Ρέθυμνο:Υψηλές οι πληρότητες των ξενοδοχείων για τον Ιούνιο – Ανησυχία για τις χαμηλές προκρατήσεις στους μήνες αιχμής

Ημερομηνία:

ΥΠΟΤΟΝΙΚΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ – ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΜΕΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ
• Σε ξενοδοχεία χαμηλότερης κατηγορίας στρέφεται ο τουριστικός κόσμος – Επιλέγει οικονομικότερα καταλύματα

• Στο 60-65% οι προκρατήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου μέχρι στιγμής

Υψηλές πληρότητες στις ξενοδοχειακές κλίνες αναμένουν για τον Ιούνιο οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου, με τις μέχρι τώρα προκρατήσεις να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα που αγγίζουν το 85-90%. Παρά τη θετική εικόνα του Ιουνίου, ο Μάιος και ο Απρίλιος, οι πρώτοι μήνες της σεζόν, κινήθηκαν σε υποτονικά επίπεδα, με τα ξενοδοχεία είτε να καταγράφουν μικρές αυξήσεις στις διανυκτερεύσεις τους σε σχέση με πέρυσι, οι οποίες όμως δεν μεταφράζονται και στους τζίρους, είτε να διακρίνουν μία πτώση στις αφίξεις επισκεπτών.

Το άνοιγμα περισσότερων από ότι συνήθως ξενοδοχείων τους προηγούμενους μήνες σε νωρίτερο χρονικό διάστημα από ότι άλλες χρονιές και η προτίμηση των επισκεπτών στα ολοένα αυξανόμενα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο νησί, οδήγησαν σε μεγάλη διασπορά και διάχυση του τουριστικού κόσμου στα ξενοδοχεία. Παράλληλα, σε χαμηλά επίπεδα κινούνται οι κρατήσεις για τους μήνες αιχμής, Ιούλιο και Αύγουστο, με τους επισκέπτες να περιμένουν τις προσφορές της τελευταίας στιγμής και αρκετούς κεντροευρωπαΐους κυρίως, να στρέφονται στα άκρα της σεζόν και σε μήνες όπως ο Σεπτέμβριος, όταν και οι θερμοκρασίες έχουν μετριαστεί και οι τιμές είναι πιο οικονομικές.

Το εν λόγω γεγονός ανησυχεί εν μέρει τους ξενοδόχους, οι οποίοι ωστόσο δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να μείνουν άδεια τα δωμάτια των ξενοδοχείων, αλλά θα κληθούν να γίνουν προσφορές και εκπτώσεις στα προσφερόμενα πακέτα, τακτική που δεν ήταν συνηθισμένη τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, μειωμένος είναι ο χρόνος διαμονής του μέσου επισκέπτη στις ξενοδοχειακές κλίνες, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της περασμένης τουριστικής περιόδου, ενώ οι επιλογές για διαμονή σε χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία ολοένα και αυξάνονται, με τον τουρίστα να αναζητά πλέον την πιο οικονομική λύση. Επιπλέον, δυναμική είναι η απόβαση των Γάλλων τη φετινή τουριστική περίοδο, με τις παραδοσιακές αγορές Γερμανών, Βρετανών, Σκανδιναβών και επισκεπτών από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, να αποτελούν και φέτος τις «τροφοδότριες χώρες του Κρητικού τουρισμού», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, οι επισκέπτες που μεταπηδούν σε χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχειακές μονάδες δεν είναι αυτοί που διαμένουν σε πολυτελή πεντάστερα καταλύματα και πληρώνουν εκατοντάδες ή ακόμα χιλιάδες ευρώ τη διανυκτέρευση, αλλά εκείνοι που στρέφονταν σε ξενοδοχεία τεσσάρων και ίσως πέντε αστέρων, και επιλέγουν πλέον τη διαμονή τους σε μία κατηγορία κάτω.

Την ίδια στιγμή διαχρονικό είναι το πρόβλημα της έλλειψης των εργατικών χεριών, ένα ζήτημα που προβληματίζει όχι μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά το σύνολο της παγκόσμιας τουριστικής οικονομίας. Κατά τους πρώτους μήνες της σεζόν, έχουν παρατηρηθεί μετακινήσεις εργαζομένων από μία επιχείρηση σε μία άλλη, κυρίως από εργαζόμενους από το εξωτερικό και την υπόλοιπη Ελλάδα, οι οποίοι αναζητούν απλά το μεγαλύτερο δυνατό προσφερόμενο εισόδημα.

