Η άσκηση που βοηθάει στην πρόληψη των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ

Τα σωματικά οφέλη αυτής της άσκησης περνούν σε δεύτερη μοίρα, όπως αποδεικνύει έρευνα στις ΗΠΑ.

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ έχουν συνήθως συσσώρευση πλακών β-αμυλοειδούς, μιας τοξικής πρωτεΐνης, στον εγκέφαλο.

Είναι γνωστό ότι η γυμναστική βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό, όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά.

Η εκτόνωση μέσω της άθλησης είναι σημαντική για όλους μας, αφού μας αποτρέπει από το να εκτονωθούμε στους γύρω μας ή μέσω διαφόρων ανθυγιεινών συνηθειών, ενώ ενισχύει και μια σειρά από αντιδράσεις του αίματος και του εγκεφάλου.

Ωστόσο, από ό,τι έδειξε μελέτη στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης που ανακουφίζει από συμπτώματα του Αλτσχάιμερ. Και αυτή είναι η προπόνηση αντίστασης.

Ας δούμε ποια είναι η σχέση της προπόνησης που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για αύξηση της μυϊκής μάζας, με την (μη) απώλεια της μνήμης.

Μειώνει τη συσσώρευση των τοξικών πλακών β-αμυλοειδούς

Τα άτομα με Αλτσχάιμερ έχουν συνήθως συσσώρευση πλακών β-αμυλοειδούς, μιας τοξικής πρωτεΐνης, στον εγκέφαλο.

Τα ποντίκια που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μια γενετική μετάλλαξη που προκαλούσε συσσώρευση β-αμυλοειδών πλακών, αντικατοπτρίζοντας τα άτομα με Αλτσχάιμερ.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες προπόνησης αντιστάσεων που περιελάμβανε σκάλες και βάρη, η συσσώρευση μειώθηκε.

Μειώνει την κορτικοστερόνη

Η μελέτη παρατήρησε επίσης ότι μετά την προπόνηση με αντιστάσεις, τα επίπεδα της ορμόνης κορτικοστερόνης στα ποντίκια ήταν χαμηλότερα.

Η κορτικοστερόνη είναι ισοδύναμη με την κορτιζόλη στους ανθρώπους, η οποία παράγεται όταν ο οργανισμός βρίσκεται υπό πίεση και συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Βοηθά με το άγχος

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η προπόνηση αντίστασης μείωσε και το άγχος στα πειραματόζωα.

Τα άτομα με άνοια και Αλτσχάιμερ είναι συχνά ταραγμένα ή αγχωμένα λόγω των αλλαγών στη ζωή ή της απογοήτευσης που προκαλεί το γεγονός ότι δεν μπορούν να ανακαλέσουν κάτι, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Πρόσθετα οφέλη

Ενώ η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της απώλειας μνήμης, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους η προσθήκη αυτού του τύπου άσκησης στη ρουτίνα μας είναι ευεργετική.

Η προπόνηση με αντιστάσεις, προτείνεται από τους κορυφαίους προπονητές και είναι ιδιαίτερα εύκολη για το σπίτι, ενώ την περίοδο της πανδημίας, έγινε πιο δημοφιλής από ποτέ.

Αυξάνει τη μυϊκή μάζα και δύναμη, βοηθά στη βελτίωση της ισορροπίας, ενισχύει την οστική πυκνότητα και μπορεί να ενισχύσει τις συνδέσεις στον εγκέφαλο.

https://www.oneman.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.