Η δύσκολη εξίσωση παροχών και παρακολουθήσεων

Η πολιτική μάχη της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή, η αγωνία για νέες αποκαλύψεις και η προετοιμασία για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης
Εβδομάδα κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις και την έκβαση της προσπάθειας της κυβέρνησης να θεραπεύσει το σημαντικό πλήγμα αξιοπιστίας που υπέστη από την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών ξεκινά τη Δευτέρα με την έναρξη των εργασιών της Βουλής.

Η αρχική απόπειρα ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης – και εν μέρει υποβάθμισής της – έχει μετατραπεί σε μια διαδικασία στην οποία κυριαρχούν η αβεβαιότητα και η αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης σε πολλά πεδία.

Πού σταματούν οι αποκαλύψεις;
Βασική παράμετρος της ρευστότητας και των ενδεχόμενων περαιτέρω πολιτικών επιπτώσεων είναι το αν, πότε και πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν νέες αποκαλύψεις για άλλες παρακολουθήσεις προσώπων, πολιτικών και μη. Ομολογείται μάλιστα η αγωνία αυτή ακόμα και από κυβερνητικά στελέχη. «Αν δεν προκύψει κάτι άλλο, η ζημιά προφανώς είναι μεγάλη, θα είναι όμως διαχειρίσιμη και οι επιπτώσεις της θα απορροφηθούν. Αν δεν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο και η επίδρασή του απροσδιόριστη» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, εν όψει των συνεδριάσεων της Βουλής της ερχόμενης εβδομάδας.

Η παράμετρος που εντείνει τον κυβερνητικό προβληματισμό έγκειται στο ότι η υπόθεση των υποκλοπών και η φύση της κρίσης, η οποία εκδηλώθηκε μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, αποκαλύπτεται στην αρχή της νέας πολιτικής περιόδου, η οποία είναι εκ των πραγμάτων προεκλογική. Στόχος της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, να προβάλει τον σχεδιασμό των επόμενων μηνών και να αναδείξει τη διαχειριστική επάρκεια της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο θα βρίσκονται ούτως ή άλλως τα νέα και διαρκή μέτρα στήριξης, οι πολλαπλές παροχές, οι προδιαγραφόμενες νέες φοροαπαλλαγές και η υπογράμμιση των διαθέσιμων δυνατοτήτων, είτε λόγω της θετικής πορείας του τουρισμού είτε λόγω των αυξημένων εσόδων του προϋπολογισμού και του διευρυνόμενου δημοσιονομικού χώρου, είτε και λόγω του τυπικού και ουσιαστικού τερματισμού της ενισχυμένης εποπτείας, από την 20ή Αυγούστου.

Παρά ταύτα, είναι επίγνωση των περισσοτέρων ότι μια ανεξέλεγκτη έκβαση της υπόθεσης των υποκλοπών είναι πιθανό να διαμορφώσει ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον και πάντως να αλλοιώσει σε καθοριστικό βαθμό τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να μεταβάλει το πλαίσιο των προσδοκιών.

Τρεις μάχες στη Βουλή
Οι μάχες οι οποίες θα δοθούν με το άνοιγμα της Βουλής τη Δευτέρα εντοπίζονται σε τρία πεδία.

Αρχικώς θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων, όπου θα καθοριστούν τα διαδικαστικά ζητήματα, τα οποία εν προκειμένω έχουν και πολιτική ουσία. Πρώτο προς συζήτηση θέμα είναι η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εκεί μένει να φανεί ποιο θα είναι κατ’ αρχήν το αντικείμενο της συζήτησης.

Για τυπικούς λόγους θα πρέπει να κληθεί σε ακρόαση ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, και να κυρωθεί ο πρόσφατος διορισμός του, έπειτα από την αποπομπή του προκατόχου του, Παναγιώτη Κοντολέοντος. Παραμένει όμως σε εκκρεμότητα το αν η συνεδρίαση της Επιτροπής θα προχωρήσει και σε μια διευρυμένη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου της λειτουργίας της ΕΥΠ. Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών πηγών, κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένεται μάλλον σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το δεύτερο κοινοβουλευτικό και πολιτικό θέμα των ημερών θα είναι η διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Κατά την κυρίαρχη εντύπωση, η συζήτηση θα οριστεί εντός της προσεχούς εβδομάδας, δεδομένου και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην κυριαρχήσει το θέμα επί μακρόν στην επικαιρότητα.

Κατά τα όσα μεταφέρονται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, πρόθεση και στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει της συζήτησης αυτής είναι να εμφανιστεί με ένα «δημιουργικό πνεύμα», όπως επισημαίνεται.

Υπό αυτή την έννοια, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τις δρομολογούμενες αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας και θεσμικού ελέγχου της ΕΥΠ και πάντως να διαχωρίσει τις υποθέσεις των νόμιμων παρακολουθήσεων και της χρήσης παράνομου λογισμικού, ως προς το οποίο η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Η σύσταση Εξεταστικής
Το τρίτο πεδίο στο οποίο αναμένεται να εκδηλωθεί η πολιτική αντιπαράθεση της αμέσως προσεχούς περιόδου είναι αυτό της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βάσει της διάταξης του 2019, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τη δυνατότητα να κάνει για δεύτερη φορά χρήση του δικαιώματός της και να προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Οπως ωστόσο εξηγείται, προϋπόθεση για αυτό είναι η συλλογή 120 βουλευτικών υπογραφών. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αναγκαία η σύμπραξη τουλάχιστον ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, θα διαμορφωθεί έστω πρόσκαιρα και κατά συνθήκη ένα νέο πολιτικό δεδομένο ως προς την προσέγγιση των δύο κομμάτων.

