Τι είναι η χρόνια φλεγμονή, τι κινδύνους κρύβει και ποια είναι η διατροφή που την προλαμβάνει

Ημερομηνία:

Στη σημερινή εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας Vita», κεντρική θεματική ήταν το πολύ σοβαρό πρόβλημα της φλεγμονής στο οποίο λανθασμένα δεν δίνουμε αρκετή βαρύτητα. Η χρόνια φλεγμονή λειτουργεί στο σώμα μας χωρίς να την αντιλαμβανόμαστε και δημιουργεί προβλήματα υγείας, κάποια εκ των οποίων είναι πολύ σοβαρά.

Τι είναι η χρόνια φλεγμονή

«Η χρόνια φλεγμονή βρίσκεται πίσω από τα χρόνια νοσήματα. Έχουμε οξεία φλεγμονή όταν έχουμε κάποιο τραυματισμό ή κάποια λοίμωξη. Ο οργανισμός ενεργοποιεί το αμυντικό του σύστημα για να την αντιμετωπίσει. Αυτή μπορεί να διαρκέσει έως 6 εβδομάδες. Όταν συνεχίζει πάνω από 6 εβδομάδες έχουμε τη χρόνια φλεγμονή, όπου ο οργανισμός αρχίζει να καταστρέφει τα ίδια του τα κύτταρα», είπε η βιοπαθολόγος Μαρία Ψωμά, η οποία ήταν καλεσμένη στην εκπομπή του MEGA.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι αόριστα και περιλαμβάνουν την χρόνια κόπωση, τις άφθες στο στόμα, τα δερματικά νοσήματα και την παχυσαρκία. Ωστόσο, μέσω αιματολογικών εξετάσεων, μπορεί κανείς να εντοπίσει μια χρόνια φλεγμονή σε περίπτωση που υπάρχει στο σώμα καθώς υπάρχουν δείκτες που βοηθούν έναν γιατρό να οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα.

Ποια διατροφή προτείνεται

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το χαρακτηριστικό πρότυπο για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής, καθώς είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες. Η διατροφή μας είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη, αλλά και σε περιπτώσεις όπως αυτή της αρθρίτιδας, καθώς ελαχιστοποιεί χρόνιους πόνους, σύμφωνα με τη Μαρία Ψωμά.

Μάλιστα, σύμφωνα με την καλεσμένη της εκπομπής, η διατροφή αποτελεί ενός τύπου επένδυση στο μέλλον. Αυτή προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνου, αυτοάνοσα νοσήματα, γιατί συγκεκριμένα οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα.

Η «γρίζα ζώνη»

Υπάρχουν τροφές οι οποίες όμως, παρότι περιέχουν φυτικές ίνες, δεν είμαστε ακόμη σίγουροι για το αν δρουν ευεργετικά στον οργανισμό. Τέτοιες τροφές είναι η πατάτα, η μελιτζάνα και η ντομάτα και η λύση φαίνεται να είναι να καταναλώνονται με μικρότερη συχνότητα. Τέλος, ακόμη και οι τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά θα πρέπει να έχουν ένα μέτρο στη διατροφή μας, καθώς η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Εγκέφαλος: Ποιες τροφές δεν θα έτρωγε ποτέ...

Αυτά είναι τα νόστιμα αλλά όχι και τόσο αθώα...

Η νόσος Αλτσχάιμερ αντιστράφηκε σε ποντίκια χάρη...

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Signal Transduction and Targeted...

Εγκέφαλος: Ποιες τροφές δεν θα έτρωγε ποτέ...

Αυτά είναι τα νόστιμα αλλά όχι και τόσο αθώα...

Η νόσος Αλτσχάιμερ αντιστράφηκε σε ποντίκια χάρη...

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Signal Transduction and Targeted...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Στην… κατάψυξη τα όρια συνταξιοδότησης έως το 2030

Οι 5 λόγοι που θα διατηρήσουν σταθερά και το...

Ηγουμενίτσα: Το λιμενικό διέσωσε 50χρονο από σκάφος που βυθιζόταν – Είχε μαζί του 135 κιλά κάνναβης

Δύτες βρήκαν τις συσκευασίες ναρκωτικών στο βυθισμένο σκάφος –...

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου… προειδοποιεί

Οδηγίες προς τους πολίτες. Οδηγίες προς τους πολίτες εξέδωσε το...

Τραγωδία στα Χανιά: Νεκρός ο άνδρας μετά τους πυροβολισμούς στη Γιορτή Κάστανου στο Έλος

Άνδρας άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά έναν παρευρισκόμενο γιορτή του...