Κρήτη:Χρήση νέων τεχνολογιών στην Ελαιοκαλλιέργεια

Ημερομηνία:

Το ερευνητικό έργο «Βιολογική και Συμβατική ελαιοκαλλιέργεια ποικιλίας Κορωνέικης στην Περιφέρεια Κρήτης. Μελέτη αξιολόγησης με βάση το κόστος παραγωγής» πραγματοποιείται από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (CIHEAM-MAICh) και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης (Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Κρήτη Πράσινη Ανάπτυξη). Στα πλαίσια του έργου, διάρκειας 2 ετών (2020-2021) γίνεται χρήση νέων τεχνολογιών που αναμένεται να εξελίξουν τη μελέτη της ελαιοκαλλιέργειας.

Εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού
Στις 12/6/2021 εγκαταστάθηκε ένας μετεωρολογικός σταθμός από μέλη του μη κερδοσκοπικού φορέα «Καιρών Κρήτες – Cretaweather.gr», στα Κτήματα Φιλίππου του Δημήτρη Σχοινοπλοκάκη στις Λουσακιές Κισσάμου. Ο σταθμός φέρει πλήρες σετ οργάνων και έχει τη δυνατότητα αντικειμενικών καταγραφών δεδομένων που θα εξυπηρετούν τους σκοπούς του ερευνητικού έργου. Την επίβλεψη της εγκατάστασης είχε ο μετεωρολόγος κος Μανώλης Λέκκας.

Ο μετεωρολογικός σταθμός διαθέτει αυτόματη λήψη δεδομένων υψηλής ακρίβειας, πλήθους παραμέτρων όπως θερμοκρασία αέρα, σχετική υγρασία, θερμοκρασία και υγρασία εδάφους, ροή θερμότητας στο έδαφος, ολική ηλιακή και φωτοσυνθετικά ενεργή ακτινοβολία, ανεμοταχύτητα, ανεμοδιεύθυνση και βροχόπτωση. Η καταγραφή των μετεωρολογικών και μικρομετεωρολογικών στοιχείων πραγματοποιείται με χρονικό βήμα δεκαλέπτου και τα δεδομένα θα είναι ελευθέρα στην ιστοσελίδα του Creta Weather.

Σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους

Το Σύστημα μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ / drone) που αποκτήθηκε από το ΜΑΙΧ στα πλαίσια του έργου, χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή φωτογραφιών από ειδική πολυφασματική κάμερα, ικανή να καταγράφει τόσο στο ορατό, όσο και στο υπέρυθρο φάσμα, με μεγάλη χωρική λεπτομέρεια. Με αυτά τα δεδομένα μπορεί να εκτιμάται η φυσική κατάσταση μεμονωμένων δένδρων ελιάς, ο εντοπισμός συμπτωμάτων καταπόνησης στα φύλλα και η διαφοροποίηση της κατάστασης τους σε διάφορα τμήματα της κόμης, αλλά και, μαρκροπρόθεσμα, η εκτίμηση παραγωγής σε πρώιμο στάδιο.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Ευχαριστήρια Επιστολή του Αντιδημάρχου Αρχανών, Μάμα Σφακιανάκη...

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Προγραμματισμού και...

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε 8 ρεθυμνιώτες...

Την τιμητική του στην Βουλή στην σπουδαία εκδήλωση με...

Ευχαριστήρια Επιστολή του Αντιδημάρχου Αρχανών, Μάμα Σφακιανάκη...

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Προγραμματισμού και...

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε 8 ρεθυμνιώτες...

Την τιμητική του στην Βουλή στην σπουδαία εκδήλωση με...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Ευχαριστήρια Επιστολή του Αντιδημάρχου Αρχανών, Μάμα Σφακιανάκη προς τον π. Υπουργό – Βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Προγραμματισμού και...

Δήμος Ηρακλείου:Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαΐου

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσαγκαράκης θα είναι ο Αντιδήμαρχος Υπηρεσίας...

Τέλος στο υπαίθριο ψήσιμο στα πανηγύρια – Μόνο με catering οι εκδηλώσεις

Τέλος στις ψησταριές στα πανηγύρια βάζει ο νέος νόμος...