Δήμος Ρεθύμνης:Ενημερωτική εκστρατεία για τη διάδοση του διεθνούς σήματος “Help Me”

Ημερομηνία:

Τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρεθύμνης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών που εορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνου, παρουσίασαν στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δρ Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα και επιστημονικά στελέχη του Κέντρου.

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί οι δράσεις ξεκίνησαν στις 3 Νοεμβρίου με ανοιχτή εκδήλωση αλληλεπίδρασης κι επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία (Open Day) που διεξήχθη στο χώρο του Κέντρου Συμβουλευτικής, συνεχίστηκαν με το Σεμινάριο Αυτοάμυνας και Αυτοπροστασίας που απευθύνονταν σε ενήλικες γυναίκες και υλοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου υπό την καθοδήγηση του κ. Κανακαράκη Παναγιώτη/ Προπονητή Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ενώ την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, στις 18.00-20.00, θα διοργανωθεί Εσπερίδα με θέμα “Διαζύγιο: Νομικές και Ψυχολογικές προσεγγίσεις”, στο “Σπίτι του Πολιτισμού.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την Αντιδήμαρχο στην ενημερωτική καμπάνια με βάση το διεθνές σήμα βοήθειας “HELP ME”, που διεξάγουν το Κέντρο Συμβουλευτικής σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Ρεθύμνης.
Πρόκειται για δύο κινήσεις χεριού με τις οποίες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια με διακριτικότητα ώστε να μην γίνουν αντιληπτά από τον κακοποιητή τους θύματα εκφοβισμού (bullying) , εμπορίας ανθρώπων (trafficking), ενδοοικογενειακής βίας, απαγωγής κλπ.:
Επισημάνθηκε πόσο σημαντική μπορεί να αποβεί για την προστασία του θύματος τόσο η γνώση εκ μέρους του της χρήσης των συγκεκριμένων συμβολικών κινήσεων όσο και η αναγνώρισή τους από τους αποδέκτες προκειμένου να επέμβουν προσφέροντας βοήθεια.
Το διεθνές σήμα για να ζητάμε «Βοήθεια- Help Me» είναι :
• Η παλάμη σηκωμένη ανοιχτά ενωμένα δάχτυλα, με τον αντίχειρα εμπρός (σημαίνει ότι κάποιος-α θέλει να πει/ να ειδοποιήσει για κάτι) ‘Η
• Κλείνουμε τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρα εγκλωβίζοντάς τον (για να καταδείξουμε / αναγνωρίσουμε ότι κάποιος-α είναι εγκλωβισμένος-η)

Και οι δύο χειρονομίες ερμηνεύονται ως έκκληση για βοήθεια.
Σημειώνεται ότι το «Signal For Help» είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Canadian Women’s Foundation, η οποία ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας, κατά την οποία σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να παρέχει στα θύματα κακοποίησης τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια, χωρίς να αφήσουν ψηφιακά ή άλλα ίχνη.

Όπως διευκρίνισε η κα Ελευθεριάδου, προκειμένου το απλό αλλά πολύτιμο αυτό σήμα να γίνει γνωστό ώστε να χρησιμοποιείται από τα θύματα και να είναι αναγνωρίσιμο από όλους, η Κοινωνική Υπηρεσία Δ.Ρ, το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου και η ΔΗ.ΕΠ.ΙΣ συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον Ιατρικό Σύλλογο, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου αλλά και άλλες συλλογικότητες που θα συμβάλλουν στην προώθηση και τη διάχυση του στην τοπική κοινωνία.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Αυτοψία Άρη Παπαδογιάννη στο εργοτάξιο της ΕΕΝ...

Αυτοψία στο εργοτάξιο του έργου «Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών...

Κυριακή της Τυρινής και Εσπερινός της Συγγνώμης...

22 Φεβρουαρίου 2026 Το πρωί της Κυριακής της Τυρινής, 22ας...

Αυτοψία Άρη Παπαδογιάννη στο εργοτάξιο της ΕΕΝ...

Αυτοψία στο εργοτάξιο του έργου «Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών...

Κυριακή της Τυρινής και Εσπερινός της Συγγνώμης...

22 Φεβρουαρίου 2026 Το πρωί της Κυριακής της Τυρινής, 22ας...
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
politika-kritis-ad

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

ΕΣΕΕ: «Καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία το μηδένισμα του κοντέρ στο εμπόριο – Οι αριθμοί πλέον «φωνάζουν»

Δεύτερο συνεχόμενο έτος συρρίκνωσης του ισχυρότερου κλάδου και μεγαλύτερου...

Εορτολόγιο 25 Φεβρουαρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του...

Κρήτη:Φοιτητής που αντέγραψε με ΑΙ κόπηκε και η μητέρα του πήγε να ζητήσει «τα ρέστα» από τον καθηγητή

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως αποκάλυψε...

Πανελλαδική απεργία στις 28 Φεβρουαρίου: Ποιοι συμμετέχουν

Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία στις 28 Φεβρουαρίου, καλώντας...