Τη θέσπιση «Ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού» για τις επιχειρήσεις ζητεί το Επιμελητήριο Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Αίτημα για τη θέσπιση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων υπέβαλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης, προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Επικαλούμενος τη δυσκολία πολλών επιχειρήσεων ν΄ ανταποκριθούν στις πάγιες οικονομικές τους υποχρεώσεις, ο κ. Καρκανάκης, επανέρχεται σε παλαιότερο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου και ζητεί να θεσπιστεί Ειδικός Ακατάσχετος Λογαριασμός για να ξεπεραστούν εμπόδια οικονομικής ρευστότητας των επιχειρήσεων, που προκαλεί η κατάσχεση τραπεζικών τους λογαριασμών και να εξασφαλισθεί η δυνατότητα κάλυψης συγκεκριμένων δαπανών τους.

Αναφέρει, επίσης, τον φαύλο κύκλο, στον οποίο περιέρχονται οι επιχειρήσεις αυτές, καθώς ακόμη και αν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις τρέχουσες, τουλάχιστον, οφειλές τους, «στραγγαλίζονται» οικονομικά με αποτέλεσμα, πολλές από αυτές να οδηγούνται στη διακοπή της δραστηριότητάς τους.

Αναλυτικά, ο κ. Καρκανάκης αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου, εκπροσωπώντας τις επιχειρήσεις της περιοχής μας, επανέρχεται με το παρόν αίτημα για τη θεσμοθέτηση ειδικού «ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού». Το ζήτημα αυτό έχει τεθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, τόσο από το Επιμελητήριό μας όσο και από άλλους φορείς, (όπως η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) κ.α.) και το επαναφέρουμε, δεδομένου ότι πλέον σχεδόν όλες οι επιχειρηματικές συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζών.

Οι επιχειρήσεις μας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας λόγω των κατασχέσεων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεση παρέμβαση. Η πρακτική της κατάσχεσης χρηματικών ποσών για οφειλές προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία ή την αποπληρωμή δανείων εξαντλεί τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αναγκάζοντας πολλές από αυτές να διακόψουν τη λειτουργία τους. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που πλήττει την τοπική οικονομία.

Για όλα τα παραπάνω, είναι αναγκαία η θέσπιση ενός ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού ο οποίος, ακόμα και μετά από εντολή κατάσχεσης, θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να καλύπτουν συγκεκριμένες, βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις και συγκεκριμένα τη μισθοδοσία και τις τρέχουσες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργικότητά τους.

Το σκεπτικό είναι ότι ακόμα και στην περίπτωση που μια επιχείρηση έχει την δυνατότητα να καλύψει τρέχουσες οφειλές του Δημοσίου πχ πληρωμή ΦΠΑ, αδυνατεί να το κάνει, όταν ο λογαριασμός της είναι κατασχεμένος. Έτσι και η επιχείρηση «στραγγαλίζεται» οικονομικά και το κράτος χάνει έσοδα. Το ύψος του ακατάσχετου ποσού θα πρέπει να καθορίζεται βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής δραστηριότητας κάθε επιχείρησης, εξασφαλίζοντας έτσι μια ισορροπία στις τρέχουσες οφειλές και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Σας καλούμε να εξετάσετε άμεσα το αίτημά μας για τη δημιουργία “ακατάσχετου επιχειρηματικού τραπεζικού λογαριασμού”. Η υιοθέτηση αυτού του μέτρου θα αποτελέσει σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας μας.»

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ηράκλειο:«Ημέρες Χαράς 2026» από την ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε....

«Ημέρες Χαράς 2026» από την ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. Στο Πάρκο Γεωργιάδη...

Ρέθυμνο:Ανακοίνωση από την Ομάδα του Συντονιστικού κατά...

Η ομάδα του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ. Σημειώσεις γύρω...

Ηράκλειο:«Ημέρες Χαράς 2026» από την ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε....

«Ημέρες Χαράς 2026» από την ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. Στο Πάρκο Γεωργιάδη...

Ρέθυμνο:Ανακοίνωση από την Ομάδα του Συντονιστικού κατά...

Η ομάδα του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ. Σημειώσεις γύρω...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Μισθοί: Δύο στους τρείς μισθωτούς λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ

Τι καταγράφει η έκθεση Εργάνη για το 2025 και...

Εορτολόγιο 3 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τρίτη 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Ρέθυμνο:Ανακοίνωση από την Ομάδα του Συντονιστικού κατά των ΒΑΠΕ για το φετινό κυνήγι θησαυρού

Η ομάδα του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ. Σημειώσεις γύρω...