Τουρισμός: Ρεκόρ πτήσεων τον Ιούλιο με… γκρίνια για τα έσοδα – Τι λένε ξενοδόχοι και επιχειρηματίες της Κρήτης
Έρχονται περισσότεροι τουρίστες από πέρυσι, αλλά μένουν λιγότερο χρονικό διάστημα και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα, λένε οι ξενοδόχοι
Ρεκόρ αυξήσεων για την Κρήτη σημειώθηκε και τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου, αλλά οι επιχειρηματίες του τουρισμού βλέπουν τις προσδοκίες που είχαν για μια καλύτερη σεζόν σε σχέση με πέρυσι, δυστυχώς, να διαψεύδονται. Αλλά μετά το ρεκόρ του Ιουλίου, με το “δεξί” μπήκε και ο Αύγουστος για το αεροδρόμιο Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης”. Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι αφίξεις εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 26,8% και οι αφίξεις εξωτερικού κατά 4,21%!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αερολιμένα του Ηρακλείου, οι αφίξεις έσπασαν το φράγμα των 800.000, καταγράφοντας νέο ρεκόρ επιβατών, αφού “μεταφράζονται” σε αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς που φτάνει στο 4,36%. Για την ακρίβεια, πρόκειται για αφίξεις 723.779 επισκεπτών.
Αναλυτικότερα, τα επίσημα στοιχεία του αερολιμένα της κρητικής πρωτεύουσας δείχνουν αύξηση επιβατών στις απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό τον Ιούλιο που ανέρχεται σε 4,36% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, που “μεταφράζεται” σε 723.779 επισκέπτες. Η άνοδος στις αφίξεις εσωτερικού είναι εντυπωσιακή και φτάνει το 22,9% και 78.000 επιβάτες, σημαντικό ποσοστό από τους οποίους είναι ξένοι τουρίστες. Στο σύνολό τους οι αφίξεις στο Ηράκλειο, που είναι η κύρια πύλη τουριστών στην Κρήτη, σημείωσαν άνοδο τον μήνα που μας πέρασε κατά 5,93%. Εκτιμάται, επίσης, ότι η Κρήτη υποδέχτηκε ένα αριθμό ξένων, που ακύρωσαν τις διακοπές τους στη Ρόδο τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών.
Ποιοι τουρίστες στήριξαν τη Κρήτη
Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, όλες οι κύριες αγορές του εσωτερικού τουρισμού στην Κρήτη κινήθηκαν περίπου στα περυσινά επίπεδα. Η μείωση των προγραμματισμένων θέσεων από Γερμανία για τον Ιούλιο έφτασε στο 3,4%. Σε απόλυτους αριθμούς το νησί επισκέφτηκαν 177.000 Γερμανοί τουρίστες, που παραμένουν πρώτοι, με τεράστια διαφορά από τους δεύτερους, που είναι οι Βρετανοί, και ανήλθαν ελαφρώς μειωμένοι σε 96.500.
Τρίτοι σε αριθμούς επισκεπτών ήταν οι Γάλλοι με 82.200 που κατέγραψαν αύξηση σε σχέση με πέρυσι και ακολούθησαν οι Πολωνοί με 43.000, με την πεντάδα να συμπληρώνουν οι Ολλανδοί. Παραδοσιακά οι Ιταλοί, οι Βέλγοι, οι Ισραηλινοί και οι Αυστριακοί ήρθαν στους ίδιους αριθμούς όπως και πέρυσι, αλλά και οι Τσέχοι και οι Ρουμάνοι. Συνολικότερα, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι επισκέπτες κάθε χρόνο έρχονται από περισσότερες από 45 χώρες.
Τι θα γίνει τον Αύγουστο
Ο Αύγουστος αναμένεται ακόμη πιο ενισχυμένος για την Κρήτη, με τις προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό να φτάνουν τις 680.000, νούμερο που δεν περιλαμβάνει τις πτήσεις που είναι αμιγώς τσάρτερ. Οι θέσεις είναι περισσότερες από ό,τι τον Ιούλιο και δείχνουν αύξηση σε σχέση με πέρυσι κατά 1,1%. Οι Γερμανοί είναι και πάλι πρώτοι με διπλάσια σχεδόν νούμερα από τους Βρετανούς, που είναι δεύτεροι, και ακολουθούν οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί και οι Ισραηλινοί.
