Θερμό χειροκρότημα στο Ηράκλειο στην προβολή του Ντοκιμαντέρ «ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αγώνας για τη Μικρά Ασία»

Μία επιτυχημένη εκδήλωση με την υποστήριξη της Περιφέρεια Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου στην “Αστόρια” που κατακλύστηκε από κόσμο.

Εντυπωσίασε όλους και χειροκροτήθηκε θερμά από τους θεσμικούς εκπροσώπους και τους εκατοντάδες πολίτες, το νέο ιστορικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, οι συντελεστές του, που τιτλοφορείται “Βενιζέλος, αγώνας για την Μικρά Ασία”και προβλήθηκε με επιτυχία στον κινηματογράφο Αστόρια του Ηρακλείου.
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ-συμπαραγωγή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions, το οποίο προβλήθηκε με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στα Χανιά και στο Ηράκλειο αντίστοιχα.Μάλιστα η εκδήλωση προβολής στο Ηράκλειο έγινε από το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τη Long Run Productions, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου. Ο παριστάμενος στην προβολή Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνεχάρη θερμά για το ντοκιμαντέρ και την επιτυχία του τον Νίκο Παπαδακη Γενικό Δντη του Ιδρύματος Μελετών Ερευνών “Ελευθέριος Βενιζέλος,” όπως και για την μεγάλη συμβολή του, αφού το σενάριο του ντοκιμαντέρ φέρει την σφραγίδα του Νίκου Παπαδάκη και βασίστηκε στην συγγραφή του στην βιογραφία του Εθνάρχη.
Επίσης τον κ Παπαδάκη συνεχάρησαν από του βήματος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, και ο Εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κώστας Φασουλάκης οι οποίοι και αναφέρθηκαν στην σημαντικότερα του έργου και στην προσφορά στην χώρα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου. Παράλληλα τόνισαν, ότι το νέο ντοκιμαντέρ με τα ιστορικά του στοιχεία-ντοκουμέντα αποτελεί παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές, ευχαριστώντας το Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»,για την παραγωγή αλλά και που διασώζει και προβάλει την μνήμη και το μεγάλο έργο του Εθνάρχη. Στην εκδήλωση προβολής στην “Αστόρια” μίλησε ο συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ Λεωνίδας Λιαμπεης, ενώ εκ μέρους του Ιδρύματος για το νεο ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε σε Χανιά και Ηράκλειο μίλησε ο Νίκος Παπαδάκης Γεν. Δντης του Ιδρύματος Βενιζέλος.Ο κ Παπαδάκης αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της νέας παραγωγής, που διασώζει και ενισχύει την ιστορική μνήμη και που αποτελεί πηγή και παρακαταθήκη στους νεότερους. Ο κ Παπαδάκης ευχαρίστησε δημόσια τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την παρουσία του και τη συνεχή στήριξη του στο Ίδρυμα, όπως επίσης ευχαρίστησε για την παρουσία τους, Βουλευτές, Δημάρχους, Αντιδημάρχους, Περιφερειακους-Δημοτικους συμβούλους, φορείς, όπως επίσης και τον κόσμο που είχε κατακλύσει το κινηματοθέατρο Αστόρια. Ο κ Παπαδάκης, ενημέρωσε ότι το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί από την ΕΡΤ, και επίσης θα προβληθεί σε Αγ Νικόλαο Λασιθίου και Ρέθυμνο.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας 1913-1923 ξεκινώντας με τον απόηχο των βαλκανικών πολέμων και καταλήγοντας στην υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Η ιστορία ξετυλίγεται με ροή και συνέχεια, δίνοντας στον θεατή μια ξεκάθαρη, επιτέλους, εικόνα της περιόδου, ενώ αναδεικνύει με εμπεριστατωμένο τρόπο τα κίνητρα που ώθησαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο στον αγώνα για τη Μικρά Ασία.
Ο άμεσος λόγος Ελλήνων και ξένων ιστορικών, νομικών και πολιτικών επιστημόνων, η αφήγηση, η δραματοποίηση με κυρίαρχο το πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, οι εικόνες και τα φιλμ αρχείου με σπάνιο έως και άγνωστο αρχειακό υλικό από διεθνείς πηγές, κρατούν για 85 λεπτά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, απαντούν σε ερωτήματα και δημιουργούν έντονα συναισθήματα, κάτι σπάνιο για φιλμ αυτού του είδους. Σε αυτό συμβάλλει και η μουσική επένδυση με κορυφαία στιγμή αποσπάσματα από τις σουίτες για τσέλο του Μπαχ σε κρητική λύρα από τον Γιώργο Καλούδη.
Είναι ένα ντοκιμαντέρ αληθινό μάθημα ιστορίας.Η ταινία είναι βασισμένη στη βιογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης» του Νικόλαου Παπαδάκη-Παπαδή. Το σενάριο υπογράφει ο Απόστολος Καρακάσης και τη σκηνοθεσία ο κρητικός στην καταγωγή Νίκος Νταγιαντάς. Σύμβουλος παραγωγής η Άρτεμις Κλιτση.
Στον ρόλο του Βενιζέλου εμφανίζεται ο Γιώργος Δάμπασης, ενώ αφηγητής είναι ο Αλέξανδρος Λογοθέτης.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν:Roderick Beaton Ομότιμος Καθηγητής King’s College Λονδίνου, Πρόεδρος Βρετανικής Σχολής Αθηνών Sir Michael Llewellyn-Smith Ιστορικός, πρώην Πρέσβης Dror Ze’evi Καθηγητής στο Τμήμα Μελετών για τη Μέση Ανατολή, Πανεπιστήμιο Ben-Gurion (Ισραήλ) Aleksandra Pecinar Δρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Βλάσης Αγτζίδης Δρ Σύγχρονης Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Αλιβιζάτος Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Γαρδίκα-Κατσιαδάκη Ομότιμη Ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνών, Επιστημονική Σύμβουλος Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Γιώργος Κουκουράκης Πολιτικός Επιστήμονας, Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Μανόλης Κούμας Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Κωνσταντίνα Μπότσιου Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»
Σπύρος Πλουμίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τάσος Σακελλαρόπουλος Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη
Ευάνθης Χατζηβασιλείου Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Διονύσης Χουρχούλης Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Στον ρόλο του Βενιζέλου ο Γιώργος Δάμπασης. Αφηγητής: Αλέξανδρος Λογοθέτης. Σκηνοθεσία: Νίκος Νταγιαντάς. Σενάριο: Απόστολος Καρακάσης. Το σενάριο βασίζεται στη βιογραφία Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άνθρωπος, ο Ηγέτης του Νικολάου Παπαδάκη-Παπαδή.

Τα σχόλια είναι κλειστά.