Εκλογές 2023: Το μεσημέρι η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Μετά την νίκη και την αυτοδυναμία που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται εντός της ημέρας να ορκιστεί πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στις 11:00 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δυο ώρες αργότερα, στις 13:00 θα γίνει και η ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ η ορκωμοσία της θα διεξαχθεί την Τρίτη. Σε μία τέτοια περίπτωση, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Με καταμετρημένο το 99,61% των ψήφων, τα κόμματα λαμβάνουν:
Νέα Δημοκρατία 40,55% και 158 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ 17,84% και 48 έδρες
ΠΑΣΟΚ 11,85% και 32 έδρες
ΚΚΕ 7,69% και 20 έδρες
Σπαρτιάτες 4,64% και 12 έδρες
Ελληνική Λύση 4,44% και 12 έδρες
Νίκη 3,69% και 10 έδρες
Πλεύση Ελευθερίας 3,17% και 8 έδρες

Τα επόμενα βήματα ως την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής
Μετά την παράδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ορκωμοσία του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αρχίζει η πρώτη φάση της μετεκλογικής περιόδου.

Βασικοί σταθμοί της, η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνηση και η ορκωμοσία των «300» (την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουλίου), και τελικός σταθμός, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη νέα κυβέρνηση, μερικές ημέρες αργότερα.

Στις 9 αύριο το πρωί, η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού θα μεταβεί στο Μέγαρο της Βουλής όπου θα επιδώσει τον πίνακα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα της 25ης Ιουνίου, στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, Κωνσταντίνο Τασούλα. Αυτός, με τη σειρά του, θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού προκειμένου να ενημερώσει σχετικώς, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, προκειμένου να τον διορίσει πρωθυπουργό και να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα ορκιστεί στο Προεδρικό Μέγαρο, και μερικές ώρες μετά, αναμένεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της ΝΔ.

Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων
Η πρώτη, αυτή, φάση της νέας τετραετίας, θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 84) και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141) η κυβέρνηση οφείλει, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, να εμφανιστεί στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά τη συζήτηση των προγραμματικών της δηλώσεων.

Η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης αναμένεται να διεξαχθεί μερικές ημέρες μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, και θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας συζήτησης, με την ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης προς τη νέα κυβέρνηση.

Πότε ορκίζονται οι βουλευτές
Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουλίου στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν στις πρόσφατες εκλογές. Κατόπιν τούτου, την επόμενη ημέρα Τρίτη 4 Ιουλίου η ολομέλεια της Κ΄ (εικοστής) Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας θα συνέλθει για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, την εκλογή των αντιπροέδρων του σώματος καθώς και των γραμματέων και κοσμητόρων του κοινοβουλίου.

Προηγούμενο Άρθρο
placeholder text
Επόμενο Άρθρο
placeholder text

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητσοτάκη

Με επίθεση στους αγρότες και «κοινωνικό αυτοματισμό» το πρωτοχρονιάτικο...

Μεγάλη επένδυση 25 εκατ. ευρώ στο λιμάνι...

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ένα εκτεταμένο και πολυσύνθετο έργο...

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Μητσοτάκη

Με επίθεση στους αγρότες και «κοινωνικό αυτοματισμό» το πρωτοχρονιάτικο...

Μεγάλη επένδυση 25 εκατ. ευρώ στο λιμάνι...

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται ένα εκτεταμένο και πολυσύνθετο έργο...
politika-kritis-header-ad
VAVOULAS GROUP 728×90
politika-kritis-ad
CANALE 300X250
politika-kritis-ad

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Πάνω από μισό εκατομμύριο τουρίστες έφθασαν με κρουαζιέρα στο Ηράκλειο

Σταθερά ανοδικοί οι δείκτες και το 2025 στο λιμάνι...

Οι 4 μεγάλες ιατρικές ανακαλύψεις του 2025 που δίνουν νέα ελπίδα στην ανθρωπότητα

Ιατρικές ανακαλύψεις που μας έδωσαν ελπίδα το 2025. Παρότι το...

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ: Αυτοκίνητο με 30% κρατική επιδότηση – Πώς να αποκτήσετε το δικό σας

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά – Γ’ Κύκλος» παρατείνεται για...

Ο κοινοτικός τουρισμός παίρνει σάρκα και οστά με «έδρα» το Πάνορμο

ΤΟ «ΚΡΗΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ» ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ...