Γυμναστική: Γιατί είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ανδρών

Νέα έρευνα μας δίνει άλλον έναν καλό λόγο να βάλουμε τη γυμναστική στη ζωή μας.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως η γυμναστική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες κατά 35%.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως η γυμναστική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες κατά 35%.

Συγκεκριμένα, το τζόκινγκ, το ποδήλατο και η κολύμβηση φάνηκαν να είναι τα πιο αποτελεσματικά είδη προπόνησης.

Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα.

Η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, το ύψος και τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 57.652 ανδρών, σε  συνδυασμό με πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους και αποτελέσματα από τουλάχιστον δύο καρδιοαναπνευστικά τεστ.

Οι μετρήσεις καρδιοαναπνευστικής ικανότητας καταγράφηκαν με βάση την ποσότητα οξυγόνου που χρησιμοποιεί το σώμα ενώ ασκείται όσο το δυνατόν πιο «σκληρά».

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το αν αυτή αυξήθηκε περισσότερο από 3%, έπεσε κατά περισσότερο από 3% ή παρέμεινε σταθερή σε βάθος χρόνου.

Οι ομάδες χαρακτηρίστηκαν ως χαμηλής, μέτριας και υψηλής αναπνευστικής ικανότητας.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 7 ετών, 592 άνδρες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη και 46 πέθαναν από τη νόσο.

Εκείνοι των οποίων η φυσική κατάσταση είχε βελτιωθεί κατά 3% ετησίως είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την ασθένεια σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η φυσική κατάσταση είχε μειωθεί, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό «BMJ».

Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής που είναι στο χέρι μας να κάνουμε

Οι ερευνητές από τη Σουηδική Σχολή Επιστημών Αθλητισμού και Υγείας δήλωσαν ότι τα ευρήματα τονίζουν τον σημαντικό ρόλο της ενσωμάτωσης της γυμναστικής στην καθημερινή μας ζωής για την αύξηση της καρδιοαναπνευστικής αντοχής (CRF) και την επίτευξη μιας καλής φυσικής κατάστασης.

Ο Σάιμον Γκρίβεσον, βοηθός διευθυντή έρευνας στον «Prostate Cancer UK», οργανισμό έρευνας, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης για τον καρκίνο του προστάτη, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έρευνα που επιβεβαιώνει και προσθέτει νέες γνώσεις σε προηγούμενες μελέτες που δείχνουν πιθανές σχέσεις μεταξύ της άσκησης και της χαμηλότερης πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Η διατήρηση της φόρμας ενός ατόμου και η ισορροπημένη διατροφή ωφελεί τη συνολική υγεία και ευεξία ανδρών και γυναικών.

Είναι ευρέως γνωστό ότι το να έχει κανείς υψηλότερο επίπεδο καρδιοαναπνευστικής ικανότητας είναι σημαντικό για τη μακροζωία του και μπορεί να είναι προστατευτικό έναντι ορισμένων ασθενειών».

Πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο καρκίνος του προστάτη σύμφωνα με το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου)

Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά, επομένως μπορεί να μην υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος τον έχει για πολλά χρόνια.

Ορισμένοι ασθενείς μπορούν να θεραπευτούν εάν η ασθένεια αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια.

Αν όμως διαγνωστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν έχει εξαπλωθεί, τότε η θεραπεία περιστρέφεται γύρω από την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το τι προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη, αλλά η ηλικία, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης είναι γνωστοί κίνδυνοι.

Καρκίνος: Ποιοι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από 17 διαφορετικούς τύπους του;

Τα σχόλια είναι κλειστά.