Λιγότεροι φόροι… περισσότερα όπλα – Ο Χρ. Σταϊκούρας καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο

Ημερομηνία:

Τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής και η εξ αυτών απορρέουσα γεωπολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δημιουργούν νέες ανάγκες και επιδρούν με τον τρόπο τους στον σχεδιασμό της εγχώριας οικονομικής πολιτικής.

Η παράμετρος της επαύξησης των εξοπλιστικών δαπανών απασχολεί εντόνως πια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας δεν κρύβει ότι το θέμα των εξοπλισμών και της ενίσχυσης των αποτρεπτικών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων συζητείται από την αρχή του περασμένου φθινοπώρου, σχεδόν ταυτόχρονα με την εκδήλωση των τουρκικών διεκδικήσεων.

Ο ίδιος μάλιστα τοποθετείται ευθέως και θεωρεί επιβεβλημένη στις νέες συνθήκες την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, την οποία έχει ήδη εντάξει στον σχεδιασμό του υπουργείου.

Αντιλαμβάνεται βεβαίως ότι οι απαιτήσεις πολλαπλασιάζονται και γνωρίζει ότι θα χρειαστεί εντονότερη προσπάθεια ώστε να ικανοποιηθούν ταυτόχρονα τόσο οι πολλές προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής όσο και οι επείγουσες ανάγκες της εθνικής άμυνας.

Και δεν ξεχνά ότι η χώρα τελεί ακόμη υπό τον έλεγχο των δανειστών και υπό την πίεση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Και το 2020 η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δεσμεύει δημοσιονομικούς πόρους για την αποπληρωμή του χρέους, να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και από το υπερπλεόνασμα πια να καλύψει τις προσδοκίες των πολιτών για επιπλέον μείωση των φόρων και βεβαίως να καλύψει τις επαυξημένες ανάγκες της εθνικής άμυνας.

Το Βήμα της Κυριακής αναλύει…

-Η περίπλοκη δημοσιονομική άσκηση

-Οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις για την κάλυψη των απαιτήσεων

-Το επενδυτικό κλίμα και οι κινήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης

-Η δυναμική της ελληνικής οικονομίας και οι διαμορφούμενες τάσεις ανάπτυξης

-Ο στόχος για αύξηση των δημοσίων εσόδων

-Τα νέα όπλα και η ελληνική πολεμική βιομηχανία

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Αντώνη Καρακούση στο «Βήμα της Κυριακής»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Άνοδος στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος το Νοέμβριο...

Στα 18 λεπτά πλέον το μέσο πράσινο τιμολόγιο. Άνοδο ακολούθησαν...

Κ. Μητσοτάκης: Η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι...

Ειδική αναφορά στο αγεννημένο Πεντάγωνο και τη νέα βιοκλιματική...

Άνοδος στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος το Νοέμβριο...

Στα 18 λεπτά πλέον το μέσο πράσινο τιμολόγιο. Άνοδο ακολούθησαν...

Κ. Μητσοτάκης: Η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι...

Ειδική αναφορά στο αγεννημένο Πεντάγωνο και τη νέα βιοκλιματική...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πρόσκληση για Άθληση στον Κήπο του Ρεθύμνου

Ελάτε να γυμναστούμε μαζί κάθε Τετάρτη αναφέρει ο Συλλογος...

Προσωπικός Αριθμός: Τι θα γίνει σε όσους δεν προχωρήσουν στην ενεργοποίηση του

Ποια είναι τα βήματα. Μια νέα εποχή στην ταυτοποίηση ξεκινά...

«Έρχονται τα χειρότερα» λέει συγγενής της μίας οικογένειας στα Βορίζια

Τι αναφέρουν κάτοικοι του χωριού μετά το αιμοτοκύλισμα. Ο 90χρονος...

Ξυπνάτε στις 3 κάθε πρωί; Το κόλπο που υπόσχεται να κοιμηθείτε ξανά αμέσως

Εάν ξυπνάτε κάθε πρωί από τα χαράματα και αγωνίζεστε...