αγροτικός κόσμος τα συμπεράσματά του», τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.