Βάση ετοιμότητας για αεροδιακομιδές και επιχειρήσεις διάσωσης αποκτά το Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για το Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (ΕΣΕΔΑ).

Βάση ετοιμότητας και επιφυλακής για εναέριες επιχειρήσεις συντονισμού, εντοπισμού, διάσωσης αλλά και αεροδιακομιδών αποκτά το Ηράκλειο. Η βάση θα λειτουργεί ως ειδική Περιφερειακή Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για την αξιοποίηση των διαθέσιμων πτητικών μέσων και για τις επιχειρησιακές ανάγκες φορέων όπως η Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ.

Η σχετική ΚΥΑ εκδόθηκε μετά από έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (ΕΣΕΔΑ) και αφορά στη σύσταση έξι συνολικά βάσεων στη χώρα.

Αναλυτικότερα, σε σχετική ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας επισημαίνονται τα εξής:

«Εκδόθηκε η Κοινή Απόφαση (Β’ 2200/07 Μαΐου 2025) των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Υποδομών & Μεταφορών με την οποία εγκρίθηκε το Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών (ΕΣΕΔΑ).

Σκοπός του Σχεδίου, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία και ενσωμάτωση των ειδικών διαδικασιών και προϋποθέσεων που απαιτούνται σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, έτσι ώστε το Πυροσβεστικό Σώμα, στα πλαίσια εκπλήρωσης της αποστολής του, να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις δυνατότητες που προσφέρουν τα πτητικά μέσα, προς όφελος του πολίτη σε συμβάντα και επιχειρήσεις εναέριας διάσωσης, εντός του χερσαίου χώρου της ελληνικής επικράτειας και η παροχή συνδρομής και ενίσχυσης της αποστολής του ΕΚΑΒ, στη διενέργεια επιχειρήσεων πρωτογενών και δευτερογενών αεροδιακομιδών.

Για τις ανάγκες σχεδίασης και υλοποίησης του Σχεδίου συστήνονται, ως ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, 6 Βάσεις Ετοιμότητας/Επιφυλακής με έδρα την Αγχίαλο, το Άκτιο, το Ηράκλειο, την Καβάλα, τη Νάξο και τη Λήμνο, για την οργάνωση, το συντονισμό και τον έλεγχο των επιχειρήσεων αεροδιακομιδών, με σκοπό τον εντοπισμό και τη διάσωση ατόμων των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο συνέπεια αποπροσανατολισμού, εγκλωβισμού, τραυματισμού ή σε περιπτώσεις επειγόντων ιατρικών περιστατικών».

 

ΠΗΓΗ: CRETALIVE NEWS

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Θρίλερ στη Σαμαριά: Εγκλωβισμένοι 8 εργαζόμενοι μέσα...

Παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Φαράγγι της Σαμαριάς οι οκτώ εργαζόμενοι,...

Σε σημεία όπου καταγράφηκαν προβλήματα ο Μενέλαος...

Σε ορεινούς οικισμούς του Δήμου Μαλεβιζίου, όπου έχουν καταγραφεί...

Θρίλερ στη Σαμαριά: Εγκλωβισμένοι 8 εργαζόμενοι μέσα...

Παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Φαράγγι της Σαμαριάς οι οκτώ εργαζόμενοι,...

Σε σημεία όπου καταγράφηκαν προβλήματα ο Μενέλαος...

Σε ορεινούς οικισμούς του Δήμου Μαλεβιζίου, όπου έχουν καταγραφεί...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΟΠΕΚΑ: Ποιοι δικαιούνται υποτροφίες 1.000 ευρώ μετά τις Πανελλήνιες

Ανοιχτές παραμένουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα βραβείων χρηματικής...

Θρίλερ στη Σαμαριά: Εγκλωβισμένοι 8 εργαζόμενοι μέσα στο φαράγγι μετά την απότομη νεροποντή

Παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Φαράγγι της Σαμαριάς οι οκτώ εργαζόμενοι,...

Κρήτη: Τεράστιος βράχος έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο στα Φέρμα – Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα

Σε επιφυλακή παραμένουν και σήμερα, Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026,...