Επιβεβαιώνεται πάντως την ίδια στιγμή ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιμείνει και θα προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της λειτουργίας της ΕΥΠ σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως και πέραν της δεκαετίας.

Το ορατό ενδεχόμενο εν όψει αυτών είναι να μην υπάρξει συμφωνία πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης και να συσταθούν τελικά δύο Εξεταστικές Επιτροπές, κάτι το οποίο από θεσμική και πολιτική άποψη χαρακτηρίζεται ακόμα και από κυβερνητικές πηγές «τραγέλαφος».

Αναστάτωση στη ΝΔ και… δεξιότερα
Η υπόθεση των υποκλοπών φάνηκε πάντως ήδη ότι από ορισμένα πρόσωπα και ομάδες εντός της ΝΔ ή στις παρυφές της μπορεί να εκληφθεί ως θρυαλλίδα εξελίξεων. Η ομάδα των πάλαι ποτέ «καραμανλικών» έσπευσε να αναδείξει τη δημόσια παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου και τις αιχμές του για την ευθύνη του Πρωθυπουργού. Η ομάδα των «σαμαρικών» θέλησε να αναδείξει την παρέμβαση του Κώστα Τζαβάρα για τη σοβαρότητα της υπόθεσης, μέσω συνέντευξής του σε επαρχιακή εφημερίδα.

Αίσθηση δε προξένησε η μακροσκελής ανάρτηση της Ολγας Κεφαλογιάννη στα κοινωνικά δίκτυα, με θέμα το ενδεχόμενο απομάκρυνσής της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την προκαταβολική αντίδρασή της σε αυτό. Κυβερνητικές πηγές επέμεναν πάντως ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο ζήτημα και ότι η σχετική φημολογία αναπτύχθηκε από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο και τα παρακλάδια του.

Υπό αυτές τις συνθήκες πάντως, πολιτικά στελέχη από τον χώρο της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης διαβλέπουν κινητικότητα στα δεξιά της ΝΔ. Σημειώνουν μάλιστα ως προς αυτά το πρόσφατο «σχίσμα» μεταξύ Κωνσταντίνου Μπογδάνου και Θάνου Τζήμερου – Φαήλου Κρανιδιώτη και εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του πρώην βουλευτή της ΝΔ θα μπορούσε να διευκολύνει την επικοινωνία των δύο τελευταίων με το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιδόματα με το βλέμμα στον δημοσιονομικό χώρο
Με δεδομένη την πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση από την υπόθεση των υποκλοπών, η επιστροφή στη διαχείριση των υπόλοιπων κρίσεων αναδεικνύεται σε μείζονα φιλοδοξία και επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου. Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ΔΕΘ και η παρουσία εκεί του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σαββατοκύριακο της 10ης – 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι προετοιμασίες εν όψει αυτών είναι εντατικές, ωστόσο κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το τελικό σχέδιο δεν έχει καταρτιστεί ακόμη. Οπως λένε, η δύσκολη άσκηση η οποία μένει να λυθεί προτού ο Πρωθυπουργός προχωρήσει στις όποιες ανακοινώσεις είναι ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού πλαισίου και ο εντοπισμός των ρεαλιστικών δυνατοτήτων.

Από το οικονομικό επιτελείο διαμηνύεται ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι μεν υπαρκτός, αλλά ότι όλα θα καθοριστούν ουσιαστικά στην πορεία και με τρόπο δυναμικό. Μέχρι στιγμής δεδομένα μπορούν να θεωρούνται ότι, εφόσον παραστεί η ανάγκη, θα επεκταθούν το fuel pass, τα επιδόματα θέρμανσης και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αναλόγως των ποσών που θα απαιτηθούν για αυτά, θα ληφθούν και οι όποιες άλλες αποφάσεις για ενδεχόμενες φοροαπαλλαγές ή καταργήσεις μνημονιακών καταλοίπων (δεδομένου και του τερματισμού της ενισχυμένης εποπτείας από χθες, 20 Αυγούστου).

Η στέγη για τους νέους και τα μέτρα για το ενεργειακό
Κυρίαρχο στοιχείο των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η οποία εκ των πραγμάτων αναμένεται να έχει έντονο πολιτικό στοιχείο, καθώς θα είναι η τελευταία πριν από τις εκλογές, θα είναι το πρόγραμμα για τη στέγη, με ειδική στόχευση τους νέους.

Εν όψει αυτών, από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, όπου γίνεται και η επεξεργασία του σχεδίου υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, διαμηνύεται ότι στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η εξεύρεση τρόπων ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες κατοικίες.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα πλέγμα μέτρων και κινήτρων είτε για την αξιοποίηση κλειστών κατοικιών και διαμερισμάτων είτε για την ανακαίνιση/αναβάθμισή τους και την ένταξή τους στην αγορά.

Ο μεγάλος γρίφος
Ο μεγάλος γρίφος εν όψει του προεκλογικού χειμώνα πάντως παραμένει και είναι η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης. Εν όψει αυτής και όσο το ευρωπαϊκό περιβάλλον φαίνεται πως βυθίζεται στην αβεβαιότητα και την αδράνεια, η κυβέρνηση έχει κατευθύνει τις προσπάθειες σε τρία πεδία:

Τον εφοδιασμό του πλωτού σταθμού αποθήκευσης/αεριοποίησης LNG στη Ρεβυθούσα.
Την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, που τους τελευταίους μήνες έχει διπλασιαστεί.
Την υπογραφή συμφωνίας με την Ιταλία για την αποθήκευση φυσικού αερίου σε δικούς της διαθέσιμους σταθμούς ώστε να είναι διαθέσιμη εφόσον το απαιτήσουν οι ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας.
Πηγή Το Βήμαhttps://www.tovima.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.