ΣΕΠΕ ΧΑΝΙΩΝ:: Πρωτομαγιά 2021 – Δίνουμε μαζική αγωνιστική απάντηση στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Μαΐου

1η του Μάη είναι μέρα απεργιακού αγώνα! Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα τιμής και αγώνα των εργαζομένων που, με τη διαχρονική τους πάλη, προσπαθούν να άρουν τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσουν και να διευρύνουν κατακτήσεις και δικαιώματα.

135 χρόνια από τους αγώνες των εργατών του Σικάγο, τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1886 με σύνθημα 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ύπνο αλλά και στην Ελλάδα, με ορόσημο το 1892, την εξέγερση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 και τη θυσία των 200 εκτελεσμένων στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 από τις κατοχικές χιτλερικές δυνάμεις, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την κυριακάτικη αργία, την καταβολή αποζημίωσης σε όσους δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω εργατικού ατυχήματος, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού κ.ά. Μας θυμίζουν ότι βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και η μάχη απέναντι στην σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, που επιδιώκει να καταργήσει και να ξηλώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, αποδεικνύει το επίκαιρο του μηνύματος της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Σήμερα η κυβέρνηση επιδιώκει την κατάργηση του αιματοβαμμένου 8ωρου, και την νομοθέτηση του 10ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθιερώνει εξελιγμένες μορφές εκμετάλλευσης, όπως η τηλεργασία. Παράλληλα, επιβάλλει νέους περιορισμούς των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να μην αντιδρούν, οργανώνονται και αντιστέκονται οι εργαζόμενοι.

Μέσω του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψη» χαρίζεται 72δις € ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση για Παιδεία και Υγεία.
ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!

Κατεβαίνουμε στο δρόμο όχι μόνο για να τιμήσουμε τις εργατικές παραδόσεις και τους αγώνες της τάξης μας αλλά και για να μην αφήσουμε να περάσει η νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις Μεσαίωνα που φέρνει το νομοσχέδιο για τις συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και οι πολιτικές της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ενάντια στους εργαζόμενους, ενάντια στους εκπαιδευτικούς.

Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των μαθητών μας. Παλεύουμε ενάντια στην εργαλειοποίηση της πανδημίας για να μη περάσει περάσει η κυβέρνηση πλήθος αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών αλλαγών με κεντρικό ιδεολογικοπολιτικό άξονα την απόσυρση του κράτους από την παροχή δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης με σταδιακή ιδιωτικοποίηση δομών και αρμοδιοτήτων του δημόσιου σχολείου.

Η Παιδεία στενάζει κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης, των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό, της αδιοριστίας των νέων συναδέλφων, της διάλυσης των υποστηρικτικών δομών, του νηπιαγωγείου, του ολοήμερου σχολείου, των τάξεων υποδοχής, της ειδικής αγωγής. Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού επανέρχεται παρόλο που ο εκπαιδευτικός κόσμος την απέρριψε με συντριπτικούς όρους πριν από μόλις οκτώ χρόνια.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Το δικαίωμα των προσφύγων στο άσυλο έχει μετατραπεί σε εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε απελάσεις ακόμη και μικρών παιδιών και σε κυνική χρησιμοποίησή τους σε παιχνίδια διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και την ΕΕ.
Η πάλη για να αλλάξουμε τον κόσμο, τα αιτήματα των εργατών εκείνων που ύψωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εκμετάλλευση από τους ισχυρούς της εποχής τους είναι ακόμη πιο επίκαιρα σήμερα.

•Στη βαρβαρότητα της φτώχειας απαντάμε με αιτήματα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας , αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, εργασιακή ασφάλεια, συλλογικές συμβάσεις, κοινωνικό κράτος, Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία για όλο το λαό. Παλεύουμε για ενιαίο 14χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο , με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση , δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή και εκπαίδευση, με μόνιμο προσωπικό και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

•Απέναντι στην εξαθλίωση της ανεργίας απαιτούμε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.
•Ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις απαντάμε καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, στα πρωινά τμήματα, με τάξεις υποδοχής και διορισμό μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού.

•Ενάντια στο νεοναζισμό και τη φασιστική απειλή.

Η διαγραφή του χρέους, η φορολόγηση του κεφαλαίου, η εθνικοποίηση των τραπεζών με λαϊκό έλεγχο , είναι η απάντηση στις πολιτικές που απαιτούν από τους εργαζόμενους να πληρώσουν με την ίδια τους την ύπαρξη τους τόκους και τα τοκοχρεολύσια των τραπεζιτών.
Tο ΔΣ συμμετέχει από κοινού με τα υπόλοιπα σωματεία του δημοσίου στο απεργιακό κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και προχωρά σε συγκέντρωση στην Πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, την Πέμπτη 6 Μαΐου στις 10.30πμ.

Αποδίδουμε φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοΐου για τα κέρδη των λίγων.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς, για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.
Οι εργαζόμενοι και οι λαοί ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει να πληρώσουμε ξανά!

Ο δικός μας αγώνας για την επόμενη ημέρα αφορά την υγεία, τη ζωή, την καθημερινή μας επιβίωση.
Στον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα βρίσκεται η ελπίδα!
Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Τα σχόλια είναι κλειστά.