Διατροφολόγος: Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν αγοράζει ποτέ από το σούπερ μάρκετ

Πρόκειται για τρόφιμα που περιέχουν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης συστατικά, ενώ είναι πλούσια σε νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά - «Μπορούμε απλά να τα φτιάξουμε σπίτι μας με υγιεινά υλικά»

Διατροφολόγος: Αυτά είναι τα τρόφιμα που δεν αγοράζει ποτέ από το σούπερ μάρκετ

Η Sally O’Neil, διατροφολόγος από το Σίδνεϊ αποκαλύπτει ποια προϊόντα αποφεύγει να αγοράζει από το σούπερ μάρκετ και εξηγεί με στέρεα επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους δεν τα προτιμά – λόγοι ικανοί να πείσουν μέχρι και τους πιο δύσπιστους να τα «κόψουν» μαχαίρι!

Η Sally O’Neil τονίζει πως, ενώ κανένα φαγητό δεν είναι «κακό» σε μικρές ποσότητες, υπάρχουν ορισμένες ανθυγιεινές αγορές που πρέπει να βγάλετε από τη λίστα με τα εβδομαδιαία ψώνια σας.

Οι τροφές που μπαίνουν στο… black list

Η επαγγελματίας της διατροφής συμβουλεύει να μην αγοράζετε χοτ ντογκ, λουκανικοπιτάκια, κατεψυγμένες πίτες με κρέας και ντρέσινγκ για τη σαλάτα.

Ακόμη, δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ σιρόπι καφέ ή σοκολάτα μαγειρικής (κουβερτούρα) και δεν αγοράζει τροπικούς χυμούς, ψημένο καλαμπόκι και κονσέρβες με αρωματισμένα ψητά φασόλια.

Η Sally αναφέρει ότι δεν τρώει χοτ ντογκ, λουκάνικα ή κατεψυγμένες πίτες με κρέας επειδή η υφή τους δεν είναι καν κοντά στο πραγματικό κρέας και δεν εμπιστεύεται τα συστατικά.

«Δεν δαιμονοποιώ κανένα φαγητό, αλλά και οι σπιτικές εκδοχές τους είναι σίγουρα καλύτερη εκδοχή», είπε.

Γιατί απορρίπτει αυτά τα είδη τροφής;

«Το κρέας στο εσωτερικό είναι ασυνήθως αμφισβητούμενης προέλευσης, στην καλύτερη των περιπτώσεων,  και αναμειγνύεται με επιπλέον σκουπίδια, όπως τριμμένη φρυγανιά χαμηλής ποιότητας και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στη μεγέθυνση του προϊόντος στη χειρότερη», είπε η Αυστραλή διατροφολόγος.

Κάτι παρόμοιο μπορεί να ειπωθεί και για τα ντρέσινγκ της σαλάτας που πουλούν στα σούπερ μάρκετ, ενώ η ίδια σημειώνει πως συνήθως φτιάχνει τη δική της σπιτική σος χρησιμοποιώντας υγιεινά συστατικά.

«Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι, ενώ είναι βολικές, οι έτοιμες σάλτσες είναι συνήθως πλούσιες σε νάτριο, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες – ακόμη και οι βιολογικές», εξήγησε.

«Συνήθως αγοράζω ντομάτα, γλυκό τσίλι και σάλτσες μπάρμπεκιου. Τον υπόλοιπο καιρό φτιάχνω τα δικά μου κρεμώδη ντρέσινγκ με ελληνικό γιαούρτι (επιπλέον πρωτεΐνη) ή αβοκάντο -ή απλώς παλιό καλό χυμό λεμονιού και ξίδι» πρόσθεσε η Sally.

Η Sally είπε επίσης ότι τα απλά μαγειρεμένα φασόλια είναι από μόνα τους τέλεια, ενώ κάθε τι πρόσθετο που υπόσχονται οι κονσέρβες είναι πρόσθετα και περιττά.

«Η προσθήκη άλλων τροφών, όπως επεξεργασμένου λουκάνικου, κομματιών μπέικον ή τυριού είναι απλώς χαμηλής ποιότητας και υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο που δεν χρειάζεστε. Τα μαγειρεμένα φασόλια (ειδικά με μειωμένη ζάχαρη) είναι μια αξιοπρεπής πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, και εξαιρετικά προσιτά».

«Not» σε σιρόπια για τον καφέ και «υγιεινούς», τροπικούς χυμούς

Όσον αφορά στα υγρά στοιχεία, η Sally αποφεύγει το σιρόπι για τον καφέ και τους «τροπικούς» χυμούς.

«Εκτός από το ότι η γεύση είναι υπερβολική και καταστρέφει τον καλό καφέ κατά τη γνώμη μου, το σιρόπι καφέ είναι καθαρή ζάχαρη, γεύση και χρώμα. Δεν είναι μια σημαντική προσθήκη -απλώς χρησιμοποιήστε πραγματική ζάχαρη που είναι πιο φυσική», είπε.

«Και η τροπική γεύση είναι ένας συνδυασμός χυμού και αρωματισμένου νερού, που ονομάζεται «υγιεινό». Δεν το χρειαζόμαστε!», πρόσθεσε.

Πώς την πατάνε μέχρι και οι αρτοποιοί;

Οι αρτοποιοί πέφτουν συχνά στην παγίδα να χρησιμοποιούν «σοκολάτα μαγειρικής» αντί για κανονική.

«Είναι χαμηλότερης ποιότητας από την πραγματική και περιέχει λιγότερο βούτυρο κακάο και περισσότερο στερεό κακάο. Λιώνει ευκολότερα λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά και έχει κακή γεύση. Απλώς αγοράστε κανονική σοκολάτα καλής ποιότητας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.