Λέσβος: Κάηκε ολοσχερώς η Λέσχη Αρίσβης – Στάχτη 120 χρόνια ιστορίας

Ημερομηνία:

Στις φλόγες τυλίχθηκε και κάηκε ολοσχερώς, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, το ιστορικό κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής «Λέσχη Αρίσβης», στη Λέσβο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας και τέως πρόεδρος της Λέσχης, Άρης Ελευθερίου, μαζί με το κτίριο και το σύνολο του εξοπλισμού, έγιναν στάχτη οι 6,5 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων, πολλοί εκ των οποίων εκδόθηκαν στις αρχές του 1700. Πρόκειται για χιλιάδες χειρόγραφα και πάπυρους με καταγεγραμμένη την ιστορία κυρίως της Καλλονής, αλλά και της Λέσβου και της νεότερης Ελλάδας. Κάηκαν επίσης σημαντικοί πίνακες, σύμβολα, πρωτότυπα καταστατικού ίδρυσης του σωματείου και χειρόγραφα από το έτος 1905.

120 χρόνια ιστορίας και πνευματικής άνοιξης…

Κάηκε το ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε πνευματικά έργα, διαλέξεις, παρουσιάσεις και εργασίες ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών της επιστήμης, ομιλίες πολιτικών ηγετών, πρωθυπουργών, στρατιωτικών, θρησκευτικών ηγετών, και απλών ανθρώπων της περιοχής.

Τα αίτια της πυρκαγιάς θα διερευνηθούν

Ο πρώην δήμαρχος Καλλονής, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ευχαριστεί τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας του Δήμου για τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιά, που έφθασαν σε σημείο αυτοθυσίας. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Οι αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου, ήταν κλειστές από τις αρχές Απριλίου και επρόκειτο να ξαναλειτουργήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως γίνεται τα τελευταία 50 χρόνια. Το Πνευματικό Κέντρο φιλοξενούσε στις αίθουσες του τα γραφεία της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου, καθώς και τον σύλλογο σκακιστών».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η απίστευτη ιστορία της κρυφής λειτουργίας στην...

Ποιος συνέλαβε την ιδέα και πραγματοποίησε τη Θεία Λειτουργία...

Το Τόκιο χόρεψε… καλαματιανό: Το ιαπωνικό συγκρότημα...

Μια ξεχωριστή πολιτιστική εικόνα καταγράφηκε την Κυριακή του Πάσχα...

Η απίστευτη ιστορία της κρυφής λειτουργίας στην...

Ποιος συνέλαβε την ιδέα και πραγματοποίησε τη Θεία Λειτουργία...

Το Τόκιο χόρεψε… καλαματιανό: Το ιαπωνικό συγκρότημα...

Μια ξεχωριστή πολιτιστική εικόνα καταγράφηκε την Κυριακή του Πάσχα...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η απίστευτη ιστορία της κρυφής λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά το 1919, από έναν Κρητικό Αρχιμανδρίτη

Ποιος συνέλαβε την ιδέα και πραγματοποίησε τη Θεία Λειτουργία...

Το Τόκιο χόρεψε… καλαματιανό: Το ιαπωνικό συγκρότημα «Κέφι» γέμισε Ελλάδα το κέντρο της πόλης!

Μια ξεχωριστή πολιτιστική εικόνα καταγράφηκε την Κυριακή του Πάσχα...

Επίδομα παιδιού: Πότε θα πληρωθεί η δεύτερη δόση

Ανοιχτή μέχρι τις 8 Μαΐου η πλατφόρμα για υποβολή...

«Μεγάλος αδελφός» για τσιγάρα και ποτά: Τι αλλάζει από 16 Απριλίου

Νέο ψηφιακό μητρώο υποχρεώνει σε εγγραφή όλες τις επιχειρήσεις...