ΕΦΚΑ: “Ξεκρέμαστοι” 800.000 αγρότες και επαγγελματίες – Ποιοι είναι «καλυμμένοι» σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας

Ανασφάλιστοι και χωρίς ενημερότητα όσοι έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ, αφού το πρόγραμμα της ρύθμισης έληξε την 31η Μαΐου

“Βόμβα” στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης για χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες φαίνεται να “σκάει” με την είσοδο του Ιουνίου, κάτι που αναμένεται από σήμερα Παρασκευή 2 Ιουνίου, και για τις επόμενες μέρες να γίνει ορατό, όπως καταγγέλλει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης.

Από χθες Πέμπτη, έμειναν εντελώς “ξεκρέμαστοι” περισσότεροι από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, λόγω λήξης της προθεσμίας ρύθμισης ή εξόφλησης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ!

«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Έχει δημιουργηθεί μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης. Και χειροτέρευσε με το θέμα της πανδημίας και του πληθωρισμού. Δυστυχώς, οι επαγγελματίες αφήνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές απλήρωτες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ στα παιδιά τους και να μην αφήσουν την οικογένειά τους χωρίς τα απαραίτητα που χρειάζονται στο σπίτι τους. Από ’κει και πέρα, εμείς ζητούσαμε και ζητάμε μία γενναία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με “κούρεμα” των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών και σε ειδικές περιπτώσεις και “κούρεμα” του κεφαλαίου, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους οι επαγγελματίες και οι αγρότες», λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

«Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Είχε εφαρμόσει κάποια τέτοια ρύθμιση η προηγούμενη κυβέρνηση. Αλλά η τωρινή κυβέρνηση στην τελευταία ρύθμιση που άνοιξε ήταν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Και δυστυχώς, πάρα πολλοί επαγγελματίες έμειναν έξω από αυτή τη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους», κατέληξε στο neakriti.gr ο Μπάμπης Λεκάκης, διευκρινίζοντας πως από σήμερα και μετά θα γίνει ορατό το πρόβλημα για τον κόσμο εκείνο που τελικά θα έχει μείνει έξω από τις ρυθμίσεις αυτές.

Τι λέει το υπουργείο Εργασίας – «Καλυμμένοι όσοι πληρώσουν τις εισφορές του κλάδου υγείας του 2022»

Πάντως, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, για την ελαχιστοποίηση του φόβου ελεύθερων επαγγελματιών κι αγροτών να μείνουν έξω από τη ρύθμιση, είχε σημειώσει πως «οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας του 2022 και όχι εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές του 2022».

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«- Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του Φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης – που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ – μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας ΜΟΝΟΝ το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και ΟΧΙ εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους. Ενδεικτικό είναι πως με αυτήν την ευεργετική διάταξη διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων, στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.

– Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους έχει παραταθεί χωρίς προϋποθέσεις έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Για τη χθεσινή μέρα είχε ανακοινωθεί ότι «όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δε διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά – χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα – στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: “Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών” <https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas- me-misthoton> και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις».

Κατά τον Ενιαίο Φορέα, «η αποπληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ιδίων, αλλά και μελών των οικογενειών τους.

Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, προκειμένου να πάρει παράταση μέχρι το 2024, θα πρέπει να πληρώσει όλες τις εισφορές υγείας που είχε μέχρι το 2022. Η ασφαλιστική ικανότητα των ελεύθερων επαγγελματιών ανανεώνεται για άλλον ένα χρόνο, με την αποπληρωμή ή τη ρύθμιση. Τα ποσά πρέπει να καταβληθούν χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν άλλες παλαιότερες οφειλές που μπορεί να υπάρχουν και να έχουν καταγραφεί».https://www.neakriti.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.