Λασίθι:Βιβλική καταστροφή από τη μεγάλη φωτιά στην Ιεράπετρα

Ημερομηνία:

Μαίνεται η φωτιά στην Ιεράπετρα στο Λασίθι – Έσπασε σε 3 μέτωπα, εκκενώθηκαν οικισμοί, κάηκαν σπίτια
Η μεγάλη φωτιά στο Λασίθι συνεχίζει να μαίνεται – Καίει σε τρία μέτωπα: Αχλιά, Φερμά, Σχινοκάψαλο – Δύσκολο το έργο της κατάσβεσης λέει η πυροσβεστική – Όλες οι εξελίξεις στο in

Πολύ ψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πέντε περιοχές
Μαίνεται για δεύτερη μέρα η μεγάλη φωτιά στην Ιεράπετρα στο Λασίθι (εικόνα πάνω από radiolasithi.gr). Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για δύσκολη πυρκαγιά καθώς οι δυνατοί άνεμοι, η φορά των οποίων εναλλάσσεται, δυσκολεύει το έργο κατάσβεσης. Μαίνεται σε τρία μέτωπα, Αχλιά, Φέρμα και Σχινοκάψαλα, ενώ από το πρωί ξανάρχισαν να επιχειρούν εναέρια μέσα.

Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και απείλησε κατοικημένες περιοχές, ενώ ήχησε και το 112 για εκκένωση οικισμών. Από την πύρινη λαίλαπα σπίτια έχουν καεί ενώ κινδύνευσαν και ξενοδοχειακές μονάδες. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και θερμοκήπια. Στην Κρήτη έφτασαν ενισχύσεις από την Αθήνα.

Σημαντικές εξελίξεις
Meteo/Flame: Ακραίες οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες έως το απόγευμα
Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής στο in: Αντίξοες οι συνθήκες, καίγεται το βουνό, αναμένονται κι άλλες ενισχύσεις πυροσβεστικών δυνάμεων

Δήμαρχος Ιεράπετρας στο in: Η κατάσταση είναι τραγική
«Να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι» – Τι λέει ο αντιπεριφερειάρχης
Σε 3 μέτωπα καίει η φωτιά
Πυροσβεστική: Οι άνεμοι έως 9 μποφόρ δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, για τη φωτιά στην Ιεράπετρα οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που ενισχύθηκαν από την Αττική αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν πολλές διάσπαρτες εστίες.

Οι ριπές των ανέμων στην περιοχή φτάνουν ακόμη και τα 9 μποφόρ, δημιουργώντας διαρκώς κηλιδώσεις και νέες εστίες, δυσκολεύοντας πολύ το πυροσβεστικό έργο.

Επιχειρούν 230 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 46 οχήματα και ομάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Για την πυρόσβεση έχουν διατεθεί δέκα ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Επίσης, δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ ανάλογα έχει κινητοποιηθεί και το Λιμενικό Σώμα.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη της κατάσβεσης

Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Ιεράπετρα.
Στο σημείο επιχειρούν 230 πυροσβέστες, 46 οχήματα και 13 ομάδες πεζοπόρων, ενώ στη μάχη με τις φλόγες αναμένεται να ριχτούν 10 συνολικά εναέρια μέσα, κάποια από τα οποία ήδη πραγματοποιούν ρίψεις νερού.
Στην τεράστια επιχείρηση που έχει στηθεί, συνδράμουν με μηχανήματα έργου, υδροφόρες και γκρέιντερ ΟΤΑ και εθελοντές, ενώ στο σημείο βρίσκονται και αστυνομικές δυνάμεις.

Ανυπολόγιστες καταστροφές
Στις 6:30 το πρωί της Πέμπτης, με το πρώτο φως της ημέρας, ξεκίνησαν εκ νέου οι ρίψεις από εναέρια μέσα πυρόσβεσης πάνω από τα ενεργά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει την Ιεράπετρα από την Αγία Φωτιά μέχρι τα Φέρμα. Οι προσπάθειες εστιάζονται στην ανάσχεση της φωτιάς που συνεχίζει να καίει έχοντας αφήσει πίσω της ένα εκτεταμένο πεδίο καταστροφής.

Οι ζημιές στην παραλιακή ζώνη και σε ορεινότερες περιοχές είναι πολύ μεγάλες. Έχουν καταγραφεί καμένες κατοικίες, επιχειρήσεις, θερμοκήπια τουριστικές μονάδες, βίλες και ξενοδοχεία, μεταδίδει το radiolasithi, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν υπάρχει ακόμη επίσημη και πλήρης εικόνα της κατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Η καταγραφή των ζημιών αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά μόλις εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν ενεργά πύρινα μέτωπα στις γειτνιάζουσες περιοχές.

Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής στο in: Με πολλές διάσπαρτες εστίες η φωτιά στην Ιεράπετρα
Ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης δηλώνει στο in πως αυτή τη στιγμή, στις 09.00 το πρωί της Πέμπτης, το μέτωπο δεν είναι ενιαίο και πως η Πυροσβεστική αντιμετωπίζει πολλές, διάσπαρτες εστίες.

Η μεγάλη κινητοποίηση έχει βελτιώσει αισθητά την τελευταία ώρα την κατάσταση όμως οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να παραμένουν μακριά από τα σημεία που βρίσκονται μέσα στον πύρινο κλοιό.

Αποκαρδιωτικές εικόνες στην Αγία Φωτιά
Εικόνες καταστροφής έρχονται από την Αγία Φωτιά, όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει.

Η φωτιά κατέκαψε ολοσχερώς το φυσικό περιβάλλον, ενώ σύμφωνα με το radiolasithi.gr, προκάλεσε ζημιές και στο εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ιεράπετρα: Οι περιοχές που επλήγησαν από τις...

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του...

Δήμος Αγίου Νικολάου:Ακύρωση Συναυλίας Δημοτικής Χορωδίας στο...

Ακυρώνεται η προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ (3/6) συναυλία...

Ιεράπετρα: Οι περιοχές που επλήγησαν από τις...

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του...

Δήμος Αγίου Νικολάου:Ακύρωση Συναυλίας Δημοτικής Χορωδίας στο...

Ακυρώνεται η προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ (3/6) συναυλία...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας

Σε ιδιαίτερα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του...

Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Κρήτη 2021-2027»

Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «Κρήτη 2021-2027» συνεδριάζει για...

Δήμος Αγίου Νικολάου:Ακύρωση Συναυλίας Δημοτικής Χορωδίας στο Βραχάσι

Ακυρώνεται η προγραμματισμένη για απόψε το βράδυ (3/6) συναυλία...