Πρωτοπορεί Δήμος της Κρήτης: Μετατρέπει δημοτικά κτίρια σε παραδοσιακά καφενεία για να «ζωντανέψουν» τα μικρά χωριά!

Ημερομηνία:

Σε μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία προχωρά ο Δήμος Αγίου Βασιλείου που ανακαινίζει σε μικρούς οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων κοινοτικά καταστήματα τα οποία τα διαθέτει με ελάχιστο αντίτιμο να λειτουργήσουν ως παραδοσιακά καφενεία ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή χωριών με ελάχιστους κατοίκους.

Πρόκειται για μια δράση που ήδη έχει εφαρμοστεί και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία στους οικισμούς Κισσός, Ακτούντα, Δρίμισκος και Σακτούρια, όπου τα δημοτικά κτίρια αξιοποιούνται ως παραδοσιακά καφενεία, προσφέροντας ξανά στους κατοίκους έναν χώρο συνάντησης και κοινωνικής συναναστροφής.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αγίου Βασιλείου διευρύνει την προσπάθεια του και σε άλλους οικισμούς αναγνωρίζοντας ότι το παραδοσιακό καφενείο αποτελεί διαχρονικά τον πυρήνα της κοινωνικής ζωής, έναν χώρο συνάντησης, επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων που ενισχύει την κοινωνική συνοχή και διατηρεί ζωντανή την καθημερινότητα των τοπικών κοινοτήτων. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη, μέσα από τη συγκεκριμένη πολιτική, ο Δήμος δίνει τη δυνατότητα σε κατοίκους να δημιουργήσουν τη δική τους επαγγελματική δραστηριότητα και να εγκατασταθούν στους μικρούς οικισμούς, ενισχύοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ζωής στην
ύπαιθρο.

Παράλληλα ο Δήμαρχος σημειώνει ότι το παραδοσιακό καφενείο δεν είναι απλώς ένας επαγγελματικός χώρος. Είναι σημείο αναφοράς για κάθε χωριό, ο χώρος όπου οι άνθρωποι συναντιούνται, συζητούν και διατηρούν ζωντανή την κοινωνική συνοχή της τοπικής κοινότητας. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία – τονίζει ο Δήμαρχος-, αξιοποιούνται πρώην κοινοτικά καταστήματα και δημοτικά κτίρια, τα οποία ανακαινίζονται και διατίθενται με ελάχιστο αντίτιμο σε ανθρώπους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στους μικρούς οικισμούς του Δήμου μας, ιδιαίτερα σε χωριά με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων.

Ο στόχος καταλήγει ο κ. Ταταράκης είναι διπλός. «Αφενός να δημιουργηθούν ευκαιρίες απασχόλησης και αφετέρου να κρατηθεί ζωντανή η κρητική ύπαιθρος. Το καφενείο ήταν πάντα η καρδιά της κοινωνικής ζωής στο ελληνικό χωριό και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η καρδιά θα συνεχίσει να χτυπά σε κάθε μικρό οικισμό του Δήμου Αγίου Βασιλείου».

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων υποδέχθηκε...

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, είχε σήμερα...

Ρέθυμνο: Συγκίνηση στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής...

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής...

Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων υποδέχθηκε...

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, είχε σήμερα...

Ρέθυμνο: Συγκίνηση στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής...

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Τα 5 «μυστικά» του αυτοσεβασμού

Ο αυτοσεβασμός σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πως και οι δικές...

Τραγωδία στο λιμάνι του Πειραιά με πτώση ΙΧ στη θάλασσα – Ένας άνδρας νεκρός, δύο εγκλωβισμένοι

Όχημα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε στη θάλασσα, στο...

Γρίπη: Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι άτρωτοι απέναντί της – Η «ασπίδα» της μύτης και ο ρόλος των γονιδίων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπτυξη ενός καθολικού αντιγριπικού εμβολίου. Γιατί...