Πακέτο αλλαγών στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης

Ημερομηνία:

Νέο πακέτο αλλαγών φέρνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες, με ένα νομοσχέδιο που θα αποτελεί υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Ν.Δ.

Το νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την υπουργό Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Βασίλη Διγαλάκη και Σοφία Ζαχαράκη. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάφορα θέματα στα οποία έχει αναφερθεί κατά την επτάμηνη θητεία της η ηγεσία του υπουργείου. Μεταξύ αυτών:

• Θα δημιουργηθεί δίκτυο Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων σε όλη τη χώρα. Συνολικά υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν περί τα 240 σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και τουλάχιστον ένα σε κάθε εκπαιδευτική διεύθυνση (εύλογα, σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα είναι περισσότερα του ενός). Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι μαθητές θα εισάγονται με κλήρωση. Στη δευτεροβάθμια θα δημιουργηθούν πρότυπα γυμνάσια και λύκεια, στα οποία η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με εξετάσεις.

• Επανέρχεται η θέση του σχολικού συμβούλου. Θα δημιουργηθούν περί τις 800 θέσεις, με κρίσιμο ρόλο στην αξιολόγηση των σχολείων.

• Στα ΑΕΙ θα «επιστρέψει» η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις πρυτανικές εκλογές, ενώ θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής του πρυτανικού συμβουλίου. Πλέον θα θέτουν υποψηφιότητα πρυτανικά σχήματα (για τη θέση του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων), ενώ τώρα ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις εκλέγονται από διαφορετικά ψηφοδέλτια.

• Για την εξωστρέφεια των ΑΕΙ προτείνονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης των αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών.

• Σχεδιάζονται τα νέα προγράμματα σπουδών για τις δύο βαθμίδες, τα οποία θα συνοδευτούν με τη συγγραφή περίπου 180 νέων βιβλίων.

πηγη Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

8ος Μαθηματικός Διαγωνισμός “Πυθαγόρας” για μαθητές Δημοτικού...

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου 2026. Η...

Εθνικό Απολυτήριο: Τι αλλάζει για την είσοδο...

Αναβαθμίζεται συνολικά το Λύκειο - Οι πέντε πυλώνες του...

8ος Μαθηματικός Διαγωνισμός “Πυθαγόρας” για μαθητές Δημοτικού...

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου 2026. Η...

Εθνικό Απολυτήριο: Τι αλλάζει για την είσοδο...

Αναβαθμίζεται συνολικά το Λύκειο - Οι πέντε πυλώνες του...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Reuters: H Ελλάδα θα ανακοινώσει σύντομα την απαγόρευση σε social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

Η Ελλάδα βρίσκεται «πολύ κοντά» στην ανακοίνωση απαγόρευσης των...

Το υγρό μυστικό για δυνατό μυαλό – Πώς βελτιώνει τη συγκέντρωση και μειώνει το στρες

Η σωστή ενυδάτωση επηρεάζει άμεσα τον εγκέφαλο, τη μνήμη...

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου… προειδοποιεί – Ισχυροί άνεμοι αύριο στην Κρήτη

Οδηγίες προς τους ιδιοκτήτες πλοίων και μικρών σκαφών. Ισχυροί άνεμοι...