ΟΠΕΚΕΠΕ: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές σε αγρότες και κτηνοτρόφους – Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι

Ημερομηνία:

Την Παρασκευή αναμένεται να πληρωθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, με τους αγρότες και κτηνοτρόφους να λαμβάνουν το 70% του ποσού.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή της προκαταβολής, της βασικής ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του enikonomia.gr στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν την Παρασκευή το απόγευμα. Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι πληρωμές μετατίθενται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Πρόκειται για την προκαταβολή ύψους 70% της βασικής ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους με την πληρωμή του υπόλοιπου 30% να προγραμματίζεται για το τέλος Δεκεμβρίου.

Έκτακτη ενίσχυση

Την ίδια στιγμή, μια στοχευμένη δέσμη μέτρων τίθεται σε ισχύ για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ευλογιά και την πανώλη, καθώς ενεργοποιείται το πακέτο ενισχύσεων που είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 56 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στόχος είναι η άμεση ανακούφιση των εκμεταλλεύσεων που βρέθηκαν αντιμέτωπες με σοβαρές απώλειες ζωικού κεφαλαίου, αλλά και με το αυξημένο κόστος ζωοτροφών λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Με το νέο πακέτο ενισχύσεων, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, εξασφαλίζοντας ότι οι πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες θα μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής:

(α) Αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος για θανατωθέντα ζώα ύψους 28,5 εκατ. ευρώ, με ύψος αποζημίωσης 70 ευρώ για πρόβατα και αίγες άνω των 6 μηνών και 35ευρώ για αρσενικά ζώα και αμνοερίφια.

(β) Επέκταση της αποζημίωσης για ζωοτροφές με επιπλέον καταβολή 50% της αρχικής ενίσχυσης, με κόστος 27,5 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα καταβολής των έκτακτων ενισχύσεων, τα Υπουργεία συνεργάζονται ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν στα τέλη του έτους.

Σημειώνεται ότι έχουν μεταφερθεί στις Περιφέρειες 48 εκατ. ευρώ για θανατώσεις ζώων με βάση τη μοναδιαία αξία και οι καταβολές συνεχίζονται από τις Περιφέρειες, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα και έχουν καταβληθεί 45 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές και αναμένεται να καταβληθούν επιπλέον περίπου 10 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα κατόπιν ολοκλήρωσης των ελέγχων.

Με βάση τα ανωτέρω η συνολική ενίσχυση των κτηνοτροφικών μονάδων συνδεόμενη με την πανώλη και την ευλογιά αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ.

Εκτιμάται ότι δικαιούχοι είναι περίπου 2.200 εκτροφείς που έχουν θανατώσει περίπου 450.000 ζώα. Η μέση αποζημίωση ανά εκτροφέα εκτιμάται σε περίπου 13.000 ευρώ.

Καταχώρηση ΙΒΑΝ στο myAADE

Παράλληλα, να δηλώσουν λογαριασμό IBAN προκειμένου να λαμβάνουν με ταχύτητα και ασφάλεια τις επιστροφές ή τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, καλεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους πολίτες, ενόψει των καταβολών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Περισσότεροι από 100.000 δικαιούχοι που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ θα ενημερωθούν και με προσωπικό μήνυμα.

Πώς δηλώνετε ΙΒΑΝ;

Συνδέεστε με τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet στην ψηφιακή πύλη myAADE (myAADE.gov.gr).
Επιλέγετε Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ.
Καταχωρείτε τον λογαριασμό σας, αφού προηγουμένως βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργός και στο όνομά σας.

Γιατί είναι σημαντικό;

Περίπου 70.000 δικαιούχοι επιστροφής φόρου και 30.000 δικαιούχοι επιδότησης ενοικίου αναμένουν άμεση πίστωση στους λογαριασμούς τους, ενώ δεν έχουν δηλώσει λογαριασμό ΙΒΑΝ. Η δήλωση ΙΒΑΝ εξασφαλίζει την ομαλή ολοκλήρωση των πληρωμών, αποφεύγοντας άσκοπες καθυστερήσεις.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αλλάζει ο καιρός: Έντονη κακοκαιρία αύριο στην...

Η χώρα μπαίνει σε τροχιά κακοκαιρίας από την Παρασκευή,...

Πανελλήνιες 2026: Από την Παρασκευή οι αιτήσεις...

Από την Παρασκευή (28/11) ανοίγει η υποβολή αιτήσεων –...

Αλλάζει ο καιρός: Έντονη κακοκαιρία αύριο στην...

Η χώρα μπαίνει σε τροχιά κακοκαιρίας από την Παρασκευή,...

Πανελλήνιες 2026: Από την Παρασκευή οι αιτήσεις...

Από την Παρασκευή (28/11) ανοίγει η υποβολή αιτήσεων –...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πανελλήνιες 2026: Από την Παρασκευή οι αιτήσεις για συμμετοχή

Από την Παρασκευή (28/11) ανοίγει η υποβολή αιτήσεων –...

Χανιά: Επιτέθηκε στον πατέρα του με 50 μαχαιριές επειδή… τον είδε στο καφενείο

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης μετέτρεψε την κατηγορία σε...

Γιατί απαιτείται άμεση καταχώρηση του IBAN στο myAADE: Η Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξηγεί

Απαιτείται καταχώρηση ΙΒΑΝ στο myAADE για άμεση καταβολή επιστροφών...