Υποτονικός ο Μάιος – Ελαφρά αύξηση στις διανυκτερεύσεις ο Απρίλιος

Ειδικότερα, αύξηση 0.89% κατέγραψε στις διανυκτερεύσεις ο Απρίλιος, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τα ξενοδοχεία κατέγραψαν χαμηλές πληρότητες. «Άνοιξαν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και η πελατεία διαχύθηκε παντού από λίγο. Υπήρξε πολύ μεγάλη διασπορά πελατών και αυτό συνέβη γιατί συνέπιπταν και τα δύο Πάσχα μαζί και η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μία καλύτερη κίνηση, η οποία δε σημειώθηκε».

Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, τα θετικά δείγματα που καταγράφονται από τις αφίξεις στα αεροδρόμια σε Χανιά και Ηράκλειο δεν αποτυπώνονται στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, γιατί πάρα πολλοί επισκέπτες στρέφονται στην κατηγορία της βραχυχρόνιας μίσθωσης. «Ας μην ξεχνάμε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση έχει πλέον περισσότερα κρεβάτια στην Ελλάδα και την Κρήτη, από ότι έχει ξενοδοχεία», σημείωσε.

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλάκης πρόσθεσε: «Ο Μάιος επίσης δεν έπιασε τα νούμερα που περιμέναμε και ήταν υποτονικός μήνας, θεωρώ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και πιο κάτω από πέρυσι. Δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μία κατάσταση που ήταν γνωστή από πριν.

Στο 85-90% οι πληρότητες τον Ιούνιο
Με ανυπομονησία περιμένουν οι ξενοδόχοι τον Ιούνιο, ο οποίος θα καταγράψει υψηλά ποσοστά κρατήσεων, γεγονός που φαινόταν από τον χειμώνα ακόμα σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη. «Οι τιμές του Ιουνίου είναι κάτι που αντέχει το βαλάντιο του Ευρωπαίου. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και τον Σεπτέμβριο, γιατί και οι θερμοκρασίες και οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Οι πληρότητες τον Ιούνιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο 85-90%», ανέφερε, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι και οι Ευρωπαίοι πλήττονται από τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στο πώς και πότε θα κλείσουν τις διακοπές τους. «Περιμένουν την τελευταία στιγμή, όταν και ελπίζουν να βρουν κάποια καλύτερη προσφορά», υπογράμμισε.

Στην πρώτη θέση της επισκεψιμότητας βρίσκονται οι Γερμανοί, για ακόμα μία χρονιά, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, ο οποίος τόνισε ότι σύμφωνα και με τα στατιστικά που προκύπτουν από τα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βρετανική αγορά, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι Γάλλοι και οι Πολωνοί. Παράλληλα, σημαντική επισκεψιμότητα καταγράφουν και οι Σκανδιναβικές χώρες, αλλά και το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Ανησυχητικές πληρότητες Ιουλίου και Αυγούστου – Λιγότερα τα χρήματα που αφήνει πλέον ο επισκέπτης
Στασιμότητα καταγράφεται στις προκρατήσεις για τους μήνες υψηλής περιόδου, του Ιουλίου και του Αυγούστου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα να δείχνουν σημαντική πτώση σε σχέση με το 2023 και το 2024. Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις κυμαίνονται στο 60-65%, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή βρίσκονταν στο 80-85%, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κάνουν το 50% του τζίρου τους.

«Εξακολουθούμε και βλέπουμε αυτή τη στασιμότητα, που σημαίνει ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά δωμάτια. Αυτό οφείλεται στις αυξημένες τιμές και στην αυξημένη θερμοκρασία που φοβούνται οι κεντροβορειοευρωπαίοι. Πέρυσι είχαμε έντονα προβλήματα, τα οποία πήραν και δημοσιότητα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι άλλες περιοχές με ανάλογα υψηλές θερμοκρασίες, όπως η Αίγυπτος, τα πηγαίνει καλύτερα από την Κρήτη.

