Μήνυμα Δημάρχου Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη για την εργατική Πρωτομαγιά.

Ημερομηνία:

Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έχει καθιερωθεί ως ο καθοριστικός σταθμός στην ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης για την καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας. Από τη μεγάλη απεργία της εργατικής διαδήλωσης στο Σικάγο το 1886 χρειάστηκαν διαρκείς διεκδικήσεις για να γίνουν σημαντικά βήματα στην εφαρμογή αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και να αποκτήσει το οκτάωρο καθολική εφαρμογή.

Ο κατώτατος μισθός, ο κοινωνικός διάλογος, το οκτάωρο, η κοινωνική ασφάλιση αποτελούν κεκτημένα που ενώνουν όλους και αποτελούν συνιστώσες της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όμως οι εποχές αλλάζουν, αλλάζοντας ουσιωδώς τόσο τα δεδομένα όσο και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε γενιά.

Είναι σημαντικό η νέα γενιά να υποδέχεται την εργατική Πρωτομαγιά ως μια ημέρα μνήμης και διεκδίκησης. Στην Ελλάδα χρειάστηκε διαρκής και πολυετής κοινωνικός αγώνας, σταδιακά από το 1890 μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να αποκτήσει το οκτάωρο καθολική εφαρμογή. Κάθε γενιά δίνει το δικό της αγώνα για το μέλλον που επιθυμεί με αίσθημα ευθύνης, ενότητα και σκληρή δουλειά.

Άλλωστε, αν καταφέρουμε να σηκώσουμε το βλέμμα λίγο ψηλότερα από τους «εύλογους» ενδοιασμούς μας, η άνοιξη μας γνέφει μυστικά – μας απευθύνει την τρυφερότητά της με το υπέροχο αποτύπωμά της στη φύση. Μαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεις και με μια μεγάλη αγκαλιά. Καλό μήνα με αυτογνωσία και αλληλεγγύη!
«Διότι, την Άνοιξη αν δεν την βρεις, την φτιάχνεις.» Οδυσσέας Ελύτης.

(Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την δήλωση του Δημάρχου Χερσονήσου, Ζαχαρία Δοξαστάκη είναι από τη χθεσινή δράση του Φιλωνίδειου Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιμ. Χερσονήσου στην πλατεία Ευαγγελίστριας σε συνεργασία με το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιμ. Χερσονήσου και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για την κατασκευή του μεγαλύτερου πρωτομαγιάτικου στεφανιού της περιοχής.)

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κρήτη: 38χρονος Ρώσος παραβίασε το απαγορευτικό απόπλου...

Στη σύλληψη ενός 38χρονου κυβερνήτη επιβατηγού-τουριστικού σκάφους προχώρησαν τις...

Συνεχίζεται σήμερα η «ΓΗ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 2026» στο...

Με τα επίσημα εγκαίνια και μια σειρά από δράσεις...

Κρήτη: 38χρονος Ρώσος παραβίασε το απαγορευτικό απόπλου...

Στη σύλληψη ενός 38χρονου κυβερνήτη επιβατηγού-τουριστικού σκάφους προχώρησαν τις...

Συνεχίζεται σήμερα η «ΓΗ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 2026» στο...

Με τα επίσημα εγκαίνια και μια σειρά από δράσεις...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Κρήτη: 38χρονος Ρώσος παραβίασε το απαγορευτικό απόπλου και συνελήφθη

Στη σύλληψη ενός 38χρονου κυβερνήτη επιβατηγού-τουριστικού σκάφους προχώρησαν τις...

Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς για αύριο Κυριακή 9 Αυγούστου 2026 σε όλη την Κρήτη

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα...