Ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για μια ικανοποιητική ερωτική σχέση;

Η σεξουαλική εγγύτητα και η γενικότερη ικανοποίηση που βιώνουν οι σύντροφοι μεταξύ τους μέσα στη σχέση έχει απασχολήσει τη διεθνή βιβλιογραφία σε μεγάλο βαθμό.

Τα ζευγάρια φαίνεται να δηλώνουν πως αντλούν μεγάλη ικανοποίηση μέσα σε αυτήν όταν και οι δύο νιώθουν αρκετά οικεία μεταξύ τους.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Αναστασία Μοσχονά, συμβουλευτική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια**

Η σεξουαλική εγγύτητα και η γενικότερη ικανοποίηση που βιώνουν οι σύντροφοι μεταξύ τους μέσα στη σχέση έχει απασχολήσει τη διεθνή βιβλιογραφία σε μεγάλο βαθμό. Τα ζευγάρια φαίνεται να δηλώνουν πως αντλούν μεγάλη ικανοποίηση μέσα σε αυτήν όταν και οι δύο νιώθουν αρκετά οικεία μεταξύ τους.

Η έλλειψη της εγγύτητας είναι που συνήθως τους ωθεί σε μια αναζήτηση θεραπευτικής  κατεύθυνσης προκειμένου να βελτιωθούν τα θέματα που προκύπτουν και  υπονομεύουν τελικά τη σχέση.

Η συναισθηματική και σεξουαλική εγγύτητα στην ερωτική σχέση συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση που αντλούν οι δύο σύντροφοι μέσα σε αυτήν. Ωστόσο δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη πληθώρα μελετών που να εξετάζει τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι δύο αυτοί παράγοντες, δηλαδή η συναισθηματική αλλα και σεξουαλική εγγύτητα  στο πλαίσιο των διαπροσωπικών-ερωτικών σχέσεων. Παραμένει άγνωστος ο βαθμός στον οποίο επηρεάζουν την ερωτική σχέση.

Σε  πρόσφατη μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sex & Marital Therapy, συμμετείχαν 335 παντρεμένα ζευγάρια και διερευνήθηκε η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων, η συναισθηματική εγγύτητα και η γενικότερη αίσθηση ικανοποίησης που αντλούν απο τη  σχέση.

Συγκεκριμένα διερευνήθηκε και αξιολογήθηκε η υποκειμενική εκτίμηση τού/τής κάθε συντρόφου αναφορικά με το πως βιώνει στη σχέση την συναισθηματική εγγύτητα και την σεξουαλική ικανοποίηση ο ίδιος/ ή ίδια αλλα και πώς πιστεύει ότι τις βιώνει ό/ή σύντροφος αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα ζευγάρια που αντλούσαν σεξουαλική ικανοποίηση απο τη σχέση είχαν επίσης συναισθηματική εγγύτητα ενώ, δεν φάνηκε να συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή η συναισθηματική οικειότητα να εγγυάται την σεξουαλική ικανοποίηση.

Η διαφορά φύλου, επίσης, φάνηκε να παίζει ρόλο στο πώς ο κάθε σύντροφος αντιλαμβάνεται την σεξουαλική ικανοποίηση και πως τον επηρεάζει η παραπάνω αντίληψη στην εδραίωση μιας ικανοποιητικής σχέσης. Έτσι, ενώ οι γυναίκες δεν συνέδεσαν την ικανοποίηση που αντλούν απο τη σχέση, με την σεξουαλική απόλαυση των συζύγων τους, οι άντρες υποστήριξαν πως θεωρούν ικανοποιητικές τις σχέσεις εκείνες, στις οποίες οι γυναίκες τους δηλώνουν μεγάλη σεξουαλίκη ικανοποίηση.

Φαίνεται να είναι αρκετά σημαντικό για τους άντρες η σεξουαλική επαφή και η σωματική εγγύτητα που βιώνουν περισσότερο απ’ ότι είναι για τις γυναίκες. Αντίστοιχα για τις γυναίκες είναι πολύ σημαντική η συναισθηματική εγγύτητα, η αγάπη και η στοργή, περισσότερο απο ότι είναι για τους άντρες.

Η διαφορετικότητα στην αντίληψη των δύο φύλων μπορεί να επηρεάσει το πως βιώνεται η σχέση και κατ’ έπέκταση τι θέματα μπορεί να προκύψουν στην πορεία. Η  επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων αλλα και η αμοιβαία κατανόηση των αναγκών τους μπορεί να περιορίσει τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες στο μέλλον.

* Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Η Αναστασία Μοσχονά είναι Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, αναγνωρισμένο τακτικό μέλος της Βρετανικής Ένωσης Ψυχολόγων(BPS), καθώς και τακτικό μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Υγειας (HCPC). Στην Ελλάδα είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και δόκιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ).

health.in.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.