«Μας ανησυχεί, γιατί αν συνεχιστεί αυτό θα αναγκαστούμε να προβούμε σε εκπτώσεις, κάτι το οποίο το είχαμε ξεχάσει τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο στα πριν την πανδημία χρόνια είχαμε κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε άδειοι Ιούλιο και Αύγουστο, απλώς οι κρατήσεις θα γίνουν την τελευταία στιγμή και τότε θα υπάρχουν και εκπτώσεις. Οι προκρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο είναι στο 60-65% ενώ πέρυσι και πρόπερσι ήταν ήδη στο 80-85%», κατέληξε.

Παράλληλα, σε χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία στρέφονται πλέον οι επισκέπτες, σύμφωνα όσα ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης. «Αυτοί που πήγαιναν στα εμπορικά τετράστερα και πεντάστερα, έχουν κατέβει μία κατηγορία, όπως επίσης είδαμε και μία μείωση στην περίοδο παραμονής. Αυτό που εμείς καταγράψαμε πέρυσι ήταν μία μετατόπηση της πελατείας μας από υψηλότερες κατηγορίες, σε χαμηλότερες.

Αυτοί που πήγαιναν στα πολυτελή ξενοδοχεία και πλήρωναν 500 και 1000 ευρώ τη βραδιά δεν μετατοπίστηκαν, γιατί δεν τους πειράζει να πληρώσουν και λίγο παραπάνω, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για ασθενέστερους οικονομικά πελάτες. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι πέφτει ο μέσος όρος στα χρήματα που ξοδεύει ο επισκέπτης, χρήματα τα οποία είναι πολύ λιγότερα από ότι στο παρελθόν».

Την ίδια ώρα, μόνιμος πονοκέφαλος είναι η έλλειψη εργατικών χεριών στα ξενοδοχεία, με τον κ. Τσακαλάκη να το χαρακτηρίζει ως κάτι το κοινό και επαναλαμβανόμενο πλέον. «Δεν είναι βέβαια φαινόμενο Κρητικό και τοπικό, αλλά παγκόσμιο. Το έχουν ονομάσει «Η μεγάλη παραίτηση» και δεν παρατηρείται μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας», ανέφερε. Επιπλέον, μεταπηδήσεις εργαζομένων παρατηρούνται από μία επιχείρηση σε μία άλλη, αλλά αυτές πρόκειται για περιπτώσεις ξένων και όχι ντόπιων, όπως ανέφερε.

«Δεν υπάρχουν εξοντωτικά ωράρια, η πλειονότητα δουλεύει τα σωστά ωράρια και τα προβλεπόμενα ρεπό, επομένως ο ντόπιος δεν έχει λόγο να φύγει. Αυτό το κάνουν συνήθως αυτοί που έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα και ψάχνονται στο πώς θα έχουν το μέγιστο όφελος. Μπορεί για 50 ευρώ το μήνα, ένας εργαζόμενος να φεύγει από τον ένα ξενοδοχείο και να πηγαίνει στο άλλο. Αυτά είναι φαινόμενα που πρέπει να τα στηλιτεύουμε και δεν πρέπει να συμβαίνουν, γιατί χάνεται η εμπιστοσύνη, δεν μπορεί κάποιος να προγραμματίσει», κατέληξε.https://rethnea.gr/

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Βαθιά κενά στις υπηρεσίες ανακουφιστικής – παρηγορικής...

-Τι λένε οι αναισθησιολόγοι των Ιατρείων Πόνου της Κρήτης...

Ρέθυμνο: Η μαντινάδα που έγραψε ο 87χρονος...

Εκτός από το σημείωμα που άφησε στον θάλαμο του...

Βαθιά κενά στις υπηρεσίες ανακουφιστικής – παρηγορικής...

-Τι λένε οι αναισθησιολόγοι των Ιατρείων Πόνου της Κρήτης...

Ρέθυμνο: Η μαντινάδα που έγραψε ο 87χρονος...

Εκτός από το σημείωμα που άφησε στον θάλαμο του...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα, σύμφωνα με την επιστήμη

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του...

Γιατί σπάει ρεκόρ το καλώδιο Κρήτης – Αττικής

Το καλώδιο Κρήτης – Αττικής, η Ariadne Interconnection, αναμένεται...