Ηράκλειο: Ένταση και διαμαρτυρίες από φοιτητές έξω από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Ηράκλειο: Ένταση και διαμαρτυρίες από φοιτητές έξω από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων . Φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ηράκλειο, έξω από το Φρούριο …

Φοιτητές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ηράκλειο, έξω από το Φρούριο του Κούλε όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Η σημερινή και τελευταία μέρα της Συνόδου, είχε ιδιαίτερη σημασία λόγω και της παρουσίας του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, γεγονός που επέτρεπε η διαμαρτυρία να λάβει και χαρακτήρα κατά του Νομοσχεδίου Γαβρόγλου για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμφωνώντας μεν με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, ζητώντας όμως ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους.

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Γαβρόγλου, απευθυνόμενος στους πρυτάνεις, έκανε λόγο για μία νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι καταστροφολογίες και ότι η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της.

Μεταξύ άλλων, επανέλαβε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία νέων τμημάτων και την αναβάθμιση των ΤΕΙ, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά επετεύχθη μία συναίνεση που βασίστηκε σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς:

“Έχουμε να κάνουμε με μια νέα αρχιτεκτονική. Καταφέραμε με εντυπωσιακές συναινέσεις να νομοθετήσουμε τα νέα τμήματα και να αναβαθμίσουμε τμήματα των ΤΕΙ, ενώ καταφέραμε να φέρουμε νέα πανεπιστημιακά προγράμματα και διετή προγράμματα σπουδών. Το δια ταύτα είναι αποτέλεσμα συναινέσεων. Συμφωνούμε σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο. Κι αυτό είναι ένας θρίαμβος του διαλόγου ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει”!

Κατά τον Υπουργό είναι “απαράδεκτο ο δημόσιος διάλογος να γίνεται με όρους καταστροφολογίας. Όλες οι προτάσεις να είναι στο τραπέζι”.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις: “Πως θα εδραιωθεί αυτή η πραγματικότητα στο κάθε ίδρυμα. Αυτό έχει περισσότερο σχέση με δομές εξουσίας και συσχετισμούς μέσα στα Πανεπιστήμια.

Ζήτημα δεύτερο, οι θέσεις και η χρηματοδότηση. Έχουμε βρει ένα κονδύλι για την χρηματοδότηση όλων των Πανεπιστημίων, για την ενίσχυση των διοικητικών δομών τους”.

Τα σχόλια είναι κλειστά.