Απλήρωτοι οι νέοι κτηνοτρόφοι στο Ρέθυμνο, επειδή τα πρόβατά τους είναι … ανήλικα!

Απλήρωτοι οι νέοι κτηνοτρόφοι στο Ρέθυμνο, επειδή τα πρόβατά τους είναι … ανήλικα! Στην αναμονή για να πληρωθούν είναι αρκετοί κτηνοτρόφοι στην Κρήτη ……

Στην αναμονή για να πληρωθούν είναι αρκετοί κτηνοτρόφοι στην Κρήτη, κάτω των 40 ετών, οι οποίοι μπήκαν για πρώτη φορά στον κλάδο

Με τις αιτήσεις λοιπόν που κατέθεσαν οι νέοι κτηνοτρόφοι και στην Κρήτη για Ενιαία Ενίσχυση, περίμεναν να πληρωθούν, χωρίς όμως να τους καταβληθεί κάποιο ποσό, πέρα από την εξισωτική αποζημίωση.

Οι κτηνοτρόφοι αυτοί είχαν κάνει κανονικά δηλώσεις για τα στρέμματα που κάνουν χρήση, με την Περιφέρεια να τις εγκρίνει. Όμως οι κτηνοτρόφοι αυτοί δεν πληρώθηκαν, με το κριτήριο να είναι η ηλικία του ποιμνίου τους, η οποία ήταν κάτω του ενός έτους.

Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώθηκαν οι αιτήσεις που είχαν μέσα ζώα άνω του ενός έτους. Πληρώθηκαν δηλαδή οι κτηνοτρόφοι που είχαν Μητρώο στο Κτηνιατρείο με πρόβατα. Οι αιτήσεις των κτηνοτρόφων αντίστοιχα που είχαν γίνει με αρνιά, δηλαδή με ζώα κάτω του ενός έτους δεν πληρώθηκαν, αλλά είναι στην αναμονή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά επικράτησε ένα μπάχαλο, με τους νέους κτηνοτρόφους να νομίζουν ότι τα χρήματα αυτά χαθήκανε. Επειδή όμως πληρώθηκαν την εξισωτική αποζημίωση και καλύφθηκαν τα ποσά με βάση τα αρνιά που είχαν δηλώσει, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων ερεύνησαν το ζήτημα και διαπίστωσαν πως το όλο ζήτημα προέκυψε λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων.

Το θέμα λοιπόν είναι ότι θα πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι, χωρίς να είναι γνωστό βέβαια πότε θα γίνει η πληρωμή αυτή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 15 Γενάρη και έπειτα – με καταληκτική ημερομηνία τα τέλη του μήνα – είναι πιθανό να γίνει η πληρωμή.

Μέχρι τότε είναι σε «αναμμένα κάρβουνα» πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι που κατέθεσαν τις αιτήσεις για νέα δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα.

Στο Ρέθυμνο και ειδικά στο Μυλοπόταμο εμφανίζονται οι περισσότερες περιπτώσεις νέων κτηνοτρόφων που περιμένουν να πληρωθούν.

Μιλάμε για περίπου το 70% των δικαιούχων που είδαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να τους βγάζει τα στρέμματα που δικαιούνται σε σχέση με τα ζώα που δήλωσαν, αναγνωρίζοντας τους, ουσιαστικά. Ένα ποσό που ξεπερνά το 1 εκ. ευρώ.

Για αυτό και ο κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, μέλος της ΟΑΣΝΗ είναι καθησυχαστικός, λέγοντας πως το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι πληρωμές αυτές.

Ανδρέας Κριτσωτάκης // ekriti

Τα σχόλια είναι κλειστά.