“Κάθε μήνας με lockdown προσθέτει 2 μονάδες ύφεσης της οικονομίας”

“Κάθε μήνας με lockdown προσθέτει 2 μονάδες ύφεσης της οικονομίας”

“Κάθε μήνας με lockdown προσθέτει 2 μονάδες ύφεσης της οικονομίας” τόνισε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τμήματος Ανατολικής Κρήτης Σταύρος Καρτέρης αναφερόμενος στις ολέθριες συνέπειες του lockdown στην οικονομία μας.

Ο κ. Καρτέρης αναφέρθηκε στην επόμενη ημέρα για την Ελληνική οικονομία μετά το Lockdown, αλλά και στην ύφεση που αυξάνεται κατά 2% κάθε μήνα που η χώρα παραμένει σε καθεστώς lockdown.

Επικρατεί αβεβαιότητα, μετά και το δεύτερο lockdown, η ύφεση μπορεί να φτάσει το 10% σε σχέση με το προηγούμενο lockdown που είχε φτάσει στο 6-8%.

Κάθε μήνα δημιουργείται κατ ελάχιστον ύφεση του 2%, και θα επιτείνεται όσο επιβραδύνεται το άνοιγμα της οικονομίας γεγονός που καθιστά αναγκαία την τήρηση των μέτρων που θα σηματοδοτήσουν το άνοιγμα της οικονομίας”, αναφέρει ο κ. Καρτέρης.

Περιγράφοντας την εικόνα που θα επικρατήσει το νέο έτος εφόσον ανοίξει η χώρα, ο κ. Καρτέρης επισημαίνει την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεών και των εργαζομένων μέσω ενέσεων ρευστότητας.

“Θα βρούμε επιχειρήσεις με πολλές κι αυξημένες υποχρεώσεις την επόμενη μέρα που θα ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις που τώρα είναι κλειστές, γι αυτό και θα πρέπει να βρούμε χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω επιχορηγήσεων, όπως για παράδειγμα την επιστρεπτέα.

Το ίδιο ισχύει και σε επίπεδο εργαζομένων. Θα χρειαστούν ενέσεις ρευστότητας σε επιχειρήσεις κι εργαζομένους. “

Μεταξύ άλλων ο κ. Καρτέρης αναφέρθηκε στην σωστή αξιοποίηση του ποσού από το ταμείο ανάκαμψης που θα εκταμιευτεί το πρώτο εξάμηνο του 21, υποστηρίζοντας ωστόσο την ανάγκη, μεταρρυθμίσεων σε δομικούς κλάδους της οικονομίας.

Χρειάζονται όπως υποστηρίζει ορθή διαχείριση κι αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης και παράλληλες μεταρρυθμίσεις, σαν και την επιτροπή Πισσαρίδη που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Χρειάζεται να γίνει ψηφιακός μετασχηματισμός, δημόσιες κι ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς όσο οι τελευταίες μειώνονται τόσο συρρικνώνεται κι η ελληνική οικονομία.

Θα πρέπει γενικότερα να αποφύγουμε την μονοθεματική οικονομία και να αναπτύξουμε κι άλλους τομείς όπως τον πρωτογενή ή τον δευτερογενή προκειμένου να σταματήσουμε να στηριζόμαστε αποκλειστικά στον τουρισμό.

Τα σχόλια είναι κλειστά.