52 βουλευτές ζητούν τη συνταξιοδοτική στήριξη των αγροτών

Ημερομηνία:

Να λάβουν την επικουρική σύνταξη όσοι ασφαλισμένοι μικροεπιχειρηματίες από τον ΟΓΑ μετατάχθηκαν υποχρεωτικά τη δεκαετία 1990-2000 στο πρώην Τ.Ε.Β.Ε. και αργότερα στον Ο.Α.Ε.Ε. λόγω αλλαγής της νομοθεσίας την περίοδο εκείνη, ζητούν με ερώτηση τους 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνεται μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων της κατηγορίας αυτής είχε συμπληρώσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ασφάλισης στον ΟΓΑ, το οποίο, όμως, ήταν κάτω των 10 ετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα και σήμερα διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 3050/2002 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 214/13.9.2002, «Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις») για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης γήρατος αυτοτελώς από τον Ο.Γ.Α. και δη από τον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών απαιτείται, μεταξύ άλλων, η συμπλήρωση δέκα (10) ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών αναφέρει:

Το ζήτημα της κατοχύρωσης δικαιώματος αναλογικής επικουρικής σύνταξης σε πρώην ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α, θέτουν με ερώτησή τους στην υπουργό Εργασίας 52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ε. Σκούφα.

Όπως επισημαίνουν, το καθεστώς της υποχρεωτικής υπαγωγής των ασφαλισμένων μικροεπιχειρηματιών από τον Ο.Γ.Α. στο πρώην Τ.Ε.Β.Ε. και αργότερα στον Ο.Α.Ε.Ε., επιβλήθηκε αναγκαστικά στους ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας, τη δεκαετία 1990-2000.

Κατά τη μετακίνησή τους αυτή οι ασφαλισμένοι είχαν μάλιστα γίνει αποδέκτες ασαφών διαβεβαιώσεων, αναφορικά με το συνυπολογισμό των εισφορών τους προς τον Ο.Γ.Α. στη μελλοντική σύνταξή τους.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν

Μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων της κατηγορίας αυτής είχε συμπληρώσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ασφάλισης στον Ο.Γ.Α., το οποίο, όμως, ήταν κάτω των (10) δέκα ετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ισχύουσα και σήμερα διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 3050/2002 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 214/13.9.2002, «Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις») για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης γήρατος αυτοτελώς από τον Ο.Γ.Α. και δη από τον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών απαιτείται, μεταξύ άλλων, η συμπλήρωση δέκα (10) ετών ασφάλισης και καταβολής εισφορών.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα παραπάνω τα λιγότερα των δέκα ετών ασφάλισης δεν επαρκούν νομοθετικά για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης γήρατος, ενώ από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται άλλος τρόπος συνυπολογισμού της ασφάλισής τους αυτής για την χορήγηση αναλογικής έστω σύνταξής τους.

Επειδή, οι πρώην ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α. δικαίως διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν προβλέπεται η προσμέτρηση των καταβληθεισών ασφαλιστικών τους εισφορών προς τον Ο.Γ.Α. στη σύνταξη που δικαιούνται σήμερα.

Επειδή, η πρακτική της μη προσμέτρησης των ως άνω καταβληθεισών εισφορών για την αναλογική καταβολή και επαύξηση των ήδη καταβαλομένων από τον Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην Ο.Α.Ε.Ε.) συντάξεων, είναι προδήλως άδικη, σαφέστατα βλαπτική για την κατηγορία αυτών των μικροσυνταξιούχων και, εντέλει, αντιμετωπίζει τους πολίτες αυτούς κατά άνισο τρόπο εν σχέσει με το σύνολο των ασφαλισμένων.

Επειδή, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσης, ώστε να υπάρξει σχετική μέριμνα για πρώην ασφαλισμένους που σήμερα στερούνται το δικαίωμα αναλογικής συνταξιοδότησής τους.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

⦁ Προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο νομοθετικής άρσης της παραπάνω αδικίας, ούτως ώστε οι πρώην ασφαλισμένοι του Ο.Γ.Α., οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, να δικαιούνται ποσό, αναλογικής με τα πραγματικά έτη ασφάλισής τους στον Ο.Γ.Α, σύνταξης;

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες

Οι αγρότες δεν πάνε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό...

Αγρότες: «Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις» – Η απόφαση...

Την Πέμπτη συνεδριάζει στον Λευκώνα Σερρών η Πανελλαδική Επιτροπή...

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες

Οι αγρότες δεν πάνε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό...

Αγρότες: «Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις» – Η απόφαση...

Την Πέμπτη συνεδριάζει στον Λευκώνα Σερρών η Πανελλαδική Επιτροπή...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Το νέο αεροδρόμιο φέρνει επενδυτικό «πυρετό» στην Κρήτη

Επενδυτικός «πυρετός» υπάρχει στην Κρήτη, ενόψει της λειτουργίας του...

Οι σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις στην Ιατρική για το 2025

Τι ξεχωρίζει το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Journal of the...

«Ελληνική τραγωδία»: Οι φώκιες Monachus monachus κρύβονται σε σπηλιές για να γλυτώσουν από τους τουρίστες

Η μεσογειακή φώκια Μονάχους μονάχους, ένα από τα σπανιότερα...

Πρώτη αιτία θανάτου στην Κρήτη το 2025 οι λοιμώξεις του αναπνευστικού

Εμβολιαστείτε για προστασία, λένε στην εφημερίδα “Πατρίς” οι Δ....