Απειλή για νέα πανδημία από κοκτέιλ ιών

Ημερομηνία:

Το επίπεδο του συναγερμού είναι τόσο υψηλό όσο και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βραζιλία. Υπεύθυνο είναι ένα κοκτέιλ ιών που δρουν ταυτόχρονα από διαφορετικά μέτωπα προς έναν κοινό στόχο: να εξαπλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο δάγκειος πυρετός, που έχει ήδη προκαλέσει 1,3 εκατομμύριο λοιμώξεις. Υπάρχουν όμως κι άλλοι: ο ιός Ζίκα, καθώς και ο ιός Chikungunya, που σηκώνουν πάλι κεφάλι. Τόσο, ώστε να έχουν θέσει το Ρίο ντε Ζανέιρο, το Σάο Πάολο και συνολικά έξι πολιτείες της Βραζιλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ενας συναγερμός που επηρεάζει επίσης την Αργεντινή αλλά θα μπορούσε να επεκταθεί και στην Ευρώπη: όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, «χρειάζεται μόνο μία αεροπορική πτήση για να φτάσει αυτό το ιικό κοκτέιλ στην Ιταλία, που έχει ενεργοποιήσει ως εκ τούτου ελέγχους στα αεροδρόμια και προβαίνει σε απολυμάνσεις των αεροσκαφών, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης».

Η κατάσταση στη Βραζιλία έχει ως εξής: καταρχήν, έχει κηρύξει SOS όσον αφορά τον δάγκειο πυρετό, αφού μετράει 1,3 εκατομμύρια μολύνσεις, 330 επιβεβαιωμένους θανάτους και 767 ύποπτους θανάτους που διερευνώνται από το υπουργείο Υγείας. Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, η Βραζιλία κατέγραψε κατά μέσο όρο 19.544 κρούσματα την ημέρα, αριθμός κατά 390% υψηλότερος από ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Ανησυχία όμως προκαλεί εκ νέου και ο ιός Ζίκα, με 1.035 κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό από το 2019. Και ο δάγκειος πυρετός, και ο ιός Ζίκα, και ο ιός Chikungunya μεταδίδονται από μολυσμένα κουνούπια του είδους Aedes aegypti. Οπως δήλωσε όμως στη Repubblica ο ιολόγος Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο, ιατρικός διευθυντής στο Νοσοκομείο Galeazzi του Μιλάνου, ο κίνδυνος «εισαγωγής» των λοιμώξεων είναι υψηλός.

«Αυτός ο αριθμός κρουσμάτων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας ευρύτερης κατάστασης», επεσήμανε. «Οι χώρες αυτές, η Βραζιλία, η Αργεντινή, έχουν το κουνούπι Adedes aegypti, συγκεκριμένο έντομο – φορέα των ιών του δάγκειου πυρετού και του Ζίκα. Στην Ιταλία [όλη τη Νότια Ευρώπη, στην πραγματικότητα] το ίδιο έργο επιτελεί το κουνούπι τίγρης. Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στο Βένετο, το Λάτσιο και τη Λομβαρδία (η Ιταλία μέτρησε τον τελευταίο χρόνο 82 αυτοφυή κρούσματα δάγκειου πυρετού, καθώς και 280 εισαγόμενα κρούσματα, από ταξιδιώτες που επέστρεφαν από μέρη όπου ενδημεί η νόσος) δείχνουν πως, δυστυχώς, το δικό μας κουνούπι τίγρης, που έχει πια γίνει ένα από τα κυρίαρχα, έχει την ικανότητα να μεταδώσει την ασθένεια».

Παρότι λοιπόν το κουνούπι Aedes aegypti δεν είναι παρόν στην Ιταλία, ούτε στη χώρα μας, οι ιοί μπορούν να μεταφερθούν από τα «τοπικά» κουνούπια: αρκεί να έχουν τσιμπήσει ένα άτομο που έχει μολυνθεί ώστε να μεταδώσουν τον δάγκειο πυρετό.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Λεβαδειακός – ΟΦΗ 0-1: Ψυχή, πάθος και...

Με εμφάνιση υψηλής αγωνιστικής έντασης και ψυχικής ανθεκτικότητας, ο...

Σήμερα η μεγάλη μέρα του ΟΦΗ για...

Με φόντο μια ιστορική πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου...

Λεβαδειακός – ΟΦΗ 0-1: Ψυχή, πάθος και...

Με εμφάνιση υψηλής αγωνιστικής έντασης και ψυχικής ανθεκτικότητας, ο...

Σήμερα η μεγάλη μέρα του ΟΦΗ για...

Με φόντο μια ιστορική πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Γεμάτοι στρες οι σημερινοί έφηβοι – Βοηθά πολύ εάν «ξεκολλήσουν» από τις οθόνες

Παιδιά μεγάλωσαν με οθόνες στο χέρι και κοινωνική απομόνωση...

Πιέσεις σε παραγωγή και τιμές – Δύσκολη χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης

Η μειωμένη παραγωγή πιέζει φέτος τα έσοδα για τους...

e-ΕΦΚΑ: Καταβολή αναδρομικών ποσών σε 7.926 συνταξιούχους

Οι πληρωμές αφορούν συντάξεις, λόγω θανάτου, γήρατος και αναπηρίας. Πραγματοποιήθηκε...