Όταν ο πόνος παντρεύεται την κατάθλιψη

Ημερομηνία:

Ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων με χρόνιο πόνο πάσχουν επίσης από κατάθλιψη ή άγχος, ένας συνδυασμός που συχνά διαφεύγει της προσοχής των γιατρών.


https://www.in.gr/author/vpratikakis/


Έως και το 40% ανθρώπων με χρόνιο πόνο υποφέρει παράλληλα από κατάθλιψη ή άγχος, ένα βαρύ φορτίο που οι γιατροί συχνά αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν, προκύπτει από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.

Αν και η σχέση ανάμεσα στον πόνο και τη διάθεση είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται πως δεν έχει γίνει αντιληπτό.

Πρόκειται για ένα παραμελημένο ζήτημα δημόσιας υγείας για το οποίο πρέπει να υπάρχει συστηματική αξιολόγηση των ασθενών και πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα, τονίζουν οι επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς».

Το 37% των ασθενών πληρούσε τα διαγνωστικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης

Επισημαίνουν ακόμα ότι οι ασθενείς με χρόνιο πόνο και ταυτόχρονη κατάθλιψη ή άγχος συνήθως εξαιρούνται από τις κλινικές μελέτες θεραπειών για τον πόνο, μια πρακτική που καθιστά μεν πιο εύκολη την ανάλυση των δεδομένων, αφήνει όμως εκτός έναν σημαντικό πληθυσμό ασθενών με επιπλέον ανάγκες.

Η μετα-ανάλυση εξετάζει δεδομένα 376 προηγούμενων μελετών για 347.000 ενηλίκους ασθενείς με χρόνιο πόνο σε 50 χώρες, οι οποίοι είχαν αξιολογηθεί για συνολικά επτά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Τέτοια συμπτώματα εμφάνιζαν οι τέσσερις στους δέκα, με το 37% να πληροί τα διαγνωστικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης και το 17% τα κριτήρια της διαταραχής γενικευμένου άγχους.

Ακόμα, το 8% πληρούσε τα κριτήρια της διαταραχής πανικού και το 2% τα κριτήρια κοινωνικού άγχους, αναφέρουν οι ερευνητές στο JAMA Network Open».

Η μελέτη δεν εξετάζει τους μηχανισμούς της σχέσης ανάμεσα στο άγχος και την κατάθλιψη -η οποία θα μπορούσε δυνητικά να είναι αμφίδρομη- προσφέρει όμως ενδείξεις ότι η στενοχώρια και το ψυχολογικό στρες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο «αλγοπλαστικού» πόνου, ένα είδος χρόνιου πόνου που προκύπτει από αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός επεξεργάζονται τα επώδυνα ερεθίσματα.

Η σχέση είναι πιθανώς πολυσύνθετη και για την κατανόησή της θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες. Στο μεταξύ, λένε οι ερευνητές, η ιατρική κοινότητα πρέπει να δημιουργήσει πλαίσιο συστηματικών ελέγχων, να κατευθύνει τους ασθενείς στις διαθέσιμες λύσεις και να κινητοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Λίπος στην κοιλιά: Ο «ένοχος» και πώς...

Είναι κοινό μυστικό ότι η περίμετρος της μέσης… απλώνει...

Ξυπνάτε κουρασμένοι; Κάντε αυτό και ξεκινήστε τη...

Νέα μελέτη αποκαλύπτει το «κλειδί» για να ξεκινάμε την...

Λίπος στην κοιλιά: Ο «ένοχος» και πώς...

Είναι κοινό μυστικό ότι η περίμετρος της μέσης… απλώνει...

Ξυπνάτε κουρασμένοι; Κάντε αυτό και ξεκινήστε τη...

Νέα μελέτη αποκαλύπτει το «κλειδί» για να ξεκινάμε την...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΟΦΗ: Κυκλοφορούν τα εισιτήρια του τελικού

Πως θα γίνει τις πρώτες μέρες η διαδικασία. Σήμερα Τετάρτη...

Φεστιβάλ Κιθάρας στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Παρασκευή 2, Σάββατο 3, Κυριακή 4 Μαΐου Ένα τριήμερο φεστιβάλ...

Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες στα Χανιά

«ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 2025» Το Εργαστηριακό Κέντρο...

Χανιά : Μαθητικό Συνέδριο Φυσικών Επιστημών

Η Επόπτρια Ποιότητας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, με τη συνδιοργάνωση...