Μεγάλη η ανησυχία των ξενοδόχων
Στο μεταξύ, όπως λένε οι ξενοδόχοι του νησιού μας, παρά τις πολύ υψηλές πληρότητες, η μέση παραμονή έχει μειωθεί, και άρα είναι μειωμένες οι διανυκτερεύσεις και κατά συνέπεια τα έσοδα. Η μείωση στη μέση παραμονή σημαίνει ότι οι επισκέπτες επιλέγουν να μείνουν λιγότερο χρόνο προκειμένου να μειώσουν το κόστος του πακέτου. Μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης και πρόεδρος των ξενοδόχων του Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, τόνισε ότι «το ότι έρχεται παραπάνω κόσμος… έρχεται… Αλλά δεν υπάρχουν σε σχέση με πέρυσι οι παραπάνω διανυκτερεύσεις. Εμείς στο Ρέθυμνο είμαστε ο μοναδικός νομός και ο μοναδικός σύλλογος πανελλαδικά που τηρεί αρχεία τώρα και 19 χρόνια στις διανυκτερεύσεις. Σε σχέση, λοιπόν, με πέρυσι τον Απρίλιο καταγράψαμε οριακές καταστάσεις. Τον Μάιο είχαμε συν 10,91% περισσότερες διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία του νομού. Τον Ιούνιο είχαμε -15,98%. Και τον Ιούλιο 3,5% περισσότερες διανυκτερεύσεις. Φαίνεται ξεκάθαρα όμως από τα ξενοδοχεία ότι υπάρχει μια διολίσθηση των πελατών από τις υψηλότερες κατηγορίες στις χαμηλότερες και αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής ένδειας που βιώνει αυτή τη στιγμή ο Ευρωπαίος πολίτης», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού μας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Ευρωπαίος πολίτης έχει χάσει κατά κανόνα το 30% της αγοραστικής του δύναμης και αναγκάζεται να προσαρμόζεται οικονομικά πλέον. Και το οικονομικό είναι το πρώτο στοιχείο επιλεξιμότητας ενός ξενοδοχείου. Και όχι όπως ήταν παλιότερα η χλιδή και η ποιότητα. Πρώτα κοιτάζει το οικονομικό για να δει αν μπορεί να το πληρώσει. Όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν ξενοδοχεία στην Ελλάδα, διάλεξαν άλλους προορισμούς, όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος – η οποία πλέον δεν έχει μόνο χειμερινό τουρισμό αλλά έχει και καλοκαιρινό – η Τυνησία, το Μαρόκο, αλλά ακόμα-ακόμα και η Ισπανία, η οποία έχει φτηνότερο αεροπορικό εισιτήριο απ’ ό,τι έχει η Κρήτη…».
Στο σημείο αυτό ο κ. Τσακαλάκης φέρνει το εξής παράδειγμα: «Πελάτες μας τον μήνα Μάιο ήταν να έρθουν Κρήτη από Μόναχο και τους ζητήθηκαν 800 ευρώ, στο εισιτήριο τσάρτερ παρακαλώ, πηγαινέλα Μόναχο-Ηράκλειο. Όταν με 800 ευρώ πάει σε ένα φουλ πεντάστερο ξενοδοχείο, με all inclusive…Αυτούς λοιπόν τους χάσαμε, ενώ αυτοί που μπόρεσαν να έρθουν αναγκάστηκαν να χαμηλώσουν τον πήχη των απαιτήσεών τους και να πάνε σε φτηνότερα ξενοδοχεία… Έτσι, τα 2στερα και 3στερα είναι αυτά που πήραν τη μεγάλη “μερίδα του λέοντος” των επισκεπτών. Από ’κει και μετά, αυτό που μας προβληματίζει είναι το τι θα γίνει του χρόνου…».
Ο Μανόλης Τσακαλάκης αναφέρεται στην απόφαση της Ε.Ε. να σταματήσει την επιδότηση του ρεύματος στα νοικοκυριά και, από την άλλη πλευρά, έχουμε τις νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και σε όλα όσα εξαρτώνται από την ενέργεια…
Προβληματισμός και στην εστίαση
Έτσι, αναλόγως και η κίνηση στα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα της Κρήτης εξακολουθεί να κρίνεται από τους επαγγελματίες ως μη ικανοποιητική. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Εστίασης και Επισιτισμού του νομού Ηρακλείου, Γιώργο Μαργαριτάκη, «ο Αύγουστος πάει καλά. Αλλά δε φτάνει μόνο ο Αύγουστος. Εμείς στα μαγαζιά μας έχουμε κίνηση. Αλλά τα έξοδα είναι πολλά. Και η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Εγώ που έχω 25 χρόνια μαγαζί, μπορώ να σας πω ότι έχουν ακριβύνει τα πάντα… Μπαίνεις στο σούπερ-μάρκετ και κάνεις τον σταυρό σου. Και αυτό το κόστος έχει κάνει και τη δική μας τη δουλειά πάρα πολύ δύσκολη…».
Καταλήγοντας, ο Γιώργος Μαργαριτάκης λέει ότι «οι Έλληνες είναι πιο καλοί πελάτες όταν μπαίνουν στα καταστήματά μας… Σε αντίθεση με τους τουρίστες, ο Έλληνας έχει την όρεξη να ξοδέψει περισσότερα… Αλλά και πάλι, πόσο να αντέξει και ο Έλληνας όλη αυτή την ακρίβεια; Θεωρώ ότι το φθινόπωρο που θα έρθει θα είναι πολύ δύσκολο για όλους…».https://www.neakriti.gr/
Τα σχόλια είναι κλειστά.