Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025

Ημερομηνία:

Δυναμική παρουσία θα έχει τo Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA – Defence Exhibition Athens που θα πραγματοποιηθεί 6-8 Μαΐου 2025 στο Metropolitan Expo, στο Hall 1, Booth 08 του Υπουργείου Ανάπτυξης, στην Αθήνα. Κορυφαίες εταιρείες και Οργανισμοί θα παρουσιάσουν αμυντικά συστήματα εδάφους, θαλάσσης, αέρα εθνικής ασφάλειας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και αρωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το ΙΤΕ θα βρίσκεται DEFEA 2025, παρουσιάζοντας:
• Καινοτόμες τεχνολογίες για μη επανδρωμένα οχήματα και ρομποτικά συστήματα
• Εξελιγμένα συστήματα επιτήρησης και αναγνώρισης
• Προηγμένες τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας και ψηφιακής προστασίας
• Λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για στρατηγικές εφαρμογές
• Νέα υλικά και τεχνολογίες προηγμένης κατασκευής

Το ΙΤΕ επιτελεί διαχρονικά εφαρμοσμένη έρευνα αιχμής και στηρίζει τις εθνικές προτεραιότητες σε όλους τους τομείς τεχνολογικής ανάπτυξης της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων ασφάλειας.

Αναλυτικά τα εκθέματα του ΙΤΕ

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ (ΙΗΔΛ) και η ομάδα Μικρο-Νανοηλεκτρονικής θα παρουσιάσουν:
• Κυκλώματα εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων μικρών διαστάσεων σχεδιασμένα για μικρο-δορυφόρους και δημιουργία ραδιοφάρων ταυτοποίησης (European Space Agency, ARTES) (https://sidloc.org/).

• Πολυφασματική επιφάνεια καμουφλάζ για Ραντάρ και υπέρυθρες με ικανότητα αλλαγής συμπεριφοράς (European Defence Agency – HiMMODA, European Defence fund – ACROSS)
https://eda.europa.eu/docs/default-source/brochures/himmoda-factsheet-eda.pdf

• Καινοτόμο τεχνολογική πλατφόρμα για εύκαμπτα ηλεκτρονικά υψηλής ισχύος (European Defence Fund – POWERFLEX (2022-2026)

• Wafers μικροκυματικών μονολιθικών ολοκληρωμένων κυκλωμάτων υψηλής ισχύος και υψηλών συχνοτήτων, για radar και άλλες εφαρμογές υψηλής συχνότητας και ισχύος όπως δορυφορικές τηλεπικοινωνίες (SATCOM).
Παρουσίαση της συνεργασίας της 1ης (με Ευρωπαϊκη χρηματοδότηση) Ελληνικής Πιλοτικής Γραμμής Νανοηλεκτρονικής με την ελληνική εταιρεία σχεδίασης κυκλωμάτων Circuits Integrated Hellas (booth B30, Hall 1).

Από το Ινστιτούτο Πληροφορικής θα παρουσιαστούν:
• Από το Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής, το ρομπότ Εκάτη (e-cattie), ένα ρομποτικό σύστημα με ικανότητες βάδισης και αναρρίχησης. Η ξεχωριστή σχεδίασή της, σε συνδυασμό με το ενσωματωμένο σύστημα κενού και τις ειδικά σχεδιασμένες βεντούζες, επιτρέπουν στην Εκάτη να προσκολλάται σε οποιαδήποτε επιφάνεια ανεξάρτητα από την κλίση. Οι δυνατότητες αυτές καθιστούν την Εκάτη ένα ιδανικό σύστημα για αποστολές επιθεώρησης, έρευνας και διάσωσης, και συλλογής δεδομένων σε δύσβατες περιοχές.

