Πανσέληνος Απριλίου: Την Κυριακή των Βαΐων θα δούμε το «ροζ φεγγάρι»

Ημερομηνία:

Η πανσέληνος Απριλίου θα φωτίσει το βράδυ της Κυριακής τον ουρανό – Ονομάζεται «Πασχαλινό φεγγάρι» και «ροζ φεγγάρι», από πού πήρε το όνομά του.
Ηπανσέληνος Απριλίου ονομάζεται και «ροζ πανσέληνος», η οποία θα είναι ορατή στον νυχτερινό ουρανό την Κυριακή 13 Απριλίου, την Κυριακή των Βαΐων. Επίσης, είναι γνωστή και ως «Πασχαλινό Φεγγάρι».

Όπως κάθε μήνα, έτσι και τον Απρίλιο, η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη και πιο έντονη λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα, το οποίο στην Ελλάδα θα γίνει στις 7:59 μ.μ. Για όσους θέλουν να απολαύσουν το φαινόμενο στην κορύφωσή του τότε η καταλληλότερη ώρα είναι 03:08 τα ξημερώματα.

Γιατί ονομάζεται ροζ πανσέληνος
Η ονομασία της προέρχεται από την παράδοση των αυτόχθονων Αμερικανών. Το όνομα προέρχεται επειδή συνέπιπτε με την εποχή που άνθιζε το άνθος Phlox Subulata (ή moss pink). Το συγκεκριμένο άνθιζε κάθε άνοιξη και σηματοδοτούσε την αλλαγή της εποχής.

Παρά τις προσδοκίες, η απόχρωση του φεγγαριού θα είναι λίγο πιο φωτεινή από το συνηθισμένο, χωρίς έντονο ροζ χρώμα. Ορισμένες φορές η πανσέληνος αυτή μπορεί να μοιάζει σαν να έχει μια πολύ ελαφριά ροζ απόχρωση για μερικές στιγμές, όμως αυτό γίνεται λόγω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός.

Αυτή η πανσέληνος έχει και άλλες παραδοσιακές ονομασίες, όπως «Το Φεγγάρι που σπάει τον πάγο», «Το Φεγγάρι του βατράχου» και «Το Φεγγάρι που εμφανίζεται το κόκκινο γρασίδι», αποτυπώνοντας την αλλαγή της εποχής και τη ζωντάνια της φύσης.

Ακόμα, το φεγγάρι του Απριλίου είναι γνωστό και ως «Φεγγάρι των αυγών», «Φεγγάρι του φύτρου» και «Φεγγάρι των ψαριών».

Σημειώνεται δε, πως όταν η πανσέληνος του Απριλίου πέφτει πριν την εαρινή ισημερία, ονομάζεται «Σαρακοστιανό Φεγγάρι», ενώ όταν λαμβάνει χώρα μετά την ισημερία, λέγεται «Πασχαλινό Φεγγάρι».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Η ευθεία ιρανική απειλή στην Κύπρο και...

Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1974 το ενιαίο...

Στα Χανιά πολυμελές κλιμάκιο της ΕΥΠ από...

Λειτουργεί ως «μάτια και αυτιά» σε 24ωρη βάση, παρακολουθεί,...

Η ευθεία ιρανική απειλή στην Κύπρο και...

Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1974 το ενιαίο...

Στα Χανιά πολυμελές κλιμάκιο της ΕΥΠ από...

Λειτουργεί ως «μάτια και αυτιά» σε 24ωρη βάση, παρακολουθεί,...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Η ευθεία ιρανική απειλή στην Κύπρο και η ελληνική ασπίδα με «Kίμων», «Ψαρά» και F-16

Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά το 1974 το ενιαίο...

Στα Χανιά πολυμελές κλιμάκιο της ΕΥΠ από Αθήνα «λοκάρει» στη Βάση της Σούδας

Λειτουργεί ως «μάτια και αυτιά» σε 24ωρη βάση, παρακολουθεί,...

«Δεν έχουμε ακυρώσεις» – Όχι κινδυνολογία, συνιστούν οι τουριστικοί φορείς που πάνε Βερολίνο

Ερωτηματικό για τα γκρουπ Ισραηλινών που έρχονται για το...