Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου: Διάλεξη καθηγητή Donald Haggis, Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

Ημερομηνία:

«Ανασκαφές στον Αζοριά και η δομή της αρχαϊκής πόλης στην Κρήτη»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σας προσκαλεί την Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025, 7 μ.μ. στη διάλεξη της περιοδικής έκθεσης ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ: Ο Κόσμος της Αρχαϊκής Κρήτης.

Έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε τον Donald Haggis, Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Διακεκριμένο Καθηγητή Ελληνικών Σπουδών Nicholas A. Cassas στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, καθώς και Διευθυντή των ανασκαφών στον Αζοριά.

Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά.
Ο Αζοριάς στο Καβούσι Λασιθίου, ανοίγει διάπλατα ένα παράθυρο στην κατανόηση της Κρήτης κατά την αρχαϊκή περίοδο. Αποτελεί το μοναδικό διατηρημένο αρχαϊκό αστικό κέντρο στην Κρήτη, το οποίο καλύπτει ολόκληρο τον κρίσιμο 6ο αιώνα π.Χ. Ο ξαφνικός και οργανωμένος τρόπος εγκατάλειψης της πόλης στις αρχές του 5ου αιώνα επέτρεψε να διατηρηθούν σπάνια τεκμήρια της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της εποχής.

Η ομιλία του καθηγητή Donald Haggis θα φωτίσει τις τελευταίες δεκαετίες του 7ου αι. όταν ο οικισμός μετασχηματίστηκε ριζικά δίνοντας τη θέση του σε μια νέα αστική πραγματικότητα, την «πόλιν», με δημόσιους χώρους, νέες μορφές αρχιτεκτονικής και ξεκάθαρη αστική δομή.

Πότε γεννιέται μία πόλη και πώς μπορούμε να το δούμε αρχαιολογικά;

Ημερομηνία: Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025
Ώρα: 19:00
Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – Αίθουσα Διαλέξεων
Είσοδος ελεύθερη

Η διάλεξη θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του καναλιού του Μουσείου στο YouTube.

Λαβή πίθου με ετεοκρητική επιγραφή: ΞΡΤΑΚ. Τέλη 6ου αι. π.Χ. Αζοριάς Λασιθίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου. Εκτίθεται στην περιοδική έκθεση ΕΚΑΤΟΜΠΟΛΙΣ: Ο Κόσμος της Αρχαϊκής Κρήτης (©ΥΠΠΟ/ΟΔΑΠ/Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου).

Donald Haggis
(σύντομο βιογραφικό)

Ο Donald Haggis είναι Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Διακεκριμένος Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών Nicholas A. Cassas στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill. Είναι επίσης Διευθυντής των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Αζοριά, στην ανατολική Κρήτη, υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Ο καθηγητής Haggis δραστηριοποιείται ερευνητικά και ανασκαφικά στην Κρήτη τα τελευταία σαράντα χρόνια, συμμετέχοντας σε προγράμματα της Αμερικανικής και της Βρετανικής Σχολής στην Αθήνα, καθώς και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου.
Η παρούσα έρευνά του επικεντρώνεται στη δομή των οικισμών του Αιγαίου κατά την Εποχή του Χαλκού και την Εποχή του Σιδήρου, με έμφαση στην προανακτορική, πρωτοανακτορική και πρώιμη εποχή του Σιδήρου στην Κρήτη, και στις πολιτισμικές εξελίξεις που προηγήθηκαν της ανάδυσης σύνθετων κοινωνιών, όπως αυτές που εκπροσωπούν τα μινωικά ανάκτορα και οι ελληνικές πόλεις.

Το ανασκαφικό του έργο έχει χρηματοδοτηθεί από σημαντικούς οργανισμούς, όπως τα εξής: National Endowment for the Humanities, National Science Foundation, National Geographic Society, American Philosophical Society και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Κλειστό το ΚΕΠ Ελευθερίου Βενιζέλου του Δήμου...

Από τη Διεύθυνση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του...

Σε επιφυλακή οι Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου...

Κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες και μέριμνα για τα...

Κλειστό το ΚΕΠ Ελευθερίου Βενιζέλου του Δήμου...

Από τη Διεύθυνση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του...

Σε επιφυλακή οι Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου...

Κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες και μέριμνα για τα...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
DOLE Μπανάνες 300Χ250
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Δήμος Μινώα Πεδιάδας:Από τις 4-24 Αυγούστου το 2ο Φεστιβάλ «Ο Κύκλος του Πολιτισμού»

Από το Βυζάντιο στην Ενετοκρατία στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας» Ο...

Κλειστό το ΚΕΠ Ελευθερίου Βενιζέλου του Δήμου Χανίων: Από σήμερα, 21/07 έως την Τετάρτη, 23/07

Από τη Διεύθυνση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) του...

Σε επιφυλακή οι Υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου λόγω καύσωνα

Κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες και μέριμνα για τα...

Εργατικό δυστύχημα σε ξενοδοχείο του Ρεθύμνου – Νεκρός 30χρονος από ηλεκτροπληξία

Ο άτυχος εργαζόμενος χτυπήθηκε από ρεύμα και έχασε την...