• Το Εργαστήριο Επεξεργασίας Σήματος θα παρουσιάσει ένα παθητικό Ραντάρ Ενισχυμένο με Τεχνητή Νοημοσύνη για Ανίχνευση Drone με Χρήση Ανάκλασης Σήματος 5G. Η αποτελεσματική ανίχνευση drone είναι απαραίτητη για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας από αναδυόμενες απειλές.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα που απαιτούν αποκλειστικούς πομπούς, η προσέγγιση του εργαστηρίου αξιοποιεί τα υπάρχοντα δίκτυα 5G, προσφέροντας ενεργειακή απόδοση και ανθεκτικότητα στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Είναι συμβατό με 4G και προσαρμόσιμο σε μελλοντικά δίκτυα 6G, ενώ οι προσομοιώσεις που χρησιμοποιούν τον εσωτερικό προσομοιωτή του εργαστηρίου, έχουν επιβεβαιώσει την υψηλής ανάλυσης απόδοσή του σε διαφορετικές συνθήκες, προάγοντας τις τεχνολογίες αεράμυνας (Χρηματοδότηση: IAMD COE στο πλαίσιο του “Call for Competition (CFC) No FINCON 2309”).

Το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής (ΙΕΧΜΗ) θα έχει παρουσία με δυο εκθέματα.
• Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μοριακής Φασματοσκοπίας, θα παρουσιάσει μια τεχνολογία ανάπτυξης τεχνικών υφασμάτων βέλτιστης απόδοσης έναντι βάρους, για θώρακες ατομικής προστασίας.

Τα υλικά που προσφέρουν υψηλή αντοχή και προστασία συχνά είναι βαριά, κάτι που μπορεί να περιορίσει την κινητικότητα και την άνεση των στρατιωτών. Ο στόχος της εν λόγω τεχνολογίας είναι προηγμένα υφάσματα που χρησιμοποιούνται σε λύσεις προστασίας σε εύκαμπτα και μη-εύκαμπτα πάνελ με ελαφρύ βάρος. Τα νέα πάνελ προστασίας φέρουν ευεργετικά χαρακτηριστικά έναντι βαλλιστικών απειλών, απειλών από μαχαίρι και σφαίρες, όπως βελτιωμένη προστασία, με χαμηλότερο βάρος, βελτιωμένη αναλογία επιδόσεων προς μάζα και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. (EΠΑνΕΚ 2014-2020)
http://thorax.iceht.forth.gr/index.php/en/

• Το Εργαστήριο Ηλεκτροχημικών Διεργασιών θα παρουσιάσει ενεργειακές τεχνολογίες υδρογόνου για παραγωγή ισχύος και αποθήκευση ενέργειας. Έχει σχεδιάσει κυψελίδες καυσίμου πολυμερικού ηλεκτρολύτη υψηλής θερμοκρασίας (HTPEMFCs) σε πιλοτικό μέγεθος μέχρι 2kW για παραγωγή ισχύος και θερμότητας με παραγωγή υπέρθερμου ατμού. Η κυψελίδα HTPEMFC λόγω του συμπαγούς σχεδιασμού, του χαμηλού βάρους (1-2kg/kW) και της αποτελεσματικής ψύξης είναι ιδιαίτερα ελκυστική στην παραγωγή ισχύος σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (DRONES) με τη δυνατότητα υπερ-τριπλασιασμού του χρόνου πτήσης σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση συμβατικών μπαταριών Li.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί αντιδραστήρας ηλεκτρόλυσης τύπου πολυμερικού ηλεκτρολύτη υψηλής πίεσης που έχει τη δυνατότητα να διασπά το νερό σε υδρογόνο Η2 και οξυγόνο Ο2 και ταυτόχρονα συμπιέζει τα αέρια σε υψηλή πίεση χωρίς τη χρήση συμπιεστή για την αποθήκευσή τους. Αυτοτροφοδοτείται με νερό χωρίς τη χρήση αντλίας νερού υψηλής πίεσης επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας για τη συμπίεση και ανακυκλοφορία του νερού.

Λόγω του χαμηλού βάρους και των μικρών διαστάσεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φορητό σύστημα παραγωγής υδρογόνου υψηλής πίεσης. Οι δραστηριότητες έχουν χρηματοδοτηθεί από μια σειρά Ευρωπαϊκών έργων που αφορούσαν την ανάπτυξη των υλικών. Σημαντικό δε μέρος των πιλοτικών διατάξεων έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή εταιρεία διαστήματος και το ελληνικό έργο SOLAR2HYP.

Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της DEFEA 2025 το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Μονάδα (Μεταφοράς Τεχνολογίας) του ΙΤΕ (https://praxinetwork.gr/) διοργανώνει εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων Matchmaking Event (B2B) 7 & 8 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, θα δοθεί η δυνατότητα σύναψης διεθνών τεχνολογικών, επιχειρηματικών και ερευνητικών συνεργασιών στους αναδυόμενους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Enterprise Europe Network και το Sector Group Aerospace and Defence.

Για συμμετοχή στο DEFEA 2025 – Matchmaking Event μπορείτε να εγγραφείτε μέχρι 6/5/2025, στον σύνδεσμο: https://defea-2025-matchmaking-event.b2match.io/

Επίσης, στο πλαίσιο του InfoDay & Networking Event το Δίκτυο Πράξη, διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Συνδέοντας την Έρευνα με την Αμυντική Βιομηχανία», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, ώρα 09:30, (Hall 1 – Metropolitan Expο). Η ημερίδα στοχεύει στην ενημέρωση του ελληνικού οικοσυστήματος Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας για τις δραστηριότητες της αμυντικής βιομηχανίας, με έμφαση στα προγράμματα Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) και στις προοπτικές μελλοντικών συνεργασιών.

Τις εργασίες της ημερίδας θα χαιρετήσουν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Πολιτείας και του ερευνητικού οικοσυστήματος και παράλληλα θα πραγματοποιηθούν θεματικές συζητήσεις με τη συμμετοχή διακεκριμένων εκπροσώπων από τον θεσμικό, ερευνητικό, και επιχειρηματικό χώρο, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Οι θεματικές ενότητες θα καλύψουν κρίσιμα πεδία όπως η Έρευνα & Καινοτομία στον τομέα της Άμυνας & Ασφάλειας, οι Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Κυβερνοασφάλεια, καθώς και τα Προηγμένα Υλικά και οι Εφαρμογές τους στην Ενέργεια και στο Διάστημα.

Πρόγραμμα: https://praxinetwork.gr/el/doclib/DEFEA_2025/Agenda_Connecting_Research_with_Defence_Industry_2025.pdf

Η παρακολούθηση της ημερίδας είναι δωρεάν, προϋποθέτει ωστόσο εγγραφή στο παρακάτω σύνδεσμο: https://praxinetwork.gr/connect/event-defea2025-register

Λίγα λόγια για το ΙΤΕ

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ιδρύθηκε το 1983 και έχει αναγνωρίζεται διεθνώς για την αριστεία του σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, την εύρυθμή του οργάνωση, και το υψηλών δεξιοτήτων προσωπικό του.

Το Ίδρυμα αποτελείται από 10 ερευνητικά Ινστιτούτα και 3 Ειδικές Δομές, απασχολεί 1600 εργαζόμενους και επικεντρώνεται σε νέες διατμηματικές ερευνητικές κατευθύνσεις μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως: Λέιζερ & Φωτονική, Μικροηλεκτρονική, Προηγμένα Υλικά/Νανοτεχνολογία, Μοριακή Βιολογία και Γενετική, Γονιδιωματική, Βιοτεχνολογία, Ιατρική Ακριβείας, Βιολογία Συστημάτων, Βιοπληροφορική, Επιστήμη Υπολογιστών, Επιστήμη Δεδομένων, Ρομποτική, Τηλεπικοινωνίες, Πληροφοριακά Συστήματα, Εφαρμοσμένα και Υπολογιστικά Μαθηματικά, Χημική Μηχανική, Ενέργεια, Περιβάλλον, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Αστροφυσική και Επιστήμες Διαστήματος.

Το ΙΤΕ κατατάσσεται 1ο μεταξύ των Ερευνητικών Κέντρων της Ελλάδας, σε εθνικές και διεθνείς αξιολογήσεις (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Nature INDEX, Ranking Web of Research Centers) και κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό έργων χρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) στην Ελλάδα.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Χωρίς σχέδιο εκκένωσης ανοίγει το Φαράγγι της...

Χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο εκκένωσης ανοίγει -με καθυστέρηση – αύριο...

Η Κρήτη στην μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της...

Με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης...

Χωρίς σχέδιο εκκένωσης ανοίγει το Φαράγγι της...

Χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο εκκένωσης ανοίγει -με καθυστέρηση – αύριο...

Η Κρήτη στην μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της...

Με στόχο την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related