AstraZeneca: Απέσυρε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Σαν κεραυνός εν αιθρία έσκασε στην Ευρώπη, η απόφαση του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο που παρασκεύαζε για τον κορωνοϊό και με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι.

Εμφανίστηκε μαζί με τα εμβόλια άλλων εταιρειών ως σανίδα σωτηρίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που προκάλεσε τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Γρήγορα βρέθηκε αντιμέτωπο με καταγγελίες για σοβαρές παρενέργειες που προκαλούσε η χορήγηση του. Το αρνιόταν κατηγορηματικά. Μέχρι σήμερα που η εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε την απόσυρση του εμβολίου της από την παγκόσμια αγορά.

Η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο λόγος για την απόσυρση του εμβολίου είναι καθαρά εμπορικός, καθώς τα εμβόλια των άλλων εταιρειών είναι επικαιροποιημένα και στοχεύουν σε νέες παραλλαγές, κάτι που δεν συμβαίνει με το σκεύασμα της AstraZeneca. Η απόφαση όμως έρχεται τη στιγμή που ο φαρμακευτικός γίγαντας έχει μηνυθεί σε ομαδική αγωγή με τους ισχυρισμούς ότι το εμβόλιο του προκάλεσε θάνατο και σοβαρές παρενέργειες σε δεκάδες περιπτώσεις.

Άλλωστε και η AstraZeneca έχει παραδεχθεί σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της για τον κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες.

Αν και το εμβόλιο κρίθηκε συνολικά ασφαλές και αποτελεσματικό, εμπεριείχε τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία. Στην Ελλάδα περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ένας από αυτούς και ο 35χρονος Αλέξανδρος Μεταξάκης. Όπως είπε μιλώντας στο MEGA, το εμβόλιο του προκάλεσε δύο θρομβώσεις.

Βολές κατά πάντων για τη χορήγηση του εμβολίου ειδικά σε νέους ανθρώπους στη χώρα μας εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης, ενώ η Νέα Αριστερά επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της την εποχή της πανδημίας.

«Όταν έλεγα πως έπρεπε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες, όταν έλεγα πως δεν έπρεπε να ανοίξει η πλατφόρμα για το ASTRAZENEKA για όλες τις ηλικίες γιατί παρουσιάζει συχνά θρομβώσεις ως επιπλοκές ποιος είχε δίκιο;», είπε ο Παύλος Πολάκης.

«Την στιγμή που έπρεπε να μιλήσουμε συνολικά για μέτρα δημόσιας υγείας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, στους χώρους δουλείας επέλεξε να μην κάνει τίποτα ουσιαστικό στα παραπάνω. Ακούγαμε από κυβερνητικά στελέχη ότι στις εκκλησίες δεν κολλάει ο ιός», ανέφερε η Νέα Αριστερά.

Σε ανακοίνωσή της πάντως η As επισημαίνει ότι μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

ΕΣΥ: Νέο σύστημα λειτουργίας για τα απογευματινά...

Τι αλλάζει το υπουργείο Υγείας στα απογευματινά ιατρεία που...

«Χρυσά» ραντεβού στα απογευματινά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ...

Πάνω από 3 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι Κρητικοί μέσα...

ΕΣΥ: Νέο σύστημα λειτουργίας για τα απογευματινά...

Τι αλλάζει το υπουργείο Υγείας στα απογευματινά ιατρεία που...

«Χρυσά» ραντεβού στα απογευματινά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ...

Πάνω από 3 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι Κρητικοί μέσα...
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πανελλήνιες εξετάσεις: όταν η επιτυχία δεν χωρά σε έναν βαθμό

Γράφει η Θεοδώρα Πασπαράκη Κάθε χρόνο, η περίοδος των Πανελληνίων...

Ανασχηματισμός προ των πυλών: Μαρινάκης στη θέση Κυρανάκη -Ποιος θα αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος

Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό...

Ένταση στο Αιγαίο: Μπαράζ παραβιάσεων από οπλισμένα τουρκικά F-16 – Εμπλοκή με ελληνικό μαχητικό

Kαταγράφηκαν εννέα παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, εκ των...

Εκκλησία Κρήτης: Ανακοινώνει πρωτοβουλίες με “φόντο” τα φαινόμενα βίας μεταξύ νέων

Νέες πρωτοβουλίες με αφορμή τα αυξανόμενα περιστατικά βίας και...